Klassisk Lofoten – vi seilte gjennom Raftsundet og inn i Trollfjorden, en av Lofotens mest kjente turistattraksjoner men likevel samtidig et veldig imponerende stykke landskap.
Senere fortsatte vi seilasen sørover i Vestfjorden – ikke helt uten litt vind og noen bølger – og til den vakre øya Skrova. Skrovafjellet (Høgskrova) byr på en av områdets vakreste panoramautsikter over øy og kyst, fjell og fjord, himmel og hav.
En litt grå og våt lørdag morgen i Andenes provoserer muligens ikke verdens største foss av adrenalin, men det er alltid hyggelig med en liten spasertur i byen. Og endelig fikk jeg besøke det vakre og spennende lille Polarmuseet, hvor man kan beundre relikvier ette Svalbardlegender som Hilmar Nøis. Fantastisk!
Ettermiddagen var like grå og våt, og dermed besluttet vi at det var en god anledning å komme seg sørover, mot Lofoten.
Vanligvis foretrekker vi å holde oss mellom Senja og fastlandet på turen sørover, men på en dag som i dag med vindstille og havblikk er det fint å ta turen på utsiden, fordi da kan besøke vakre lille havner som Hamn i Senja som ligger på flere skjærer og holmer på utsiden av Senja. For et vakkert sted!
Når vi senere seilte ut igjen møtte vi et nesten blikkstille hav og dermed var det bare én ting å gjøre: sette kurs for havet utenfor Andenes, hvor spermhvalene holder til. Og de var hjemme 🙂
Finnkroken var en viktig handelsplass i tusenvis av år. I dag er det entusiaster av den lokale historien som tar vare på stedet, og et besøk der føles nesten litt som en liten reise tilbake i tiden. Den lille gjengen der er utrolig, de forteller historiene sine med fantastisk entusiasme.
Senere ble det et besøk i Tromsø. Den store byen var en ganske kraftig kontrast sammenlignet med det vi fikk oppleve de siste dagene.
I går kveld nådde vi frem til Hamnes (Havnnes) på Utøya og lå oss til kaia for en god natts søvn. Hamnes er et gammelt handelssted og still i bruk i dag, men samtidig er en del av brygga rigget til som et fint museum i gammeldags stil.
I tillegg byr Uløya på veldig flotte turmuligheter. Sesongen er kanskje ikke den beste for fotturer med tanke på snøforholdene, men likevel er det godt å være på tur, drive litt med trening i den tunge snøen og nyte utsikten over Lyngenfjorden fra høyden.
Ettermiddagen gikk med seilasen rundt Lyngenalpene og senere kunne vi faktisk sette seil – men vinden forsvant igjen så plutselig som den hadde kommet. Men samtidig kom sola ut og vi nytet livet ute uansett 🙂
Den lille havna i Bergsfjorden ligger veldig naturskjønt til med snøkledde fjell i alle retninger. Veldig vakkert landskap, spesielt på en dag som i dag med knallvær, full solskinn.
Etter noen timers seilas nådde vi frem til Seglvika, en liten havn på østsiden av Kvænangen og gammelt samisk land. De som ønsket seg en liten fjelltur fikk nettopp det og hiket opp til en varde med fantastisk utsikt over fjell og fjord.
Seilasen fra Alta til Bodø er planen til den hele turen, fra 24. april til 03. mai. Den første dagen tok oss fra Alta til Bergsfjorden på Finnmarkskysten.
Man kan neppe tenke seg bedre vær enn det som vi hadde i dag da gruppen samlet seg ombord seilbåten Meander i Alta. Sol og vindstille gjorde utelivet til en ren glede og det føltes nesten som en sommerdag til tross for temperaturer i nærheten av frysepunktet. Vakkert landskap på alle sider rundt omkring oss, med snøkledde fjell, under seilasen nordover i Altafjorden. Sent på kvelden ankom vi Bergsfjorden.
Guideboka «Spitsbergen-Svalbard» er nå tilgjengelig som e-bok! Det gjelder for den engelske og den tyske utgaven av boka.
Gjennom flere utgaver har boka utviklet seg til noe som mange profesjonelle kollegaer i guidebransjen kaller for «bibelen». Men så mye informasjon mellom to permer har sin vekt, og derfor er det nok mange som vil foretrekke å ha boka på mobilen, nettbrett eller datamaskin.
Oppvarming av den nordre delen av Barentshavet inkludert Svalbard skjer 5-7 ganger raskere enn eller i hverden. Til og med sammenlignet med nordpolområdet ellers, som er en hotspot for global oppvarming, er den klimatiske utviklingen i Svalbard-området 2 til 2,5 ganger raskere.
