spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker

Kvitøya: Andréeneset

360 grader panoramabilde

Andréeneset er en flat, karrig halvøy med noen få kvadratkilometer isfritt land på vestsiden av Kvitøya, lengst mot nordøst på Svalbard. Herifra er det ikke langt til russiske Frans Josef Land.

Det meste av denne veldig ugjestmilde, 700 kvadratkilometer store øya er forsvunnet under Kvitøyjøkulen. Sett bort ifra Andréeneset er det bare den lille Hornodden og Kræmerpynten på østsiden som finnes av isfritt land. Kræmerpynten er den delen av Norge som ligger lengst mot øst.

Andréeneset ligger veldig eksponert til, og i tillegg til vær og hav kommer isbjørner som ofte holder til her og gjør det umulig å gå i land. Hvis du likevel lykkes med dette kan du besøke stedet hvor Andrée-ekspedisjonen slo sin siste leir den 05. oktober 1897. Stedet er markert med et lite og enkelt momument av betong. Nyhetene gikk verden rundt da leiren ble funnet i 1930. Salomon August Andrée, Knut Frænkel og August Strindberg ble gravlagt i Stockholm under stor offentlig oppmerksomhet. Den nøyaktige dødsårsaken er fortsatt ukjent, og det finnes flere teorier.

Tilbake

Siste modifikasjon: 13.10.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php