spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker

Foynøya

360 grader panoramabilder

Foynøya 1

Verdens ende! Foynøya er en liten, steinete øy som er oppkalt etter hvalfangstpionéren Svend Foyn. Den hadde nok ikke vært kjent for noen andre enn et par Svalbard-friker, hvis ikke luftskipet Italia av Umberto Nobile hadde krasjet her den 25. mai 1928. Seks menn forsvant sammen med en del av luftskipet som ble drevet avgårde og sannsynligvis styrtet like etter (de overlevende så røyk i det fjerne). En mann døde på hovedulykkeområdet. De resterende ni mennene ble sittende fast på isen. Blant dem var Nobile, som hadde brukket et ben.

Resten, inkludert redningen fra den russiske isbryteren Krassin er historie. Mange mannskap og frivillige prøvde å finne og hjelpe det savnede mannskapet fra Italia. De lette med fly, båt, og isbrytere. Noen også på ski og med hundesleder. Blant redningsmannskapene var et team bestående av to menn, nederlandske Josef (“Sjef”) van Dongen og italienske Gennaro Sora. De strandet på Foynøya den 4. juli 1928 og måtte tilbringe ni dager på den øde øya inntil de ble reddet av et svensk fly.

Foynøya 2

Foynøya er en fullstendig øde, og ugjestmild øy. Det er vanskelig å lande på den steinete kystlinjen, som ikke er skjermet i det hele tatt, og det er ofte en isbjørn som lusker rundt i området. Det er ikke mye annet her enn bergarten granitt, drivved, og noen områder med mose og lavputer. På klippene hekker teister.

Tilbake

Siste modifikasjon: 22.04.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php