spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker

Liefdefjorden: Andøyane

360 grader panoramabilder og litt bakgrunn

Andøyane ligger sør for Reinsdyrflya i Liefdefjorden. Øyane ligger lavt og sett på avstand ville en ikke tro at det er mye å se der. Men hvis du kommer litt nærmere inn på dem er miksturen av lille strender, svingede kystlinjer, det røde fjellet, blomster og laver og mye mer veldig sjarmerende.

Andøyane Panorama 1: Sørøstre Andøya

Den største øya i Andøyane, Store Andøyane, har en størrelse på litt i overkant av 2 kilometer. Den nest største, Vesle Andøya, er på mindre enn halve størrelsen, og de øvrige øyane er enda mindre. Dette første panoramabildet er fra den lille øya som ligger lengst most sørøst. På kartet har den ingen navn, vi kaller den bare for Sørøstre Andøya her. Den er 700 m lang, men uansatt hvor du er vil kysten aldri være lengre bort enn 50 m.

Andøyane Panorama 2: Søre Andøya

Her setter vi over til naboøya i vest. Den har heller ikke noe offisielt navn – vi kaller den bare for Søre Andøya – og det er bare 600 m fra den ene enden til den andre. Likevel kan du se mye under en liten tur over øya. Som navnet sier er det mange fugler som hekker her: først og fremst selvfølgelig ærfuglen, så er det rødnebbterner i store antall, polarsvømmesnipe og fjæreplytt, og hvis du holder god utkikk så har du gode sjanser å få et glimt av praktærfuglen, for å nevne bare noen få arter som er vanlige her.

Andøyane Panorama 3: Søre Andøya

Så det er gode grunner for å sikre Andøyane mot altfor mye trafikk, og det skjedde i 2020 da stedet ble fuglereservat, noe som betyr at det er ferdselsforbud her f.o.m. 15. mai t.o.m. 15. august og det inkluderer farvannet 300 ut fra kysten.

Men det beskytter øyane dessverre ikke mot plastsøpplen som driver inn med havstrømmene. Mesteparten kommer fra fiskeflåten i Barentshavet. Mange ganger har vi allerede samlet søppel på strendene her og jeg tror at det vil nok bli mange ganger til 🙁

Andøyane Panorama 3: Søre Andøya

På mange måter ligner Andøyane mye på Reinsdyrflya på nordsiden av Liefdefjorden. Det er en del store flytteblokker, små innsjøer og våtområder. Vi finner gamle strandvoller og andre geologiske vitner fra landhevingen etter istiden. Fjellet stammer fra devontiden og er kjent som Old Red, et navn som beskriver geologien godt. Det er hematitt som gir sandsteinen den fine rødbrune fargen.

Back

Siste modifikasjon: 29.08.2020 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php