spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker
Home

Års-Arkiv: 2020 − Nyheter og Reiseblogg


Tur i skogen ved Pyramiden

Tilbake til Spitsbergens vakre sider, som syner enda mer avsidesliggende i år enn ellers. Det tok flere anløp til vi kom oss til Pyramiden denne gangen. Været skal passe hvis båten er på denne størrelsen. Sjøveien til Pyramiden er mer enn 50 kilometer. Men den rette dagen kom og etter en kort lunsjpause i Skansbukta var vi allerede i Billefjorden.

Pyramiden

I Pyramiden kunne vi nyte litt luksus i Hotel Tulipan, som har fått en betydelig oppussing de siste årene: baren er større nå men fortsatt veldig fin og maten er veldig bra. Bare litt synd at de gamle rommene – “Sovjet style” – finnes ikke mer. Men det er vel tidens gang. Og de holder på og pusser her og der i den gamle byen. Litt liv er kommet tilbake til kulturhuset, hvor de har allerede hatt filmfestivaler. Vi får være spent hvordan det blir i fremtiden.

Pyramiden: den gamle kantinen

Mye gjøres i Pyramiden. Her får den gamle kantinen en oppussing.

Skogen fra devontiden i Munindalen

Men det var naturen som fristet. Vi ville gjøre en skogstur. Det er noe som du faktisk kan gjøre i Pyramidens omgivelser! I Munindalen, rettere sagt. Du kan ikke gå inne i skogen, men du kan gå til skogen og se den. Denne skogen grodde i devontiden, for mer enn 350 millioner år siden! Da var landskapet nok en elveslette (litt som i dag!). En flom begravet trærne med sand og leire og så ble de til stein i ettertiden. Og sånt står de fortsatt i dag, lodrett som denne gangen (“in situ”, som geologene sier). En av verdens eldste skoger.

Tre fra devontiden, Munindalen

Avtrykk av et tre fra devontiden i Munindalen.

Det fantes ingen trær før devontiden. Og i tilfelle du har sett lignende fossiler i Pyramiden: de stammer fra karbontiden (som kullet der), noe som betyr at de er mye yngre enn den forstenete skogen i Munindalen. Da lønner det seg å få våte og veldig kalde føtter (eller ta gummistøvler med, men det hadde vi dessverre glemt) fordi du kan see den fossile skogen i en liten fjellvegg rett ved siden av elva.

Pyramiden: Mimerdalen, hester

Til og med reinsdyrene var større i Pyramidens omgivelser enn andre steder 😉
Seriøst: de hadde hester.

Og så kom tåka og skjæret Longyearbyen av fra omverden i flere døgn uten flytrafikk, og GPS’en ble trukket frem under tilbaketuren til Longyearbyen.

I tilfelle du har lyst på en online tur til Pyramiden: det er masse stoff på Pyramiden-panorama-siden her på denne hjemmesiden.

Galleri: Pyramiden og Munindalen

Noen inntrykk fra turen til Pyramiden og Munindalen.

Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.

Longyearbyen minker, banken stenges

Longyearbyen forandrer seg under korona-krisen. Byen har forandret seg siden den ble grunnlagt i 1906, men det er nok den første gangen siden andre verdenskrig at mer enn 10 prosent av befolkningen flyttet bort innenfor et kort tidsrom: 273 personer flyttet bort siden krisen begynte i mars ifølge den offisielle statistikken. Mørketallet kommer i tillegg. Krisen har rammet Longyearbyen hardt, og mange har mistet jobben.

Også banken er blant årets tapere: det ble kjent at banken i Longyearbyen er blant de 16 filialene som SpareBank1 vil nedlegge. Ifølge Svalbardposten mener SpareBank1 at det er ikke behov for fysisk tilstedeværelse siden kundene benytter seg av internett-tilbudet heller enn å gå til banken. Det er klart at avgjørelsen sees svært kritisk i Longyearbyen, spesielt i korona-krisen.

Post og bank, Longyearbyen

Post og bank i Longyearbyen: posten får bli, banken stenges.

For de ansatte på postkontoret er det derimot snakk om flaks: mens de fleste postkontorene på fastlandet blir stengt, opprettholdes postkontoret i Longyearbyen.

