Utsikt fra Teodolittkollen mot nord over Lady Franklinfjorden.
Teodolitkollen er et lite fjell i Lady Franklinfjorden på nordvestsiden av Nordaustlandet. Farvannet er dårlig kartlagt og delvis grunnt, og derfor er dette området blant de på Svalbard som får minst turistbesøk.
Panorama 1: På nordsiden av Teodolittkollen, med fri utsikt mot nord.
Geologisk sett består området av skifer som er dannet gjennom metamorfose av gamle sedimenter som siltstein, sandstein og mergel. Det hele er veldig gammel, sedimentene ble dannet i neoproterozoikum. Det betyr at de er mellom 960 og 650 millioner år gamle! Mer nøyaktige tall har vi ikke. Uansett er det veldig gammelt. I denne tiden fantes det ingen liv på land og det som fantes av liv i havet var veldig forskjellig fra det som vi kjenner i dag.
Den praktiske foredelen med denne geologien er at skifer danner gjerne finkornete sedimenter gjennom forvitring i det kalde klimaet. Det betyr at det er relativt lett å ferdes her til fots. Hvis du har en gang vært på tur i blokkmarka i områdene lenger øst på Nordaustlandets nordkyst som består av granitt og gneiss, vil du vite hva jeg mener.
Problemet er altså ikke å komme opp på Teodolittkollen. Den flate toppen ligger på en beskjeden høyde av ikke mer enn 156 meter over havet. Problemet er i første omgang å komme dit i det hele tatt.
Kystlinje i Lady Franklinfjorden.
Men hvis man er der en gang så kan man nyte en virkelig fantastisk utsikt. Ser du mot nord så har du den ytre delen av Lady Franklinfjorden foran deg. Dette området er blant de karrigste polarørkenlandskap på hele Svalbard. Det er ikke mye vegetasjon her! Men av og til vil du finne en ensom trådsildre (bilde i galleriet nederst) eller en Svalbardvalmue.
Panorama 2: på «toppen» av Teodolittkollen.
Men samtidig er dette landskapet veldig detaljrik og spennende. Slettelandet er nesten fullstendig dekket av gamle strandvoller som ble dannet under landhevingen etter istiden. Selve kystlinjen er delvis preget av nyanserte overganger mellom hav og land, med små bukter og halvøyer, laguner og øyer. Det finnes fascinerende eksempler av dette litt lenger nordvest, i Franklinsundet, men også her i Lady Franklinfjorden.
Franklinbreane innerst i Lady Franklinfjorden.
Og så ligger Franklinbreane innerst i Lady Franklinfjorden. Her skyver den svære Vestfonna ismasser i to armer som flyter rundt en øy i isen mot fjorden. Breene er derfor ofte veldig aktive og det er ikke uvanlig at vannoverflaten innerst i fjorden er helt dekket av breis.
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.