spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker

Velkomstpynten

Velkomstpynten ligger på nordkysten av Spitsbergen ved inngangen til Woodfjorden, i det nordøstlige hjørnet av Reinsdyrflya. En flat kystlinje som er en del av en stor og åpen slette, med røde klipper samt enorme mengder med drivved. Kysten er bare tilgjengelig i godt vær, men hvis man ser godt etter, kan man oppdage flere små bukter med vakre strender. På en sjelden vindstille kveld med rolig sjø og det varme lyset av midnattssolen, er Velkomstpynten utrolig vakker med sine røde klipper og røde strender!

Hytta på Velkomstpynten ble sannsynligvis bygget i 1930 eller i 1932 av Sven Olsson (“Stockholm-Sven”). I dag er hytta en ruin.

Det må være denne hytta, som blir nevnt i Christiane Ritters bok Kvinne i polarnatten. En vårdag med deilig vær i året 1935 overtalte Christiane Ritter ektemannen Hermann til å ta tur fra hytta deres i Gråhuken for å besøke naboen, den svenske jegeren Sven Olsson. Men når de ankommer Olsens hytta er han ikke der, men derimot i sin hovedhytte ved Biskayarhuken. Været ser ut til å slå om og de har hverken øks eller sag og heller ikke soveposer med seg. Derfor bestemmer de seg for å snu og dra tilbake til sin egen hytte.

Slik beskrev Christiane Ritter hytta på Velkomstpynten (Kvinne i polarnatten, Ullstein pocketbok, utgave 1998, s. 164-165):

Endelig er vi i den koselige lille hytta, der Sven, sist gang han var her, har forberedt alt til vi skulle komme. Bordet er dekket med bestikk og en tallerken med smør, ved siden av ligger det en lapp “Kaffen står klar på komfyren, brød finner dere utenfor i forværelse” Den lille koselige hytta er blitsblank. Man sier om Sven at han alltid har med seg en skurebørste, såpe og soda på sleden, så han kan vaske ned hyttene han har besøkt før han forlater dem. Treveggene er dekorert med fargerike bilder. Flere vakre jenteransikter ler ned mot oss. Vi er enige om at Sven har en god smak.

Fra besøket av Christiane og Hermann Ritter til panoramabildene ble tatt er det gått 77 år, år som har satt sine tydelige merker.

Tilbake

Siste modifikasjon: 05.05.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php