spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker

Dolerittneset („Kapp Lee“)

Pomortuft og Fangsthytte, hvalrosser og forskning på Edgeøya

Dolerittneset blir ofte kalt Kapp Lee, selv om Kapp Lee egentlig ligger noen kilometer lenger nord, i det nordvestre hjørnet av Edgeøya. Dolerittneset skjermer litt mot vind og sjø fra sør, men den lille bukta er fremdeles ganske eksponert, og det er grunt i vannet der. Båter legger seg langt utenfor, og ilandstigninger kan være vanskelig å gjennomføre grunnet utfordrende værforhold. Samtidig finner man ikke mer ly andre steder i nærheten.

Den lille bukta, som før øvrig heter Stretehamna, er et populært hvilested for hvalross. I tidligere tider har både russiske Pomorer og norske fangstmenn benyttet seg av stedet. Den sistnevnte gruppen bygde en åttekantet hytte her i 1904. Den står fremdeles og ble restaurert av Sysselmannen i 2009. Det ligger også to mindre hytter her, men de har ikke samme historiske verdi. Ansatte i oljeselskapet Caltex bygde disse i 1963 for å bruke dem på fritiden sin. Caltex utforsket Edgeøya på leting etter olje på den tiden, men denne aktiviteten ble avsluttet for godt da Edgeøya ble naturreservat i 1973.

Den siste overvintringen på Dolerittneset/Kapp Lee var i 1968-69. Fire nederlandske forskere hadde da en liten base rett ved siden av de nevnte hyttene. De utførte hovedsakelig forskning innen biologi. En av forskerne, Ko de Korte, var en zoolog som senere skulle bli en nøkkelperson i grunnleggelsen av Oceanwide Expeditions, et velkjent ekspedisjonscruiseselskap som opererer i området. Det var nok overvintringen på Dolerittneset som inspirerte ham til å starte opp ekspedisjonsfirmaet. Forskningsbasen deres ble senere fjernet fra stedet. Nederlandske forskere fortsatte å besøke området på kortere sommerekspedisjoner mer eller mindre regelmessig fram til 1988. Deretter avla de plassen en visitt i 2015, og denne gangen reiste de selvsagt med Oceanwide Expeditions. Det blir nok flere slike besøk i framtiden også.

Galleri – Kapp Lee/Dolerittneset

Hyttene, dyreliv og landskap på Kapp Lee.

Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.

Tilbake

Siste modifikasjon: 04.01.2021 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php