Sørkappøya: spennende landskap og naturvernområde
Spitsbergens sørkapp ligger ikke på hovedøya men på den lille Sørkappøya. Navnet „Sørkapp“ antyder kanskje et stort fjell som stikker ut i et stormfullt hav, som ved Kapp Horn eller Kapp det gode håp. Men dette er ikke tilfellet her. Havet er faktisk ofte stormfullt, men det er ikke noe iøynefallende med selve kappen utover beliggenheten lengst mot sør ved Spitsbergens kyster. Båter må holde god avstand fordi farvannet er langgrunt. Landet og øyene er vidstrakt og flatt, og det samme gjelder havbunnen. Så her er det bare å holde god avstand. Det er bare små fartøy ført av skippere med nerver av stål som kan ta en passasje mellom Sørkappøya og Spitsbergen, hvis været tillater det.
Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.
Øst Spitsbergen strømmen, også kjent som Sørkappstraumen, pleide å bringe kaldt vann og mye drivis fra ishavet lenger nord til Spitsbergens østkyst og Sørkappen. Dette gjorde området interessant for fangstmenn som var ute etter isbjørn. Men den farlige kombinasjonen av kraftige strømmer og drivis krevde sin pris, og det hendte at folk forsvant med isbaksen. Et farlig område med en del mørke historier knyttet til det.
I dag finnes det et flyfyr og en liten nødhytte som står på den sørvestre delen av Sørkappøya.
Chumleigh: et krigsdrama
Under den andre verdenskrigen, sent i 1942 gikk den Britiske fraktbåten Chumleigh på en grunne ikke langt fra Sørkappøya. Alt ble enda verre da 5 tyske kampfly plutselig dukket opp og bombarderte skipet som allerede var hardt skadd. Mannskapet på 58 prøvde å komme unna med de tre livbåtene, men det var bare ni som overlevde. De ble funnet av en norsk skippatrulje i Isfjorden, ikke langt fra Kapp Linné, 53 dager etter forliset.
Det er ikke ofte at anledningen byr seg til å gå i land her. Sørkappøya og de omkringliggende småøyene er vernet som fuglereservat, noe som betyr at det er ferdselsforbud fra 15. mai til og med 15. august. Dette inkluderer farvannet 300 meter ut fra den nærmeste kysten. Så det er bare utenfor dette tidsrommet og bare under usedvanlig gode værforhold at en kan vurdere å gå i land her. Båten vil være forankret langt fra kysten fordi vannet er langgrunt og uansett hvor du velger å kaste ankeret, vil det neppe være godt skjermet mot vind og sjø. Plutselige væromslag eller røffere sjøforhold kan raskt skape vanskeligheter.
Men hvis du er så heldig å komme i land så finner du det samme fenomenet som så ofte på arktiske øyer: sett på avstand vil man tro at det er golde, karrige øyer og lite å se her. Men hvis du kommer nærmere så viser stedet seg å være en skattekiste av arktisk natur: det er mange innsjøer og laguner og variert tundra. Det er mange fugler som trives i dette landskapet i hekkesesongen. Det finnes perfekte strandvoller og steinåser som er arrangert i spennende geometriske mønster – de samme som skaper farlige grunner under vann. De er fulle av fossiler!
Sørkappøya: Hagerups hus («HiFix»)
Svalbards sørligste fangsthytte hvis en ser bort fra Bjørnøya. Den ble bygget i 1908 som hovedstasjon av Petter Trondsen og hans kamerater Kristian Jakobsen, Hedley R. Aleksandersen og Sigurd Balstad, men den ble senere erstattet med en annen hytte i Sommerfeldbukta, ikke langt fra Sørkappøya, men på hovedøya. Hytta på Sørkappøya fikk navnet Hagerups hus etter en senere overvintringsekspedisjon; hytta i Sommerfeldtbukta fikk navnet Trondsenhytta.
Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.
Hytta er en ruin i dag. Noen har spikret noen trebord på yteveggen som danner navnet HI-FIX, og blant de innviede er hytta kjent som HI-FIX. HI-FIX, annen skrivemåte HiFix, står for High precision fixing var et presist navigasjonssystem basert på radiobølger og landbasert infrastruktur. HiFix ble utviklet på 1950-tallet og ofte brukt under offshore-prosjekter i Nordsjøen, spesielt innen hydrografi og oljeleting. På 1970- og 80-tallet ble HiFix forbedret, men i senere år ble det erstattet av GPS.
Det var flere selskaper som drev med oljeleting på Svalbard på 1960- og tidlig på 1970-tallet og en del av farvannet ble oppmålt i denne sammenhengen. Det er nærliggende at en gruppe som drev med det i det vanskelige farvannet rundt Sørkappøya installerte et HiFix-anlegg på denne hytta.
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.