Isbjørn døde under merking i Wijdefjorden

Serien av triste nyheter fra Svalbard kommer ikke til å ta slutt. På onsdag døde en isbjørn i sammenheng med bedøvelse for vitenskapelige formål i Wijdefjorden, som Sysselmannen meddeler.

Hendelsen skjedde under Polarinstituttets årlige høstkampagnen for å merke isbjørn. Bjørnen var nummer “30 eller 31” i den aktuelle kampanjen. Proseduren inkluderer å bedøve bjørn fra helikopter og å merke dyret, veie det og å ta prøver.

Så langt er det bare offentlig kjent at bjørnen som ikke overlevde proseduren denne gangen var en hannbjørn. Sysselmannen opprettet sak for å undersøke hendelsen nærmere. Så langt er det ikke offentlig kjent om eksempelvis dyrelege var involvert.

Rutinen å regelmessig bedøve et større antall isbjørn, noe som kan rimelig antas å involvere stor stress for dyrene, har blitt kritisert tidligere. Ifølge Jon Aars, isbjørnforsker ved Norsk Polarinstitutt, “mister (vi) mellom to og fire dyr av 1.000 immobiliseringer”, som han meddelte Svalbardposten. Han sa også at “dette (er) den tredje isbjørnen han har mistet i forbindelse med merking, siden han begynte i 2003” og at “merkingen forsvares ut fra at vi som forskere mener at kunnskapen vi får er verdifull”.

isbjørnhodeskalle

Møter mellom isbjørn og mennesker kan ha fatale konsekvenser. I år har allerede 4 bjørn og et menneske dødd i forskjellige sammenhenger på Svalbard
(symbolbilde: harmløst funn av en gammel isbjørnhodeskalle i Hinlopenstretet).

Det er allerede den fjerde gangen på Svalbard i år at en isbjørn dør som konsekvens av møter med mennesker. Før det dødelige angrepet på campingplassen i slutten av august, hvor både en mann og isbjørnen døde, var det to hendelser i januar. Tidlig i januar ble en isbjørn skutt av Sysselmannen uten at det var akutt fare i situasjonen. Senere i januar døde en bedøvet isbjørn under transporten bort fra Longyearbyen i helikopteret. Det var spesielt denne saken som førte til kritikk. Blant annet ble spørsmålet berørt om Polarinstitutt har tilstrekkelig kompetanse til slike operasjoner eller om dyrelege skulle involveres.

Så langt er det ikke kjent om en dyrelege var tilstede når bjørnen døde på onsdag.

Turblogg: Svenskehuset ved Kapp Thordsen

Etter så mange dårlige og til og med forferdelige nyheter i de siste ukene kunne man nesten glemme at Svalbard fortsatt er et veldig vakkert sted, og det vil det jo alltid være. Det er kanskje på tid med noen fine bilder.

Det var nå allerede for flere uker siden, men det gjør jo kanskje ingenting. Det var blikkstille på Isfjorden så det var bare å ta anledningen for en tur med gummibåten fra Longyearbyen til Svenskehuset på Kapp Thordsen.

Galleri: Svenskehuset

Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.

Det er ikke noe vits i å gjengi hele historien til Svenskehuset her en gang til. Jeg har en side spesielt tilegnet Svenskehuset (så langt bare på engelsk, men snart også på norsk) og der står hele historien (sammen med en del panoramabilder slik at du kan ta en tur gjennom hele huset). Jeg kan bare anbefale å ta en titt på denne siden. Blant grunnene å ta denne turen nettopp til Kapp Thordsen var at jeg ønsket å samle bildematerialet til denne siden. Så nå fikk jeg det endelig gjort.

Men utover dette er det jo bare en flott opplevelse å være ute på et vakkert sted, med utsikt over store deler av Isfjorden og mange fine inntrykk og opplevelser.

Vi brukte også litt tid på å ta bilder av blomstrene. Jeg har ofte opplevd det som litt skuffende fordi på grunn av den begrensete dybdeskarpheten er det jo bare en liten del av blomsten som er fokussert. Men her kunne vi nå gå et stykke videre takket dagens teknologi. Nøkkelordet heter “focus stacking”. Det krever litt utstyr, innsats i feltet og behandling av bildene på dataen senere, men jeg synes at det lønner seg:

Kantlyng, Svenskehuset

Kantlyng ved Svenskehuset.
Focus stacking gjør det mulig å få nesten hele blomst i fokus.

