spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
pfeil Kalender 2025: Svalbard & Grønland pfeil

Advent City

Bilder og bakgrunn fra en av Svalbards første kullgruver

Advent City, kart

Advent City var på nordsi­den av Advent­fjor­den, over­for dagens fly­pass.

I Advent City på nordsi­den av Advent­fjor­den var det kull­gru­ve­drift fra 1904 til 1908.

Det førs­te pan­ora­ma­bil­det er fra april 2013, et inn­trykk fra vin­te­ren. Alle and­re pan­ora­ma­bil­der er fra juli 2017.

Det er ikke mye igjen av Advent City. Man kan se at det fan­tes noen bygn­in­ger. Det fin­nes fort­satt res­ter av gam­le mas­ki­ner i strand­kan­ten, og på stran­den lig­ger vra­ket av et lite skip. Inn­gan­gen til gru­ven kan fort­satt sees i en høy­de av sir­ka 120 m.o.h. på fjells­i­den.

Noen år etter at Advent City ble for­latt, ble bygn­in­ge­ne flyt­tet til Hior­th­hamn, ca. 2,5 kilo­me­ter inno­ver fjor­den, der de fort­satt ble brukt.

Det er van­skel­ig å si nøyak­tig hva som det en gang var. En dampkje­le, mas­ki­ner som dri­ves av en meka­nis­me, sann­syn­lig­vis den lil­le gru­ve­ba­nen fra gru­ven til fjæra.

«Gru­ve­ba­nen» var en «brem­se­ban». Såvidt jeg kan se var nok en slags som­mer­ro­del­ba­ne på skin­ner.

1905-06 ble det for førs­te gang dre­vet helårs­drift i gru­va, men i et nokså beskje­dent omfang. Den påføl­gen­de vin­te­ren (1906-07) var det hele 70 per­soner i Advent City.

Her – hvor de føl­gen­de pan­ora­ma­bil­de­ne er tatt – befin­ner vi oss i det midt­re områ­det mel­lom kys­ten og gru­ven. Her lå tro­lig arbei­der­brak­ke­ne.

Ved siden av kul­lets dår­li­ge kva­li­tet (se neden­for) had­de det nok med men­nes­kene å gjø­re at det ikke ble noe av gru­ve­drif­ten i Advent City (og sann­syn­lig­vis også i Hiorth­fjell­gru­va): det var store van­skel­i­ghe­ter mel­lom den engels­ke direk­tø­ren for Spits­ber­gen Coal Tra­ding Co, Ltd og de nor­ske arbei­der­ne.

Engelsk­man­nen Mus­camp had­de tid­li­ge­re vært offi­ser i boer­kri­gen i Sør-Afri­ka og men­te nok at han kun­ne bru­ke en lignen­de tone over­for arbei­der­ne. Her var det åpen­bart helt ulike kul­tur­er som kol­l­i­der­te, bri­tisk kapi­ta­lis­me på den ene siden og nor­ske arbei­de­re på den and­re. Det er nep­pe over­dre­ven a bes­kri­ve stem­nin­gen som til tider her­sket som dår­lig, og resul­ta­tet ble strei­ker og mye stress, noe som også gikk ut over lønn­som­he­ten i gru­va.

Her kan vi tro­lig se fun­da­men­tene som bygn­in­ge­ne sto på. På grunn av vind, snød­rev og kul­de var det en for­del å ikke plas­se­re dem direk­te på bak­ken.

Et annet pro­blem var som nevnt dår­li­ge kva­li­te­ten på kul­let. Det stamm­er fra kritt­tiden (ned­re kritt) og er der­med eld­re enn kul­let fra ter­tiært­iden (paleo­gen), som også ble utvun­net i Advent­fjor­den ved Hior­th­hamn og Lon­gye­ar­by­en.

Fløt­sen ved Advent City var av gans­ke dår­lig kva­li­tet: Midt i fløt­sen går det et lag med sand­stein, noe som natur­lig­vis er uguns­tig med tan­ke på kva­li­te­ten. Du kan se sand­stein­la­get på bil­det og i pan­ora­ma­et.

Advent City, kullfløts

Kull­fløt­sen ved inn­gan­gen til Advent City-gru­ven stamm­er fra den ned­re kritt-tiden. Drif­ten var ikke øko­no­misk blant annet på grunn av dår­lig kva­li­tet.

Vin­te­ren 1907-08 bod­de det mel­lom 30 og 40 per­soner i Advent City. Som­me­ren etter var den sis­te drifts­se­son­gen i gru­ve­an­leg­get. Vin­te­ren etter var to fang­st­menn som var ansatt som vakt­menn fort­satt på stedet, men de fikk ikke utbe­talt den avtal­te løn­nen. Som kom­pen­sas­jon las­tet de alt de kun­ne på to skip og auks­jo­ner­te alt bort i Trom­sø.

Det var slut­ten for Advent City. Fre­d­rik Hiorth fra Kris­tia­nia (Oslo) over­tok ret­ti­ghe­te­ne i 1912, og han begyn­te snart med under­søkel­ser på stedet, noe som før­te til at gru­ve­drif­ten i Hior­th­hamn star­tet i 1917. Det er der his­to­ri­en fort­set­ter.

Foto­ga­le­rie Advent City

Und zugu­ter­letzt noch eine Foto­samm­lung mit ver­schie­de­nen Ein­drü­cken von Advent City von Fjord bis Fjell, vom Ufer bis zur Gru­be, von Win­ter und Som­mer. Zusam­men­ge­stellt bei meh­re­ren Besu­chen von 2013 bis 2020.

Klikk på minia­tyr­bil­det for å åpne fors­tør­ret vers­jon av et spe­sielt bil­de.

Zurück

BØKER, KALENDER, POSTKORT OG MER

Dette og mye mer får du i Spitsbergen-Svalbard nettbutikken.

Siste modifikasjon: 16.12.2024 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php