spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker
Home → februar, 2019

Måneds-Arkiv: februar 2019 − Nyheter og Reiseblogg


Reketråler Northguider, på grunn i Hinlopenstretet: berging planlagt i august

Reketråleren Northguider gikk på grunn ved Sparreneset på Nordaustland, rett før for Murchisonfjorden på Svalbard, i slutten av desember. Mannskapet opplevde hendelsen i totalt mørke, sterk kulde og kraftig vind som dramatisk, men alle kunne hentes med helikopter etter noen timer.

Reketråler Northguider på grunn i Hinlopenstretet

Reketråler Northguider på grunn i Hinlopenstretet, under kysten av Nordaustlandet.
Foto: Kystverket.

300 tonn diesel og andre miljøfarlige substanser og gjenstander som garn kunne berges i januar. Eksperter fra Sjøfartsdirektoratet vurderer situasjonen av skipet for tiden som stabil. Foredelen av dette er at man forventer ikke at naturens krefter som is, strøm og vind vil føre skipet fra grunnen og inn i dypere vann. Ulempen er at det samme gjelder menneskelige krefter: bergingen antas å være en større operasjon som vil ta flere uker.

Sysselmannen som forvalter området har sammen med Sjøfartsdirektoratet og Kystvakten bestemt at bergingen planlegges i august. På denne tiden kan man forvente gode forhold med tanke på vær, is og lys.

KV Svalbard er nå på vei til ulykkesstedet for å forberede havaristen for flere måneders ventetid. Dette betyr at det blir sjekket at Northguider ligger såpass stabilt og at det er ingen miljøfarlige stoffer eller gjenstander ombord. Havaristen skal overvåkes ved hjelp av posisjoneringsutstyr.

Polardagens morgengry i Tempelfjorden

Noen besøker et tempel for å finne lyset.

Vi besøker Tempelfjorden for å gjøre dette.

Eskerdalen, light of dawning polar day, mid February

Utsikt gjennom Eskerdalen. Sassendalen skimtes på langt hold
i polardagens morgengry i februar.

Starten til vår lille tur er nok litt humpete. Først må vi dra en bil ut av et dypt snøhull hvor noen tenkte å kunne snu. Det var ikke første gang at dette jævla hullet har lurt noen. Vi bør kanskje sette opp et skilt …

Tempelfjord, Isfjord

Utsikt over ytre Tempelfjorden mot Isfjorden.

Og så vil snøskuterne ikke helt som vi vil, noe som de like å gjøre ganske så ofte. Men til syvende og sist kommer vi oss avgårde. Det er nok litt frisk i dag, godt under 20 kuldegrader i Longyearbyen og visst ikke langt fra -30 i Sassendalen og Tempelfjorden. En kollega som var en tur til østkysten fortalte senere at temperaturen på breene dit lå på omtrent -40 … som sagt, det er litt frisk i dag.

Tempelfjorden fra Fjordnibba

Utsikt fraFjordnibba inn i Tempelfjorden.

Det er ikke bare lufta som er litt isete i dag, det samme gjelder fjorden. Fastisen strekker seg fra Fredheim innover Tempelfjorden, og til og med Sassenfjorden – bindeledded mellom Tempelfjorden og Isfjorden – viser klare tegn av isdannelse. Om dette ville bare fortsette i noen uker fremover …! Vi får se.

 Lukas nyter utsikten over Tempelfjorden

Lukas nyter utsikten over Tempelfjorden.

Vi nyter utsikten fra Fjordnibba og så tar vi en liten avstikker til Fredheim, den berømte hytta byggd av den enda mer berømte fangstmannen Hilmar Nøis fra og med 1924. Fredheim måtte flyttes litt oppover og bort fra kysten i 2015 på grunn av kysterosjonen som gikk raskt framover.

Vi nyter stedet, det fantastiske landskapet, kulden, isen, lyset og til syvende og sist varm suppe fra thermosen og så er det på tide å sette i gang med tilbaketuren. Dagene er fortsatt korte, men lyset kommer tilbake nå med voldsom fart.

Is i Tempelfjorden

Is i fjæra i Tempelfjorden.

Tilbake

Nyhetene er i fra 17.01.2021 klokken 04:40:14 (GMT+1)
css.php