spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker

Raudfjorden

Bakgrunn og bilder

Kart Raudfjorden

Raudfjorden.

Fotogallerier Raudfjorden

Det finnes flere fotogallerier nederst på denne siden for å vise noen av Raudfjordens vakre steder:

Raudfjorden

Indre Raudfjorden. Denne forgreningen heter Ayerfjorden.

Raudfjorden: Generelt

Raudfjorden ligger lengst mot vest på Spitsbergens nordkyst. Med 20 km lengde og 5 km bredde er den en relativt liten fjord, i hvert fall sammenlignet med de store naboene i øst, Woodfjorden og Liefdefjorden.

Engelske hvalfangere kjente fjorden som Red Bay. Fjorden er veldig naturskjønn og byr på mange kontraster. Noen steder finnes det gode muligheter for skips- eller Zodiaccruisninger, andre steder kan man gå en liten spasertur eller fjelltur. Hele Raudfjorden tilhører Nordvest Spitsbergen nasjonalpark.

Raudfjorden panorama

Her kan du ta en virtuell tur til flere vakre og spennende steder i Raudfjorden:

  • Alicehamna, Bruceneset, Solanderfjellet: Raudfjordhytta – Stockholm-Svens overvintringshytte, graven til ishavsskipper Erik Mattilas med vakker utsikt over fjorden og Solanderfjellet med enda bedre utsikt over hele området.
  • Hamiltonbukta: bratte fjellsider og isbreer.

Geologi

Det er store kontraster mellom vest- og østsiden av Raudfjorden. Det har å gjøre med en stor forkastning som løper på langs gjennom fjorden. Den skiller et opphevet område på vestsiden med gamle kristalline bergarter som er en del av Svalbards grunnfjell fra et avsenket område på østsiden hvor man finner sedimenter – grove sandstein og konglomerater – fra Devontiden, kjent som Old Red.

Landskap Raudfjorden vestside

Bratte fjell på vestsiden av Raudfjorden, skåret inn i hard grunnfjell.

Grunnfjellet på vestsiden er virkelig eldgammelt: gjennom radiometriske dateringer av visse mineralkorn funnet i gneiss kunne geologer påvise episoder med stor tektonisk aktivitet for en milliard år siden. Sammenlignet med dette syner Old Red sedimentene på østsiden fra Devontiden, for 350-400 millioner år siden, nesten ung :-). Den rødbrune fargen som noen av lagene har stammer fra hematittinnholdet av sedimentet.

Landskap Raudfjorden vestside

På østsiden av Raudfjorden er landskapet mindre bratt.
Her består fjellet av sedimenter kjent som Old Red.

Landskap

Den geologiske kontrasten kan oversettes direkte i markante kontraster i landskapet på begge sider av fjorden: vestsiden med sine harde, opphevede grunnfjellbergarter er veldig bratt. Fjellene er høyere og innlandet er stort sett isdekket. Litt ahvhengig av hvordan en teller finnes det 10 til 12 isbreer på vestsiden og i bunnen av Raudfjorden som når havet, innrammet av nesten loddrette fjellvegger.

Kontraster landskap Raudfjorden

Kontraster i landskapet i Raudfjorden: utsikt fra østsiden mot den brattere vestsiden.

Sammenlignet med vestsiden er østsiden mindre bratt. Det finnes heller ingen store kystsletter, men likevel er terrenget på havnivå mye bedre tilgjengelig. Her finnes ingen isbreer som når frem til havet. I motsetning finnes det plass til forskjellige slags turer, fra korte spaserturer til lange fjellturer. Her finnes også Richarddalen med Richardvatnet, den største innsjøen i området.

Flora og fauna

Det finnes flere sjøfuglkolonier på bratte fjellvegger på vestsiden, med de største i Hamiltonbukta. Her hekker flest polarlomvier og krykkjer. Fjellrev har sin territorier i nærheten av fuglefjellene, og det er vanlig at isbjørn streifer rundt i området.

Rødsildre

Rødsildre.

Litt om historien

Både russiske pomorer og fangstmenn fra skandinaviske land brukte Raudfjorden som fangstområde. Hytta i Alicehamna er kjent som Raudfjordhytta. Det var svensken Stockholm-Sven som holdt til her i flere år på 1930-tallet. Hvis du har lest Christiane Ritter sin bok Kvinne i polarnatten, en klassiker i Svalbardliteraturen, så vet du at Stockholm-Sven var den nærmeste naboen som Christiane Ritter og hennes to ledsagere hadde. Likevel ble det ikke noe av et møte.

Raudfjordhytta

Raudfjordhytta: her bodde Stockholm-Sven.

Fotogalleri Raudfjorden 1: noen inntrykk fra her og der i fjorden

Akkurat som overskriften beskriver: bilder fra forskjellige steder i Raudfjorden.

Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.

Fotogalleri Raudfjorden 2: Hamiltonbukta

Bratte fjell, isbreer, holmer og fuglefjell.

Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.

Fotogalleri Raudfjorden 3: østsiden – Alicehamna, Bruceneset, Solanderfjellet

Raudfjordhytta, Bruceneset og Solanderfjellet.

Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.

Tilbake

Siste modifikasjon: 30.08.2020 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php