Kullgruvedrift på Hiorthfjellet tidlig på 1900-tallet
Hiorthfjellgruve (Sneheim, Ørneredet) ligger på nordsiden av Adventfjorden,
på motsatt side av Longyearbyen.
På begynnelsen av 1900-tallet ble det utvunnet kull i Adventfjorden, ikke bare i Longyear City, som Longyearbyen het frem til 1926, men også i Advent City og i Hiorthhamn ved og på Hiorthfjellet, det ikoniske fjellet overfor Longyearbyen. Gruven i Advent City er eldre, og en del materialer (bygninger) ble fraktet fjordover til Hiorthhamn i 1917 for å bli gjenbrukt der.
Hiortfjellgruve, sett fra Longyearbyen. Du må se nøye etter, gjerne med kikkert. Gruva («Sneheim») ligger til venstre og arbeiderbrakkene og messa («Ørneredet») til høyre.
Navngivningen av anleggene i selve gruva på Hiorthfjellet er også noe forvirrende. Offisielt het gruva Hiorthfjellgruve, men lokalt var den kjent som Sneheim. I senere tid har navnet Ørneredet etablert seg, men dette har ingen historisk referanse.
I fjæra lå Hiorthhamn, den egentlige bosetningen. Der finnes det fortsatt noen gamle hus fra den tiden og ikke minst taubanestasjonen / lasteanlegget for kullet. Dette ble imidlertid utvunnet høyt oppe på fjellet, 582 meter over havet!
Det er nesten ufattelig hvor mye arbeid som krevdes for å få byggematerialene opp i denne høyden. Det er slitsomt nok å gå opp dit når man bare har med seg kamerautstyr, litt mat og det obligatoriske våpenet.
Og så måtte taubanen, som kunne brukes til å transportere kull og materialer, selvfølgelig bygges først, og inntil det var gjort, måtte hver eneste planke, bjelke, spiker og alt annet som trengtes, fraktes opp til fots.
Arbeiderne måtte også gå til gruven. Noen skal ha oppholdt seg der oppe i månedsvis uten å komme seg til selve bosetningen i fjæra, fordi de følte at anstrengelsen ville ha vært uforholdsmessig stor. De få hundre meterne mellom Sneheim-gruven og brakkene i Ørneredet, som lå lenger øst i samme høyde, kunne de gå ganske komfortabelt. Selv om «komfortabelt» er her nok et relativt begrep – gruvearbeiderne på Hiorthfjellet var i hvert fall ingen pyser.
Gruveanlegget på Hiorthfjellet «Sneheim» (gruven foran, brakker og messe bak).
For et vågestykke å bygge gruveanlegg i dette terrenget på 580 meters høyde!
Det gikk til og med rykter om at en arbeider hadde bodd der oppe i syv eller tolv år uten å forlate anlegget oppe på Hiorthfjellet. Dette er selvsagt usant, siden gruva ikke var i drift så lenge, til å begynne med. Det er imidlertid sannsynlig at i hvert fall noen av arbeiderne tilbrakte vinteren der oppe. På begynnelsen av 1920-tallet skal det ha vært vanlig å tilbringe seks dager i strekk der oppe, men søndagen da det ikke ble arbeidet nede i Hiorthhamn. Men noen syntes kanskje at en fridag i den lille bosetningen ved fjorden ikke var verdt den strabasiøse turen ned og opp igjen.
Gruveeventyret i Sneheim på Hiorthfjellet tok slutt i 1921. Gruvedriften var for vanskelig og dyr, og kullforekomstene var ikke givende nok. Fra 1923 til 1925 ble det gjort et nytt forsøk på å utvinne kull i Sneheim, men det var bare rundt 10 arbeidere på stedet, og de sporadiske besøkene og forsøkene fra 1922 til 1935 produserte bare 10.000 tonn kull.
Et siste forsøk ble gjort i 1937-40, og da skal arbeiderne ha tilbrakt mer enn en uke i strekk i Sneheim. I 1937 var det 24 personer i Hiorthhamn/Sneheim. På denne tiden ble Hiorthhamn omdøpt til Moskushamn, fordi man hadde satt ut noen moskusokser fra Grønland nettopp der i Adventfjorden noen år tidligere. Kanskje ønsket de nye eierne å distansere seg fra den forrige eieren. (Moskusoksene døde ut igjen på 1980-tallet.) I 1939-40 var det til å begynne med 73 personer på stedet, men mange av dem forlot stedet i løpet av høsten på grunn av den økende krigstrusselen i Europa.
Den gamle stien mellom Sneheim (gruva) og Ørneredet (messa og brakkene) var fortsatt lett å gå på i 2014, men har nå delvis glidd bort. Om du drar på tur her må du ta en god vurdering før du tar deg inn det bratte terrenget, der steiner eller hele deler av skråningen når som helst kan skli ut, og hvis man tviler på sikkerheten er det bare å holde seg unna potensielt farlige områder. Her kan det vare en fordel at en digital tur til Ørneredet krever ikke mer enn en museklikk (her).
Hovedkilde: Leif Johnny Johannessen (2006): Hiorthhamn. Kulldrift under vanskelige forhold. Utgitt av Sysselmannen på Svalbard, Longyearbyen.
Gruven på Hiorthfjellet: Sneheim
Sist, men ikke minst, noen klassiske bilder fra Hiorthfjellgruva (Sneheim). Bildene er tatt mellom 2014 og 2024.
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.