Phippsøya-isbjørn (MS Bremen, 2018): saken henlagt

Førstestatsadvokaten ved Troms og Finnmark statsadvokatembeter har henlagt straffesakene mot isbjørnvaktene som skjøt en isbjørn på Phippsøya i 2018, som Sysselmannen meddelte på fredag.

Isbjørn, Phippsøya

Isbjørn på Phippsøya. Det var mest sannsynlig denne bjørnen som ble skutt
på samme sted 11 dager senere.

Hendelsen skjedde den 28. juli 2018 etter en gruppe av 14 mannskapsmedlemmer fra MS Bremen hadde gått iland på Phippsøya, som er en av Sjuøyane lengst nord på Svalbard. Det var ekspedisjonslederen, fire isbjørnvakter, en fotograf og flere mannskapsmedlemmer som var med i gruppen. To isbjørnvaktere ble snart sendt ut for å sjekke et område bak en forhøyning i terrenget. En av de to ble etter kort tid angrepet av isbjørnen som hadde ligget i en dump og hadde derfor vært usysnlig. En personen ble angrepet og fikk skader på hodet. Andre personer fyrte flere skremmeskudd av, uten at bjørnen stoppet angrepet. Derfor fyrte to personer tre skudd av mot bjørnen og drepte den. Mannen som ble angrepet overlevde med lette skader.

Fotografen tok bilder av hendelsen som ble derfor godt dokumentert.

Statsadvokaten har nå henlagt saken “grunnet nødrett. Det betyr at handlingen er straffbar, men anses som lovlig fordi den ble foretatt for å redde livet til mannen som ble angrepet av bjørnen, sier assisterende sysselmann Sølvi Elvedahl”, som det heter i Sysselmannens pressemeddeling.

Saken mot foretaket ble også henlagt. Det ble undersøkt om selskapets sikkerhetsrutiner var gode nok.

Ingen cruise på Svalbard med flere enn 30 personer

Regjeringen har innført nye restriktsjoner for flerdagscruise på Svalbard: det er ikke lov å ha flere enn 30 personer ombord – dette tallet inkluderer både passasjerer og mannskapt. Dagsturer er ikke berørt av den nye regelen.

Bakgrunnen er problemene et Covid-19 utbrudd ombord et skip med et større antall mennesker ville medføre.

Le Boreal, Spitsbergen

Le Boreal (her i Liefdefjorden i 2015) er et av bare få skip som greide å gjennomføre flerdagscruise på Svalbard i år.

I juni åpnet regjeringen for flerdagscruise, men allerede da var restriksjonene kraftige, eksempelvis kravet å bruke maks 50 % av passasjerkapasiteten. Basert på det, bestemte mange turoperatører og skipseiere seg for å ikke sende sine skip til Svalbard i det hele tatt i år. Etter et Covid-19 utbrudd ombord MS Roald Amundsen kansellerte også Hurtigruten alle ekspedisjonscruise. Ved siden av Hurtigruten var det bare det franske selskapet Ponant som klarte å gjennomføre noen cruise med Le Boreal. I tillegg kommer mindre skip som Origo, som gjorde noen turer, og Cape Race, som har nylig avsluttet den første turen etter oppgraderingsarbeider som strakk seg over flere år – bare for å kansellere resten av sesongen etter karanteneplikt ble innført for reisende fra Tyskland. Nå planlegger selskapet bak Cape Race å prøve lykken i Skottland i resten av sesongen. Lykke til!

Regjeringen vil revurdere den nye regelen til og med 11. november. Men da er sesongen for i år over uansett. Om den har noensinne skjedd.

Vraket av tråleren Northguider er fjernet

Vraket av reketråleren Northguider er nå fullstendig fjernet.

Tråleren gikk på grunn ved Sparreneset på Nordaustlandet i Hinlopenstretet i desember 2018. Mannskapet ble berget med helikopter i en dramatisk operasjon i storm, kulde og mørke. Senere kunne farlige materialer som drivstoff, olje, farge, elektrisk utstyr og fiskeredskaper bli fjernet.

