spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker

Lilliehöökbreen

360° PanoTour

Lilliehöökbreen som en virtuell panorama tur

Her er en 360° tur av Lilliehöökbreen:

Lilliehöökbreen 1/3

Lilliehöökbreen er trolig er oppkalt etter en svensk forsker fra 1800-tallet. Den er en av de største isbreene i Nordvest-Spitsbergen. Den imponerende brefronten er utrolig nok 11 kilometer lang (målt i 2013). Den har trukket seg kraftig tilbake i løpet av det siste århundre. Dette kan vi se ved å sammenligne bilder fra da hertug Albert I. av Monaco utførte sin første ekspedisjon i 1906, med bilder fra hans tippoldebarn hertug Albert II tatt i 2006. Volumtapet i løpet av denne tiden er estimert til 40 %. Siden 2006 har hastigheten på isbreens retrett økt kraftig.

Morenelandskapet på østsiden av Lilliehöökbreen vitner om de store dimensjonene som var her for mindre enn 200 år siden. Dette panorama bildet ble tatt under en midnattstur i slutten av august 2014.

Lilliehöökbreen 2/3

Lilliehöökbreen er teknisk sett ikke en individuell isbre, men en del av mer enn ti ulike isbreer som til sammen former et kompleks av en stor bevegende ismasse. Hvis man følger hovedgrenen mot nord, vil man etter en gradvis høydestigning på nesten 20 kilometer nå et isplatå. Dette isplatået er skillet mellom Krossfjorden og Raudfjorden på nordkysten. Fra dette isskillet, strekker Raudfjordbreen seg nordover med sine 35 kilometer.

Lilliehöökbreen 3/3

Vår isbrevandring var ikke ment å være så lang, vi endte opp med å vandre fra østsiden av Lilliehöökbreen til Möllerfjorden som ligger lenger øst. Etter å ha steget opp den østlige skråningen av Lilliehöökbreen nådde vi en stor middelmorene som separerer Lilliehöökbreen fra Supanbreen. Jeg tok det andre og tredje av disse panorama bildene fra toppen av denne morenen. Vi fortsatte turen vår til Lloyds Hotel i Möllerfjorden, i det vakreste sommerværet du kan tenke deg.

Tilbake

Siste modifikasjon: 14.04.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php