Kraftig regn og plussgrader varte i flere døgn i Longyearbyen i midten av mars 2022, en periode som egentlig er den kaldeste delen av vinteren. Man skal være forsiktig med å dra konklusjoner fra enkelte værfenomener med tanke på klimaendringer, men økningen av både hyppighet og varighet av slike perioder er en del av en klimatisk utvikling hen mot varmere forhold.
Isaksen og medforfattere har identifisert den drastisk reduserte drivisen som en viktig drivende faktor i denne dramatiske utviklingen i Norges nordligste områder. Drivis kan effektivt dempe utveksling av varme mellom hav og atmosfere, men når den er borte kan varme vannmasser varme atmosferen regionalt kraftig opp.
Tap av drivis er spesielt utpreget i Svalbards nordøstlige farvann.
Frost var Svalbards mest kjente isbjørn. Blant annet hadde hun hovedrollen i Asgeir Helgestads film «Dronning uten land». Eller bedra sagt: hun var hovedrollen. I andre dokumentarfilmb ble hun også kalt Misha.
Jeg var priviligert nok til å kunne observere observere Frost flere ganger.
Isbjørnbinna Frost med familie,
her i bedre dager i Tempelfjorden.
Langfredagens hendelser vil nå bli undersøkt av Sysselmesteren. Så langt er det ikke snakk om straffbare handlinger og det finnes ingen mistenkte i saken, ifølge Svalbardposten.
Det ble tippset at Frost ble bedøvet av Norsk Polarinstitutt under dagene før hendelsen. En eventuell sammenheng mellom bedøvelsen og hennes død vil være en del av Sysselmesterens undersøkelse.
Frost hadde en unge med som skal ha angrepet styrkene på Vindodden. Ungen ble derfor avlivet. Også denne delen av hendelsen vil bli undersøkt.
Gjennom årene hadde Frost og sine unger mange ganger kontakt med mennesker. Det er en lang liste med skadde hytter som hun skal være ansvarlig for. Det var en av hennes unger som drepte nederlandske Johan (“Job”) Kootte i august 2020. Flere av hennes unger mistet livet etter kontakten med mennesker under forskjellige omstendigheter.
To isbjørner døde tidlig på langfredag ved Vindodden i Sassenfjorden. Ei binne druknet og en ungbjørn ble senere avlivet.
Midt på natten ble bjørnene oppdaget av turfolk ved Vindodden, et populært hytteområde i Sassenfjorden ikke langt fra Longyearbyen. Senere nærmet isbjørnene seg hytteområdet og ble skremt bort med knallskudd. Deretter trakk bjørnene seg tilbake og svømte bort.
Vindodden i Sassenfjorden: her døde to isbjørner tidlig på langfredag.
Det er så langt en helt vanlig hendelse. Isbjørner kan uten problemer svømme store avstander.
Men denne gangen gikk det ikke bra. Snart ble binna sett liggende stille med hodet under vann. Sysselmesteren ble varslet og helikopteret med politi og fagfolk var snart på plass. Binna ble hentet ut fra vannet. Ungen kom nærmere og lot seg ikke skremme bort, slik at personellet på stedet besluttet å avlive ham.
Saken vil nå bli undersøkt gjennom avhør og obduksjon.
Så langt har Sysselmesteren ikke uttalt seg nærmere om hendelsesforløpet, dødsårsaken eller identiteten til bjørnene.
En ny energiforsyning for Longyearbyen har vært gjenstand for debatt i mange år allerede. Det gamle kullkraftverket har gått vel over siste bruksdato. En ny, solid og forsvarlig energiforsyning skal komme på plass så snart det lar seg gjøre. En rekke forskjellige ble diskutert gjennom årene.
Nå ble endelig en avgjørelse tatt. Resultatet vil kanskje overraske noen, men når man tenker seg om vil det sikkert overbevise fordi det faktisk er basert på metoder brukt av naturfolk i hundrevis av år, noe som passer godt til den lille arktiske bosetningen.
Det nye kraftverket vil være basert på biomasse. Knepet er at det nye systemet vil bli fôret med lokale ressurser, nemlig med reinsdyrmøkk, nettopp som nomadene som bruker kamelmøkk.
Longyearbyen vil få et nytt energiverk som vil fyres med reinsdyrmøkk.
Avgjørelsen er basert på tellingen av Svalbardrein i 2019, hvor det kom fram at det finnes i overkant av 22000 dyr, flere enn tidligere antatt. Reinsdyrene gjør neppe noe annet enn å foredle tundravegetasjon til konsentrert energi døgnet rundt, noe som betyr at det finnes mer enn nok av denne miljøvennlige og lokale energikilden. I tillegg er det en foredel at møkken tørker raskt i det tørre høyarktiske klimaet.
Teknologi som kan brukes til å samle reinsdyrmøkk automatisk er under utvikling, basert på automatiske støvsugere som mange bruker hjemme. Disse automatiske møkksammlere skal være på plass når det nye energiverket står klar til bruk.