Vrak Northguider

Vraket av reketråleren Northguider og bergingsskip
i august 2019 ved Sparreneset i Hinlopenstretet.

Planen å berge Northguider lot seg ikke gjennomføre i 2019. Drivisen forskinket arbeidene, og senere viste det seg at vraket kunne ikke bli fjernet som planlagt fordi skadene var altfor store. Isteden ble den nå kuttet opp i flere deler som kunne bli lastet opp en lekter som er nå på vei til fastlandet. Mindre biter på havbunnen ble fjernet av dykkere, som også dokumenterte at ingenting er igjen, som Sysselmannen opplyser.

Sysselmannen offentliggjør identiteten til den omkomne

Sysselmannen meddeler at mannen som ble drept av en isbjørn siste natt på Longyearbyen campingp var Johan Jacobus “Job” Kootte. Job ble 38 år gammel. Han var nederlandsk statsborger.

Mann drept av isbjørn på Longyearbyen camping

Stedet av siste natts tragiske hendelse: Longyearbyen camping.

Job var ansatt på campingplassen. Det var hans andre sesong i denne stillingen.

Sysselmannen meddeler også at Job lå i teltet sitt da han ble angrepet. Utover det ble så langt ingen detaljer offentliggjort.

De øvrige som var på campingplassen ble tatt vare på i Longyearbyen. De ble sett av helsepersonale og fikk psykologisk hjelp. Ingen av dem er fysisk skadet.

Mange er sjokkert, og det gjelder helt sikkert også undertegnede, og mange tanker går til Job og hans kjære og nærstående.

Mann drept av isbjørn

Sysselmannen/politiet i Longyearbyen fikk en melding kl. 03.50 at en mann var angrepet og blitt skadet av en isbjørn ved campingplassen. Mannen ble bekreftet omkommet på sykehuset.

I pressemeldingen skriver Sysselmannen at mannen er foreløpig ikke identifisert.

To skutt ble avfyrt mot bjørnen, som gikk videre mot flyplassen. Litt senere ble bjørnen funnet død på parkeringsplassen ved flyplassen, bare noen få hundre meter fra campingplassen.

Mann drept av isbjørn på Longyearbyen camping

Stedet av siste natts tragiske hendelse: Longyearbyen camping.

Alle andre som opphold seg på campingplassen er nå på et hotell i Longyearbyen. Sysselmannen holder på med å undersøke hendelsen.

Flere bjørn ble sett i løpet av denne uken i nærheten av Longyearbyen. Ei binne med unge ble bedøvet og fraktet til Isfjordens nordside på onsdag. En enslig bjørn ble sett i Hiorthhamn og ved Todalen i Adventdalen.

Reisende fra Tyskland og Liechtenstein må i karantene

Først var det “bare” en anbefaling som Folkehelseinstituttet kom med, men så fulgte regjeringens beslutning senere i går: på lørdag blir Tyskland og Liechtenstein rød. Regjeringen fraråder alle reiser i disse land som ikke er strengt nødvendige, og innreisende derfra blir ilagt 10 dagers karantene i Norge.

Korona: Tyskland blir rød

“Gjelder hele Europa” – advarsel mot korona-viruset. På lørdag blir Tyskland rød.
(Bildmontasje. I virkeligheten står her “gjelder hele Svalbard” og skiltet viser en isbjørn).

Karantene må holdes på fastlandet, før en eventuell reise videre til Svalbard. Terskelen for FHI og regjeringen for å innføre karanteneplikt er 20 korona-infeksjoner per 100.000 innbyggere innen 14 dager.

FHI anbefaler karanteneplikt for tyske turister

Folkehelseinstitutt anbefaler at Tyskland og Liechtenstein blir røde denne uka, basert på økende smittetall.

Corona: Einreisebeschränkungen Norwegen

“Gjelder hele Europa” – advarsel mot korona-viruset.
(Bildmontasje. I virkeligheten står her “gjelder hele Svalbard” og skiltet viser en isbjørn).

