spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker
HomeSvalbard infosideArktiske reiser – noen praktiske tips → Litt om utstyr for turer på Svalbard

Anbefalt utstyr for sommerturer og ekspedisjonscruise i polare strøk

Det avhenger alltid på anledningen… (Antarktis!). Om det er normale til varme forhold …

Hannah Point

… en viss grad av hjernetåke
må kanskje regnes med 🙂

Deception

Guidebok: Svalbard - Norge nærmest Nordpolen

For mer og detaljert info: guideboka Svalbard – Norge nærmest Nordpolen.

Blir du med på et cruise vil selskapet du reiser med gi detaljert informasjon om reisen og utstyret du trenger. Vennligst les denne informasjonen nøye – gode forberedelser er grunnlaget for en suksessfull reise!

Ettersom jeg ofte blir stilt spørsmål om dette temaet, vil jeg gi min mening angående klær og noen grunnleggende retningslinjer:

Klær er et veldig personlig valg. Under samme forhold kan en person føle seg vel i lette klær, mens nestemann fryser rumpen av seg (oi…unnskyld!) til tross for en varm jakke. Til syvende og sist må du selv bestemme hva som virker og ikke virker for deg.

  • Vanligvis kommer du ikke borti temperaturer langt under null. På Svalbard, for eksempel, ligger gjennomsnittlig sommertemperaturer på mellom +1 til +6°C. Men, avhengig av vinden, og kanskje mangel på solskinn og din (in)aktivitet kan temperaturene føles som kaldere (‘vindkjøling’ effekten, også kjent som ‘windchill factor’). På en rolig og solrik dag (ikke under alle forhold!) kan man føle seg ganske varm. Grønlands beskyttede fjorder kan være ganske varme, Antarktis er ofte noe kaldere. Sør-Georgia er ofte vindfullt (vel, det kan blåse overalt, men spesielt her).
  • Lag-prinsippet er alltid godt å følge. Værforhold endres raskt, og kanskje tilbringer du først noe tid i en gummibåt under røffe forhold uten å kunne bevege deg noe særlig, så kommer solen ut og du klatrer et lite fjell. Derfor må du alltid kunne klare å tilpasse deg raskt. Å bruke flere lag lar deg ta bort eller ta på en ekstra genser som kan legges i dagstursekken, som du alltid bør ha med deg.
  • Det ytterste laget bør alltid være vind- og vanntett (selv i solskinn – tenk sprut fra turen i gummibåten!). Moderne friluftsklær med pustende membraner er gode, men for korte landganger holder billigere regnutstyr ofte godt.
  • Alltid ha med deg hansker, skjerf og en lue av ull – i det minste i dagstursekken. Et gammelt inuitt-ordtak sier “Hvis du har kalde føtter, dekk til hodet”. Det er sant! Et ekstra sett votter kommer til nytte under våte forhold. Et lettere par med hansker lar deg fortsatt håndtere kikkerter og kamera.
  • Olabukse, jeans og lignende anbefales ikke. Det hjelper ikke mot fuktighet og vann og da blir det fort veldig kalt hvis være skifter.
  • Beskytt kamerautstyret fra vær og vannsprut!
  • Ikke undervurder solstrålingen ved høye breddegrader – bruk alltid solkrem og gode solbriller!
Dærlig vær: det viktig med gode klær

Vanntett utstyr er godt, solskinn er enda bedre.

  • Fottøy er et sentralt men godt spørsmål og her finnes det mange meninger. Jeg bruker nesten alltid gummistøvler. Men billigvarianten du bruker i hagen er ikke god nok – få tak i noen turstøvler med gode såler med god profil. Når du bruker mange tusen kroner på en tur, vær snill mot deg selv og ikke spar penger på essensielt utstyr! Gummistøvler er bedre enn de fleste tror, og jeg har brukt dem for noen mine lengste dagsturer (inntil 40 kilometer – noe du blir helt sikkert ikke utsatt for under en Svalbard-cruise) uten å få blemmer. Ta med ekstra store gummistøvler så du har rom til et ekstra par tykke sokker.

På sommerturer og cruise bruker jeg gjerne dette:

  • Termisk undertøy som første lag
  • Solide Gore-Tex bukser er alltid et godt alternativ
  • En varm genser og Gore-Tex jakke
  • Jeg har alltid med meg en liten dagstursekk med skjer, lue av ull og hansker
  • Solkrem, gode solbriller
  • Gode, solide turstøvler av gummi

Tilbake

Siste modifikasjon: 19.02.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php