Diesetsletta er en vidtstrakt kystslette på Spitsbergens vestkyst, vest for Krossfjorden. Denne typen landskap finnes mange steder på Svalbard, spesielt på vestkysten, hvor Diesetsletta er den kystsletten som ligger lengst mot nord på ytterkysten. Hele vestkysten sørover til Sørkapp og til og med Sørkappøya er preget av slike kystsletter, kun avbrutt av de store fjordene.
Den geologiske utviklingen til denne landskapstypen er ikke helt klar. Det finnes slike kystsletter mange steder rundt Nord-Atlanteren, også på fastlandet og på Grønland – regioner som var dekket av store inlandsiser under den kvartære istiden. Man kan trygt si at det dreier seg om marine erosjonsplattformer dannet av storhavets bølger. Denne prosessen ble åpenbart hjulpet på vei av istidens ismasser. Det kan være en mulig forklaring at ismassene hjalp til ettersom landet hevet og senket seg i takt med havet: når store vannmasser var bundet i de store breene var havninvået globalt mer enn 100 meter lavere. Men i områder som under slike perioder var dekket av store ismasser ble landet samtidig presset ned. Resultatet ble at både havet og landet hadde omtrent det samme relative høydenivået over lange perioder hvor havet ellers steg og falt relativt mot landet. Dermed kunne bølgene angripe rundt det samme høydenivået over lange perioder.
Så klart! 😉
Det er i hvert fall klart at slettelandskapet fortsetter et godt stykke under vann etter en titt på sjøkartet.
Kysten er preget av stein som blir angrepet av bølgene nesten hele tiden. Den ligger veldig eksponert til. Strender finnes det bare her og der i beskyttede småbukter. Hvis man har litt tid til å lete etter slike strender så kan man finne noen veldig vakre plasser av typen «skjulte skatter»! Men bare på en sjelden godværsdag som denne fredagen i august 2018. På havet var det blikkstille og da var det bare å bruke den sjeldne anledningen til å hoppe i land på denne utsatte kyststripen, som ikke er hyppig besøkt. Vel, det finnes faktisk en hytte litt sør for vår posisjon. Den blir brukt av folk fra Ny-Ålesund som drar hit for å fiske røye, men de kommer med båt og da skal været også være med på det.
Så snart man går noen få meter bort fra kysten har man et veldig vidstrakt tundralandskap med sparsom vegetasjon rundt seg. Her kan man dra på tur i mange dager! Hvis det bare ikke var så vanskelig å komme seg dit …
Diesetsletta fikk forresten navnet sitt etter Hanna Resvoll-Holmsen (1873-1943, født Resvoll) en norsk botaniker og tidlig miljøaktivist som tok navnet Dieset da hun giftet seg for første gang.
Hun var den første kvinnen som kom til Spitsbergen i vitenskapens navn som deltaker av flere ekspesisjoner mellom 1907 og 1910. Senere giftet hun seg med Gunnar Holmsen, en norsk geolog og en annen kjent person fra norsk Svalbard-forskning under denne tidlige perioden.
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.