Regjeringen vil ta en avgjørelse i løpet av denne uken. Det er rimelig å anta at regjeringen vil følge FHI sine råd. Grensa ligger på 20 nye smittetilfeller i løpet av to uker per 100.000 innbyggere. Robert Koch Instituttet i Berlin, ekvivalent til Norges FHI, opplyser at dette tallet ligger på 10,2 per i dag (tirsdag, 25.8.) den siste uken (en uke), noe som ligger litt i overkant av grensen FHI har satt, og noen regioner melder høyere tall.

Hvis regjeringen bestemmer å innføre karanteneplikt for innreisende turister fra Tyskland og Liechtenstein, vil den tre i kraft natten til lørdag. FHI har allerede sendt ut tekstmeldinger til norske mobilnummrer i Tyskland med en varsel at en eventuell innreise i Norge fra og med lørdag kan medføre en 10 dagers karanteneplikt.

Isbjørner flyttet bort fra Longyearbyen-området

Nok igjen ble det isbjørnbesøk i Longyearbyen området: først måtte Sysselmannen skremme bort en bjørn som hadde prøvd seg på flere hytter i Hiorthhamn, på nordsiden av Adventfjorden og bare 2,5 km bort fra Longyearben.

Shopping Lompensenter Longyearbyen

Isbjørn på besøk i Hiorthhamn ved Longyearbyen (arkivbilde).

Senere kom ei binne med unge inn i det samme området. Denne gangen ble det raskt bestemt at dyrene skulle flyttes bort. Etter en isbjørn hadde dødd under en lignende operasjon tidligere i år, noe som tiltrakk mye kritikk både offentlig og fra myndigheter, ble rutinene endret denne gangen: nå var Jon Aars, Polarinstituttets ledende isbjørnforsker, personlig involvert – sammen med en dyrelege, noe som har hittil ikke vært en vanlig rutine i slike tilfeller. Et annet medikament ble brukt under bedøvelsen, bjørnene fikk oksygen under transporten og et antidot slik at de våknet raskere, som Aars fortalte til Svalbardposten.

Begge isbjørner skal ha det bra. Mora er ei binne på 15 år med flere hundre kilo, men hun er i utgangspunktet ganske tynn, de hadde nok funnet noe mat før bedøvelsen. Ungen veier 49 og ser ut til å være i god form ifølge Aars.

Binna er kjent for å holde til i Isfjorden. Derfor ble de bare flyttet til nordsiden av Isfjorden og ikke lengre bort, til Nordaustland eller Edgeøya, som Sysselmannen ellers pleier å gjøre nå de flytter isbjørn bort fra Longyearbyen.

Svalbard-bloggen 2020: Sassenfjorden

Svalbard-sesongen 2020, slik som vi kjenner den, gikk stort sett rett i vasken. Men istedenfor å hyle og jamre er jeg heller glad for at det uansett ble noen fine Svalbard-opplevelser. Litt annerledes, men fint. Båten var litt mindre enn det som vi ellers pleier å bruke, og turene gikk ikke til Nordaustlandet og Edgeøya, men til vakre steder i Isfjorden.

Så her er den første bloggen i en liten serie fra sommerens turer. Noen ferske Svalbardbilder … vi begynner med en zodiactur innover Sassenfjorden. Vakkert landskap, stillhet, nysgjerrige Svalbardrein, blomster – inkludert noen av de mer sjeldne som østersurt og polarflokk og fossiler som muslinger og ammonitter fra juratiden. Og det hele kryddret med mye tid og finvær. Hva ellers skulle man ønske seg 🙂

Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.

Reiselivsbransjen kollapser, flere reiserestriksjoner for turister

Det vil neppe komme som en overraskelse at reiselivsbransjen på Svalbard holder på med å kollapse og det er dårlig med lys på horisonten, fordi regjeringen i Oslo innfører reiserestriksjoner for turister for flere og flere europeiske land ettersom innfeksjonstallene øker. Svalbardposten har sett nøye på Skatteetatens tall som ligger på nettet, som viser at 51 Longyearbyen-bedrifter hadde 170 millioner kroner mindre omsetning fra mars til main sammenlignet med samme periode i 2019. Og dette tallet vil faktisk ligge langt under realiteten. Bare det at Hurtigruten Svalbard, det størst bedrift innen reiselivet i Longyearbyen, er ikke med i statistikken kan godt gjøre en forskjell på 100 millioner kroner eller enda mer. Samtidig har bedriftene på Svalbard fått over 16 millioner kroner i kontantstøtte: mindre enn 10 % av den tapte omsetningen.

