Bohemanflya er et vidstrakt sletteland på nordsiden av Isfjorden.
De vidstrakte flyene er et typisk fenomen i kystområdene over store deler av Svalbard. Bohemanflya er en av de største av disse kystslettene. Den ligger sentralt i Isfjorden mellom Borebukta og Nordfjord, mindre enn 30 kilometer nordvest for Longyearbyen. Fordi den er så flat, er den ikke særlig iøynefallende på avstand, i hvert fall ikke sett fra havnivå.
Bohemanflya sett fra Nordenskiöldfjellet ved Longyearbyen, fra 28 kilometers avstand.
I forgrunnen til høyre ser vi Bohemanneset.
Sett på nært hold er det imidlertid svært varierte og interessante inntrykk av tundraen, dyrelivet og historien på Spitsbergen, og landskapet fra strandkanten til tundraens mange detaljer har også mye å by på.
Strand- og tundralandskap sør på Bohemanflya.
Men til tross for den relative nærheten til Longyearbyen er det ikke nødvendigvis lett å komme seg dit: Kystfarvannet er for det meste langgrunnt og dårlig beskyttet, så ilandstigning er slett ikke mulig overalt og bare i godt vær. Det gjelder spesielt i den sørøstlige delen av Bohemanflya, som ligger svært eksponert i den store Isfjorden. Det ytterste neset i dette området, Bohemanneset, er et meget vakkert og spennende sted.
Bohemanneset sørøst på Bohemanflya.
Bohemanflya er en del av Nordre Isfjord nasjonalpark. På sørsiden ligger Boheman Fuglereservat, et strengt vernet område der du må holde minst 300 meters avstand til de aktuelle holmene i perioden 15. mai til 15. august. Det er imidlertid så grunt der at det neppe er lurt å seile nærmere inn på kysten der uansett. Ikke-motoriserte båter (spesielt kajakker) har imidlertid lov til å passere nord for holmene i det vernede området. Da holder man seg så langt unna holmene som mulig.
Geologi
Geologien er spesielt interessant på Bohemanneset og ved den gamle gruvebyen Rijpsburg. I dette området finner vi sandstein fra nedre kritt, dvs. at den er over 100 millioner år gammel. Denne lyse, kvartsrike sandsteinen ble avsatt i elvedeltaer som raskt trengte inn i det grunne sokkelhavet, og er lokalt kjent blant geologer som «Festningen-sandstein» etter en liten øy vest for Grønfjorden. Dette er verdt å nevne fordi Festningen-sandsteinen finnes mange steder på Spitsbergen og ofte også er påfallende i landskapskapet og geologisk, for eksempel ved Kvalvågen på østkysten, der det er funnet fotavtrykk av iguanodoner (7-8 meter høye dinosaurer) i nettopp denne sandsteinen, samt ved Festningen i Isfjorden. Fotavtrykk av fotsporene der kan ses på museet i Longyearbyen og på Naturhistorisk museum i Oslo.
Festningen sandstein og lag av kull fra nedre kritt ved Bohemanneset.
Dinosaurfotavtrykk er ikke kjent fra Bohemanflya, men det de vegetariske iguanodonene levde av, har overlevd i en annen form: Vegetasjonen i kystmyrene er blitt til kull og den ligger i dagen både ved Bohemanneset og Rijpsburg.
Lenger vest og nord består Bohemanflya av eldre sedimentære bergarter fra mesozoikum (dinosaurtieden), nærmere sagt trias og jura.
Sedimentære lag fra juratiden i Øienbukta.
Landskap
Det mest slående landskapstrekket ved Bohemanflya er den svært vidstrakte, flate sletten: flatt land! Nord for Bohemanneset ligger en svakt stigende ås på 67 meter, og flatlandet stiger gradvis opp mot fjellene i nord. Innimellom ligger et stort flatt tundraområde med våtmarker, små bekker og noen få små innsjøer.
Tundra. En septemberdag på Spitsbergen kan være så vakker!
Bredden av de nærliggende buktene Borebukta og Yoldiabukta er dekket av brede morenerygger.
Farvannet utenfor kysten er svært grunt, spesielt i sør og øst, slik at du må være forsiktig selv med småbåter og ikke kan komme helt inn til land alle steder. Her fortsetter lavlandet rett og slett under vann inn i Isfjorden.
