spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker

Sorgfjorden: Crozierpynten

360° panoramabilder

Crozierpynten

Den lille halvøyen Crozierpynten ligger på østsiden av Sorgfjord. Listen over personer som beskøkte dette stedet på 1800- og tidlig 1900-tallet er nesten en lite over ‘de som var noe’ hva gjelder arktisk oppdagelse og ekspedisjoner på den tiden …

Edward Parry (1827) var her med skipet Hecla. Navnet Heclahamna som står på kartet rett sør for Crozierpynten minner fortsatt om denne ekspedisjonen.

Den svenske delen av den russisk-svenske gradnmålingsekspedisjonen etablerte sine overvintringskvarter her i 1899, og Herzog Ernst, skipet fra Schröder-Stranz-ekspedisjonen, ble tvunget til å tilbringe vinteren 1912-13 her mens lederen for ekspedisjonen, Herbert Schröder-Stranz, antagelig allerede hadde omkommet et sted på nordsiden av Nordaustlandet.

Denne listen er langt fra fullstendig. For ikke å nevne alle fangstmennene som overvintret her da huset etter den svenske ekspedisjonsgruppen fortsatt stod stødig og oppreist.

Forskjellige perspektiv fra området hvor meridianmåling-stasjonen var plassert på sørsiden av Crozierpynten. Stasjonen ble bygget i 1899 av den svenske delen av ovennevnte ekspedisjon, og deretter brukt da man overvintret her.

Ekspedisjonen er overraskende lite kjent, tilt ross for at den var veldig suksessfull og brakte med seg et vell av topografisk og annet forskningsmateriale med hjem uten tap av liv, i motsetning til mange andre ekspedisjoner i den tidlige fasen av arktisk oppdagelse.

Flaggstanghaugen på Crozierpynten er bare 31 meter høy. Noen ganger er det mer enn nok for å få en flott utsikt.

Tilbake

Siste modifikasjon: 31.03.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php