Shopping Lompensenter Longyearbyen

Shopping i Lompensenteret i Longyearbyen: lav omsetning uten turister.

Og antall besøkende blir fortsatt lavere, selv om det har aldri vært høyt i år. Siste uke hadde Longyearbyens overnattingssteder i gjennomsnitt 178 overnattingsgjester per natt.

Offisielt har Longyearbyen tapt 96 innbyggere siden krisen begynte i mars. Da var det 2433 fastboende, i motsetning til 2337 i midten av august. Også her vil realiteten gå langt utover statistikken, som ikke inkluderer eksempelvis sesongarbeidere. Disse blir ikke registrert som fastboende. Det er mange som mistet jobben tidlig denne sesongen eller som ikke reiste opp i det hele tatt.

Samtidig ser regjeringen seg nødt til å innføre reiserestriksjoner for enda flere europeiske land fordi smittetallene øker og øker. Røde land har altfor høye smittetall, mens data fra skraverte land er utilstrekkelig eller upålitelig. I begge tilfeller gjelder plikt til å oppholde seg i karantene i 10 dager etter innreise for turister fra disse land. Det nye kartet som er vist her gjelder fra og med 22 august og oppdateres etter 14 dager eller tidligere ved behov.

Korona-kart for Europa, 19. august 2020

“Korona-kart” offentliggjort 19. august (gjelder f.o.m. 22. august).
© Folkehelseinstituttet.

Så langt er ingen tilfeller av korona påvist i Svalbards bosetninger.

Regjeringen forlenger reiseråd og skjerper inn på innreiserestriksjonene; flere norske turister på Svalbard i juli

Regjeringen i Oslo har forlenget reiserådet på grunn av økte smittetall i mange europeiske land ifølge en pressemelding. Regjeringen fraråder reiser til utlandet som ikke er strengt nødvendige. Reiserådet forventes til å gjelde minst til og med 1. oktober. Samtidig innfører regjeringen restriksjoner for utenlandske turister fra mange europeiske land. Fargen grønn finnes ikke mer i Folkehelseinstituttet sitt nytt kart. Den ble erstattet med gul. Ifølge statsminister Erna Solberg skjedde det for å unngå misforståelser og for å minne folk om at det finnes for tiden ingen trygge land å reise til.

Folkehelseinstitutts korona-kart fra 12. august 2020

Folkehelseinstitutts “korona-kart” for Norden og Europa fra den 12. august 2020
(gelder f.o.m. 15. august).

Kartet viser flere land enn før med rød farge. Det nye kartet trer i kraft på den 15. august. Da skal også turister fra land som Nederlande, Frankerike og Island være i karantene i 10 dager ett sted på fastlandet (ikke Svalbard). Også turister fra land som er vist i skalert rød farge skal være i karantene etter innreise. Her foreligger ikke nok informasjon eller den regnes som upålitelig. Kartet oppdateres minst alle 14 dager eller tidligere etter behov.

For reisende med andre bakgrunn enn turisme gjelder andre regler.

Som man kunne forvente har reiselivsnæringen på Svalbard en svært vanskelig sesong. I juni kollaberte tallene: da var antallet turister som kom til Longyearbyen 85 % lavere enn i juni 2019. I juli ble situasjonen litt bedre, med et tap av “bare” 50 % turister sammenlignet med året før. Dette er fordi antallet norske turister har økt. I totale tall kom 3448 turister til Svalbard i juli 2020 (i juli 2019 var det 8789). Overnattingsstedene hadde et belegg på 35 %, mindre enn halvparten av det man kunne jobbe med i juli 2019 hvor 77 % av kapasiteten ble solgt, som Svalbardposten beretter ifølge statistikk fra Visit Svalbard.

Tilbake

Nyhetene er i fra 27.09.2020 klokken 16:16:18 (GMT+1)
css.php