Her har du kommet til verdens ende og vel så det! Lenger kommer du neppe; i alle fall ikke på Svalbard. Karl XII-øya er liten, smal og lang og ligger i det nordøstlige hjørnet av Svalbard, mer enn 80 grader nord. Det meste av øya består av lave og langstrakte steinete åser, delvis dekket av grus. På nordsiden ligger kollen Drabanten. Det er det høyeste punktet her, men med sine 105 meter fortjener det kanskje ikke betegnelsen ”fjell”. De bratte åssidene huser en fuglekoloni, hovedsakelig av krykkjer. Under fuglefjellet er det ikke uvanlig for isbjørner å oppholde seg, i alle fall når øya ikke er omgitt av is. Der kan de være så heldige at et egg eller en fugleunge faller ut av redet. Når sjøisen omringer øya, er det mindre sannsynlig å møte isbjørner, og man kommer seg ikke så enkelt i land uansett. Det er altså en sjelden opplevelse å få sette sine bein på Karl XII-øya.
Karl XII-øya har noen ganger blitt beskrevet som én øy, mens andre ganger har den blitt oppfattet som to separate øyer bare skilt av en smal, grunn kanal. Da jeg tok dette bildet i august 2016, var det helt klart to øyer jeg så. Sundet var for dypt til å bli krysset i gummistøvler, så spør du meg, kvalifiserer de til å bli kalt to øyer.
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.