spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker

Sjuøyane - Phippsøya: Isflakbukta

360°-Panoramas

Sjuøyane – Phippsøya: Merckoll-hytta i Isflakbukta

Sjuøyane: Phippsøya

Panorama Sjuøyane – Phippsøya

Sjuøyane er den nordligste delen på Svalbard. Med 80°40’ nordlig breddegrad ligger de kun ca. 1040 km borte fra Nordpolen. Det sies de har mange karaktertrekk til høyarktiske øyer: øde polarørken med få arter av høyere planter, for det meste Rødsildre og Svalbardvalmue. Vegetasjon, så vidt den finnes i det hele tatt, er for det meste dominert av mose og lav. Hvalrosser og isbjørn er vanlige her.

På grunn av Vest-Spitsbergen-strømmen finnes det samtidig noen subarktiske karaktertrekk, som for eksempel et overraskende antall lunder som hekker på noen bratte klipper. Du kan ofte se dem fly i nærheten av Sjuøyane. Men andre steder hekker høyarktiske fugler som ismåken.

Phippsøya er den største av Sjuøyane. De store øyene (Phippsøya, Martensøya, Parryøya) er alle ganske like i forhold til naturen: steinete fjell med mer eller mindre bratte skråninger som har øde lavlandsområder seg imellom. Kystlinjen har brede bukter mellom bratte steinete klipper.

Merkoll-hytta, Isflakbukta (I)

Det står en liten hytte i Isflakbukta på Phippsøya. Dette er Svalbards nordligste hytte. Den ble bygget på vegne av den norske regjeringen i 1936 som nødhytte for sjømenn eller enhver som måtte ha behov. Ekspedisjonslederen som bygget hytta var bergmester Hans Ingvald Kristoffer Merckoll. Hyttene fra 1936 er frem til i dag kjent som Merckoll-hyttene.

Merckoll-hytta, Isflakbukta (II)

Denne hytta er kun ly for nødsituasjoner. Den er tilsvarende liten og har aldri blitt brukt til overvintring eller noe annet. Den har heller aldri blitt brukt av skipbrudne, så vidt som man vet.

Det fantes (og finnes fremdeles) 4 Merckoll-hytter. En av dem er kjent som Heimland og den står på nordsiden av Barentsøya. Merckoll-hyttene nummer 3 og 4 er på Kong Karls Land.

Tilbake

Siste modifikasjon: 15.05.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php