Det er ikke mye igjen av Advent City. Man kan se at det fantes noen bygninger. Det finnes fortsatt rester av gamle maskiner i strandkanten, og på stranden ligger vraket av et lite skip. Inngangen til gruven kan fortsatt sees i en høyde av sirka 120 m.o.h. på fjellsiden.
Noen år etter at Advent City ble forlatt, ble bygningene flyttet til Hiorthhamn, ca. 2,5 kilometer innover fjorden, der de fortsatt ble brukt.
Det er vanskelig å si nøyaktig hva som det en gang var. En dampkjele, maskiner som drives av en mekanisme, sannsynligvis den lille gruvebanen fra gruven til fjæra.
1905-06 ble det for første gang drevet helårsdrift i gruva, men i et nokså beskjedent omfang. Den påfølgende vinteren (1906-07) var det hele 70 personer i Advent City.
Her – hvor de følgende panoramabildene er tatt – befinner vi oss i det midtre området mellom kysten og gruven. Her lå trolig arbeiderbrakkene.
Ved siden av kullets dårlige kvalitet (se nedenfor) hadde det nok med menneskene å gjøre at det ikke ble noe av gruvedriften i Advent City (og sannsynligvis også i Hiorthfjellgruva): det var store vanskeligheter mellom den engelske direktøren for Spitsbergen Coal Trading Co, Ltd og de norske arbeiderne.
Engelskmannen Muscamp hadde tidligere vært offiser i boerkrigen i Sør-Afrika og mente nok at han kunne bruke en lignende tone overfor arbeiderne. Her var det åpenbart helt ulike kulturer som kolliderte, britisk kapitalisme på den ene siden og norske arbeidere på den andre. Det er neppe overdreven a beskrive stemningen som til tider hersket som dårlig, og resultatet ble streiker og mye stress, noe som også gikk ut over lønnsomheten i gruva.
Her kan vi trolig se fundamentene som bygningene sto på. På grunn av vind, snødrev og kulde var det en fordel å ikke plassere dem direkte på bakken.
Et annet problem var som nevnt dårlige kvaliteten på kullet. Det stammer fra kritttiden (nedre kritt) og er dermed eldre enn kullet fra tertiærtiden (paleogen), som også ble utvunnet i Adventfjorden ved Hiorthhamn og Longyearbyen.
Fløtsen ved Advent City var av ganske dårlig kvalitet: Midt i fløtsen går det et lag med sandstein, noe som naturligvis er ugunstig med tanke på kvaliteten. Du kan se sandsteinlaget på bildet og i panoramaet.
Kullfløtsen ved inngangen til Advent City-gruven stammer fra den nedre kritt-tiden. Driften var ikke økonomisk blant annet på grunn av dårlig kvalitet.
Vinteren 1907-08 bodde det mellom 30 og 40 personer i Advent City. Sommeren etter var den siste driftssesongen i gruveanlegget. Vinteren etter var to fangstmenn som var ansatt som vaktmenn fortsatt på stedet, men de fikk ikke utbetalt den avtalte lønnen. Som kompensasjon lastet de alt de kunne på to skip og auksjonerte alt bort i Tromsø.
Det var slutten for Advent City. Fredrik Hiorth fra Kristiania (Oslo) overtok rettighetene i 1912, og han begynte snart med undersøkelser på stedet, noe som førte til at gruvedriften i Hiorthhamn startet i 1917. Det er der historien fortsetter.
Fotogalerie Advent City
Und zuguterletzt noch eine Fotosammlung mit verschiedenen Eindrücken von Advent City von Fjord bis Fjell, vom Ufer bis zur Grube, von Winter und Sommer. Zusammengestellt bei mehreren Besuchen von 2013 bis 2020.
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.