Flora og fauna
Bohemanflya er dekket av en vidstrakt tundra over et stort område, og det finnes overalt vakre og interessante vegetasjonstyper som spenner fra våtmarker til saltpåvirkede artssamfunn nær kysten. Noen steder er det mange vakre blomster om sommeren, noen ganger også en eller annen ganske sjelden art, som Mertensia, en salttolerant art som vokser nær stranden.
Et praktfullt eksemplar av fjellsmelle ved Bohemanneset.
Det er tydelig at reinsdyr ikke er uvanlig i et slikt landskap, og fjellreven streifer også rundt og prøver å fange en av de mange fuglene: Fra gjess som beiter på tundraen, til praktærfugl og smålom ved de små innsjøene, til fjæreplytten i fjæra og ærfugl som hekker på holmene utenfor kysten, for å nevne noen karakteristiske eksempler.
Fjellrev. Her har vi den mørkfargede varianten kjent som blårev.
Historie
Vest for Bohemanneset ligger Rijpsburg, et svært interessant stykke Spitsbergen-historie: Det var her den norske ishavskapteinen, selfangeren og eventyreren Søren Zachariassen hentet ut flere hundre kilo kull i 1898. Andre hadde allerede gjort det før ham på ulike steder i Isfjorden, men Zachariassen gjorde det ikke for eget bruk, men med tanke på å ta kullet med til Tromsø og selge det der. Han regnes derfor som den første som drev kommersiell gruvedrift på Spitsbergen, selv om både «kommersiell» og «gruvedrift» er store ord med tanke på hva Zachariassen gjorde der. Søren Zachariassen fortjener likevel æren av å ha innledet selve den formative epoken for gruvedrift på Spitsbergen. Andre fulgte snart etter, og i årene som fulgte, ble alle Spitsbergens bosetninger grunnlagt i forbindelse med gruvedrift.
Hytta ved Rijpsburg der Johansen og Lerner tilbrakte vinteren. Navnet «Rijpsburg» kom faktisk noen år senere i den nederlandske tiden. Før den hadde stedet vært kjent som «Bohemanneset», «Kap Boheman» eller som «Kapp ingenting», som Johansen kalte det!
Hjalmar Johansen og Theodor Lerner overvintret i hytta på Bohemanneset (faktisk vel 2 kilometer vest for selve odden) i 1907-08. Begge er kjente skikkelser i polarhistorien: Johansen var som kjent med Fridtjof Nansen på Fram i 1893-96 og faktisk også på det berømte forsøket på å nå Nordpolen på ski, inkludert den påfølgende overvintringen på Frans Josefs land. Journalisten, eventyreren og Spitsbergen-reisende Theodor Lerner fra Frankfurt foretok en rekke ekspedisjoner til Spitsbergen og ble berømt som «tåkefyrsten», først og fremst gjennom sitt forsøk på å ta deler av Bjørnøya i besittelse for seg selv, men også for keiseren Wilhelm II.
Senere overtok et nederlandsk selskap, Nederlandse Spitsbergen Compagnie (forkortet NeSpiCo), rettighetene til kullfeltene på Bohemanflya og i «Green Harbour» (Grønfjord). Selskapet startet gruvedrift på begge stedene og oppkalte dem etter heltene fra den nederlandske ekspedisjonen som oppdaget Spitsbergen i 1596. Rijpsburg (etter kaptein Jan Cornelis Rijp) ble imidlertid snart forlatt, ettersom kullforekomstene ikke var tilstrekkelig lønnsomme, og fremfor alt gjorde det grunne kystfarvannet det umulig å frakte kull i store mengder.
Prøvedrift vest for Rijpsburg, nøyaktig alder ukjent.
Det andre stedet var Barentsburg, som man vet fortsatt eksisterer. Barentsburg og Rijpsburg kom på russiske hender tidlig på 1930-tallet.
Russisk skilt satt opp for å sikre rettigheter fra 1970. Senere ble hele området nasjonalpark og gruvedrift er dermed umulig.
I 1925-26 overvintret fangstmannen Arne Olsen i Rijpsburg. Han døde i april 1926 etter en ensom vinter av skjørbuk – den siste som døde på denne måten på Svalbard. Graven hans ligger på kirkegården i Longyearbyen.
Like nord for Rijpsburg ligger restene av en gammel grav under noen steinblokker. Mannen som er gravlagt der, er trolig en pomor fra 1700- eller tidlig 1800-tall, og det har tidligere stått rester av et russisk-ortodoks gravkors der.
Pomorgrav i nærheten av Rijpsburg.
Fotogalleri Bohemanflya
Noen inntrykk av det vakre landskapet og naturen.
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.