Storslått geologisk-geomorfologisk friluftsutstilling på Nordaustlandet
Utsikt over kystlandskapt med elver og en lagune i Vibebukta mot Bråsvellbreen.
Vibebukta ligger på sørsiden av Nordaustlandet. Rett øst for denne bukta er den mektige Bråsvellbreen som er en del av Austfonna. Vibebukta er det siste området med isfritt land i denne retningen; her tar breen over og for langt mer enn 100 kilometer består kystlinjen på sør- og østsiden av Noraustlandet utelukkende av en tilsynelatende uendelig brefront. Alene dette er nok til å gjøre Vibebukta til et unikt sted.
Vidstrakt kystslette i Vibebukta. Det er litt mer vegetasjon enn ellers i de gamle smeltevannsbekkene, stort sett alger.
Landskapet her på sørsiden av Nordaustlandet er veldig karrig og vidstrakt. Sett på avstand er er det kanskje ikke veldig spektakulært: en veldig vidstrakt kystslette som hever seg sakte til beskjedne høyder videre innlands. Bak dette lave platået skimtes Austfonna. Det isfrie landet er ekstremt karrig: det er veldig lite med vegetasjon: stort sett er det faktisk ingenting, og bare her og der, på steder med spesielt gunstige jordforhold, er det noen moser eller til og med en eller annen sildreart eller en Svalbardvalmue. Her er det polarørken!
Rødsildre i Vibebukta.
Vibebukta: et vanskelig tilgjengelig område
Men ved nærmere syn er det et utrolig spennende og vakkert landskap. Etter min beskjede mening er området blant Svalbards vakreste deler. Men å komme seg dit er ikke «bare bare». Det er én sak å komme seg til det generelle området. Så er det en helt annen sak å nå frem til operativ avstand. Farvannet er langgrunnt og dårlig kartlagt, og det er forbehold små fartøy og kapteiner som kan dra nytte av lokalt kunnskap å kaste anker i en god posisjon. Og til syvende og sist er det jo uansett is og vær som bestemmer, som alltid på Svalbard. Og hvis man plutselig oppdager at en isbjørn rusler rundt i fjæra så er det bare å glemme drømmen om en tur i land.
Derfor trenger en litt hell på sin side for å komme i land og dra litt på tur. Men alt går etter plan så er det mye å oppdage her!
Utsikt fra skråningen over kystsletta.
Det begynner med landskapets dimensjoner. Den karrige kystsletta strekker seg over mange kilometer. Tomheten kan bli en ganske emosjonal opplevelse, spesielt hvis man er i en liten gruppe eller til og med alene og tar sin tid til å sitte ned på en stein og å nyte utsikten. Lavlandet ved kysten er nesten fullstendig dekket av gamle strandvoller, noe som kan sees spesielt godt fra høyden.
Utsikt over kystlandet i Vibebukta fra fugleperspektivet.
Rester etter et 300 millioner år gammelt tropisk hav
Hvis man ser nærmere på fjellet oppe på skråningene så går tankene vel snart 300 millioner år tilbake i den geologiske fortiden. Noen steder er kalksteinen full av fossiler! Det er snakk om stedvis imponerende mengder av brakiopoder (som liker på muslinger), koraller og bryozoa. Disse og flere dyr levde i et grunnt tropisk hav. På denne tiden, øvre karbon og nedre perm, lå Svalbard – eller verdensdelen med hjørnet som senere skulle utvikle seg til det som vi kjenner som Svalbard – ikke langt fra ekvatoren.
Smeltevannselv i nærheten av breen.
Den morenedekkete kanten til Austfonna ligger bak elva.
Den lille dalen som ligger helt mot øst i Vibebukta, rett ved siden av Austfonna, er spesielt spennende. Her fosser en smeltevannselv ned mot havet. Selve breen kan vi ikke se herfra, fordi iskanten er dekket av morenematerialer som danner et ganske spesielt landskap med mange rare hauger. Elven har skåret seg ganske kraftig inn i fjellet. Det kan ha skjedd i en tid da området lå under breen: subglasiale smeltevannselver (som renner under breen) står under trykk. Vannet renner derfor gjerne med stor hastighet og kan erodere ganske kraftig.
Slike subglasiale smeltevannselver danner samtidig tunneller i selve isen, og til slutt kan disse tunnellene fylles opp igjen med sand og grus. Når breen har trukket seg tilbake står den gamle fyllingen som en smal med langstrakt rygg litt høyere enn omgivelsene. Geologer kaller slike landformer som esker. I gamle dager, før teorien om istiden var kjent og generelt akseptert, var det vanskelig å forklare eskernes tilblivelse. Her i Vibebukta kan vi se noen mindre eksemplarer enn de store som finnes eksempelvis i Sverige, men den mindre størrelsen gjør det faktisk lettere å se fenomenet i landskapet.
Men også selve elveløpet, skåret inn i fjellet, danner et spennende landskap.
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.