Panorama av et kulturminnelandskap på Spitsbergens nordkyst
Crozierpynten ligger på østsiden av Sorgfjorden.
Den lille halvøyen Crozierpynten ligger på østsiden av Sorgfjord. Listen over personer som beskøkte dette stedet på 1800- og tidlig 1900-tallet er nesten en lite over ‘de som var noe’ hva gjelder arktisk oppdagelse og ekspedisjoner på den tiden …
Edward Parry (1827) var her med skipet Hecla. Navnet Heclahamna som står på kartet rett sør for Crozierpynten minner fortsatt om denne ekspedisjonen.
Den svenske delen av den russisk-svenske gradnmålingsekspedisjonen etablerte sine overvintringskvarter her i 1899, og Herzog Ernst, skipet fra Schröder-Stranz-ekspedisjonen, ble tvunget til å tilbringe vinteren 1912-13 her mens lederen for ekspedisjonen, Herbert Schröder-Stranz, antagelig allerede hadde omkommet et sted på nordsiden av Nordaustlandet.
Denne listen er langt fra fullstendig. For ikke å nevne alle fangstmennene som overvintret her da huset etter den svenske ekspedisjonsgruppen fortsatt stod stødig og oppreist.
Forskjellige perspektiv fra området hvor meridianmåling-stasjonen var plassert på sørsiden av Crozierpynten. Stasjonen ble bygget i 1899 av den svenske delen av ovennevnte ekspedisjon, og deretter brukt da man overvintret her.
Ekspedisjonen er overraskende lite kjent, tilt ross for at den var veldig suksessfull og brakte med seg et vell av topografisk og annet forskningsmateriale med hjem uten tap av liv, i motsetning til mange andre ekspedisjoner i den tidlige fasen av arktisk oppdagelse.
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.