Indre Raudfjorden. Denne forgreningen heter Ayerfjorden.
Raudfjorden: Generelt
Raudfjorden ligger lengst mot vest på Spitsbergens nordkyst. Med 20 km lengde og 5 km bredde er den en relativt liten fjord, i hvert fall sammenlignet med de store naboene i øst, Woodfjorden og Liefdefjorden.
Engelske hvalfangere kjente fjorden som Red Bay. Fjorden er veldig naturskjønn og byr på mange kontraster. Noen steder finnes det gode muligheter for skips- eller Zodiaccruisninger, andre steder kan man gå en liten spasertur eller fjelltur. Hele Raudfjorden tilhører Nordvest Spitsbergen nasjonalpark.
Raudfjorden panorama
Her kan du ta en virtuell tur til flere vakre og spennende steder i Raudfjorden:
Alicehamna, Bruceneset, Solanderfjellet: Raudfjordhytta – Stockholm-Svens overvintringshytte, graven til ishavsskipper Erik Mattilas med vakker utsikt over fjorden og Solanderfjellet med enda bedre utsikt over hele området.
Det er store kontraster mellom vest- og østsiden av Raudfjorden. Det har å gjøre med en stor forkastning som løper på langs gjennom fjorden. Den skiller et opphevet område på vestsiden med gamle kristalline bergarter som er en del av Svalbards grunnfjell fra et avsenket område på østsiden hvor man finner sedimenter – grove sandstein og konglomerater – fra Devontiden, kjent som Old Red.
Bratte fjell på vestsiden av Raudfjorden, skåret inn i hard grunnfjell.
Grunnfjellet på vestsiden er virkelig eldgammelt: gjennom radiometriske dateringer av visse mineralkorn funnet i gneiss kunne geologer påvise episoder med stor tektonisk aktivitet for en milliard år siden. Sammenlignet med dette syner Old Red sedimentene på østsiden fra Devontiden, for 350-400 millioner år siden, nesten ung :-). Den rødbrune fargen som noen av lagene har stammer fra hematittinnholdet av sedimentet.
På østsiden av Raudfjorden er landskapet mindre bratt.
Her består fjellet av sedimenter kjent som Old Red.
Landskap
Den geologiske kontrasten kan oversettes direkte i markante kontraster i landskapet på begge sider av fjorden: vestsiden med sine harde, opphevede grunnfjellbergarter er veldig bratt. Fjellene er høyere og innlandet er stort sett isdekket. Litt ahvhengig av hvordan en teller finnes det 10 til 12 isbreer på vestsiden og i bunnen av Raudfjorden som når havet, innrammet av nesten loddrette fjellvegger.
Kontraster i landskapet i Raudfjorden: utsikt fra østsiden mot den brattere vestsiden.
Sammenlignet med vestsiden er østsiden mindre bratt. Det finnes heller ingen store kystsletter, men likevel er terrenget på havnivå mye bedre tilgjengelig. Her finnes ingen isbreer som når frem til havet. I motsetning finnes det plass til forskjellige slags turer, fra korte spaserturer til lange fjellturer. Her finnes også Richarddalen med Richardvatnet, den største innsjøen i området.
Flora og fauna
Det finnes flere sjøfuglkolonier på bratte fjellvegger på vestsiden, med de største i Hamiltonbukta. Her hekker flest polarlomvier og krykkjer. Fjellrev har sin territorier i nærheten av fuglefjellene, og det er vanlig at isbjørn streifer rundt i området.
Rødsildre.
Litt om historien
Både russiske pomorer og fangstmenn fra skandinaviske land brukte Raudfjorden som fangstområde. Hytta i Alicehamna er kjent som Raudfjordhytta. Det var svensken Stockholm-Sven som holdt til her i flere år på 1930-tallet. Hvis du har lest Christiane Ritter sin bok Kvinne i polarnatten, en klassiker i Svalbardliteraturen, så vet du at Stockholm-Sven var den nærmeste naboen som Christiane Ritter og hennes to ledsagere hadde. Likevel ble det ikke noe av et møte.
Raudfjordhytta: her bodde Stockholm-Sven.
Fotogalleri Raudfjorden 1: noen inntrykk fra her og der i fjorden
Akkurat som overskriften beskriver: bilder fra forskjellige steder i Raudfjorden.
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.