spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker

Habenichtbukta og Svarttangen

Virtuell tur: fangsthytte, hvalfangststasjon og pomortuft

Virtuell tur: Svarttangen, Edgeøya

Edgeøya: Habenichtbukta

Habenichtbukta er en flat bukt sørvest for Edgeøya, som har gravd seg dypt inn i landet. Kysten er veldig steinete, og landskapet består av alt fra små klipper til grove grusstrender med store mengder drivved. Til de karakteristiske platåfjellene i innlandet, strekker tundraen seg, som til dels består av store områder med våtmark, mange kilometer oppover.

Selv om bukta er grunn og steinete, slik at det til og med for små båter er vanskelig å navigering seg gjennom det indre området, har fangstmenn og pomorene kjent stedet og benyttet den relativ lune bukta.

Svarttangen

Fuktig og frodig tundra på Svarttangen sør for Habenichtbukta. Til tross for at tundraen består av et sammenhengende, tett grønt teppe, hører det til den arktiske vegetasjonssonen på Svalbard. Dette er på grunn av tundraens fattige dyre- og planteliv.  I bakgrunnen står det en fangsthytte.

Svarttangen: fangsthytta

Fangsthytta sør for Habenichtbukta. Inntil isbjørnen ble fredet i 1973, ble Edgeøya ofte brukt som jaktområde for isbjørn. Så langt vi vet ble denne hytta opprinnelig bygd som bistasjon i 1901. Senere ble den utvidet. Siden den gang er hyttene mer eller mindre forfalt. Bildet av denne forfalne hytta sør for Habenichtbukta ble tatt i 2014. Antageligvis er det ikke lenge til den faller helt sammen.

Habenichtbukta: nordsiden

Den mest kjente delen av Habenichtbukta ligger på nordsiden av bukta, hvor man kan se rester av en hvalfangststasjon og flere tufter etter Pomorer. Men dessverre er det ikke så veldig mye igjen å se på overflaten etter flere hundre års forfall. Man får en anelse av hvordan bygningene kunne ha sett ut; rundt på området ligger det noen oppsmuldrede murstein og på hjørnene av de tidligere bygningene stikker deler av påler opp av marken.

Siden 2010 er denne delen av Habenichtbukta vernet og det er ikke lenger lov å gå rundt i området. Den beskyttete sonen som befinner seg mellom kysten og en lagune (som ligger nærme seilskipet Antigua), strekker seg knapt rundt ruinene. I området rundt den vernete sonen er det lov å bevege seg.

Tilbake

Legg igjen din kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste modifikasjon: 15.05.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php