spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker

Sørkapp Land: Isbukta

Panorama av et imponerende landskap

Isbukta ligger i Sørkapp Land på østkysten av Spitsbergen. Med det ville, vakre bre- og fjelllandskapet kan den minne om en liten versjon av Hornsundet. Det er ikke mange steder å gå i land og dra på tur. Farvannet er ikke kartlagt og det finnes noen farlige grunner, spesielt på nordsiden, i nærheten av Morenetangen.

Isbukta: lagunelandskap

Det er flere halvåpne laguner på sørsiden av Isbukta, dannet i yngre år når isbreene har trukket seg tilbake i løpet av klimaendringens gang. Breene har etterlatt flere morenerygger som nå danner lange, smale halvøya som ligger mellom lagunene og Storfjorden.

Isbukta: plastsøppel fra havet

Det er store mengder drivved på kysten mellom lagunene og Storfjorden – og marin plastsøppel. Dette fenomenet bør nå være godt kjent i offentligheten, og det finnes dessverre også på Svalbard. Det er mye plast på strendene her, spesielt i områder med lite trafikk fordi her er det ingen som samler og holder strendene rene så langt det lar seg gjøre ellers, på steder hvor flere folk ferdes. Mye av plasten kommer fra fiskeflåten i Barentshavet og mye er åpenbart relatert til fiskeri, inkludert fiskegarn og tauverk. Hvis det er fortsatt skrift synlig så er den ofte fra østeuropeiske land inkludert Russia.

Søre Randberget

Vi har tatt en tur gjennom det ulendte morenelandskapet mellom Isbukta og Søre Randberget og er nå i en høyde av omtrent 200 m over havet. Det er nok for en absolutt imponerende utsikt over hele Isbukta.

Denne siste posisjonen er bare noen få meter lenger mot øst, slik at vi har en bedre utsikt mot Storfjorden og den imponerende klippekysten. Det lot seg ikke gjøre å komme nærmere inn på den med stativet, det blåste ganske kraftig på denne dagen!

Ved siden av det vakre landskapet er geologien spennende. Fjellet består av mørke leirstein som ligner litt på skifer. Lagene er lokalt kjent som Basilika-Formasjonen. Den er omtrent 60 millioner år gammel (paleocen). Du kan faktisk finne de samme lagene også i nærheten av Longyearbyen, i høyder litt over 500 m, når du tar en tur fra Platåberget videre oppover til Nordenskiöldfjellet eller fra Gruvefjellet til Trollsteinen!

Tilbake

Siste modifikasjon: 25.05.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php