Kan godt hende at du har vært på Svalbard og kanskje til og med på Snatcherpynten i Recherchefjorden i Bellsundet, sør for Isfjorden. Dette området er veldig naturskjønt og her finnes det mange spennende kulturminner.
Giævervilla på Snatcherpynten er et gammelt hus med en littn spesiell historie bak seg. Hvis du har vært der – fantastisk! Men hvis ikke er det ikke lenger et problem (skjønt det kan til og med ikke utelukkes at du har aldri oppfattet det som et problem) fordi det nå finnes en spesiell side med en virtuell tur dedikert til Giævervillaen. På denne siden finnes det panoramabilder, et galleri med vanlige bilder og selvfølgelig forteller siden historien om stedet. God fornøyelse!
Det passer kanskje ikke helt perfekt inn i julestemningen, men uansett .. det inkluderer noen gode nyheter, et gladbudskap, og det passer jo likevel på en måte 🙂
Det er et vanlig spørsmål som turister gjerne spør når de besøker Longyearbyen for første gang: hva skjer med kloakken? Og det skaper gjerne litt forundring når svaret er: det går rett i havet, uten noen for for rensing i det hele tatt. Og sånt hadde det vært i over hundre år, til og med november 2022.
Men nå skriver vi desember 2022, og ting har forandret seg. De er faktisk blitt bedre.
Adventfjord rett ved siden av Longyearbyen:
her er det steder hvor jeg definitivt ikke ville anbefale å ta en svømmetur.
Et mekanisk renseanlegg ble tatt i bruk 1. desember. Resultatet er imponerende: bare i løpet av den første uken ble ikke mindre enn 50 kg søppel hentet ut av koakkvannet før det gikk videre i fjorden, som Longyearbyen Lokalstyre meddeler. Det er snakk om en blanding av forskjellige hygieneartikler, den typen ting som «alle» vet helst ikke bør havne i toalettet, men som likevel åpenbart ofte kastes nettopp der. Noe som i seg selv er et fenomen som jeg har vanskeligheter med å skjønne, men det er en annen sak.
Men nå er det i hvert fall blitt litt bedre, og mye av denne dritten (unnskyld) vil fra nå av ikke havne i fjorden, og det er uten tvil en bra sak.
Tidligere i år tok regjeringen den avsluttende beslutningen at utenlandske fastboende i Longyearbyen skulle fratas valgretten til lokalstyret. Denne kontroversielle beslutningen ble omtalt tidligere på denne hjemmesiden, trykk her for å lese mer om bakgrunnen og historien. Neste lokalstyrevalg er planlagt til høsten 2023. Da skal man ha norsk pass eller minst 3 års botid i en kommune på fastlandet for å ha valgrett.
Men allerede nå begynner konsekvensene av denne lovendringen å bli mer klare. Det er ikke mindre enn omtrent 700 fastboende som vil miste valgretten, ifølge NRK. Dette bekymrer både velgere og kandidater, blant dem Olivia Ericson fra Sverige som ikke vil kunne stille opp igjen i 2023.
Longyearbyen Lokalstyre: mindre demokratisk legitimasjon fra 2023.
Innbyggertallet ligger i nærheten av 2500, inkludert mindreårige og folk om har mindre enn 3 års botid bak seg og dermed ikke får velge uansett. Det betyr at hvis 700 mister stemmeretten vil Longyearbyen Lokalstyret miste omtrent en tredjedel av den demokratiske legitimasjonen sin. Det er mange som allerede nå føler seg om andreklasse innbyggere og det er mange som frykter at disse vil trekke seg fra samfunnslivet. Frustrasjonen er i hvert fall stor hos mange.
I tillegg vil flere partier får problemer med å finne nok kandidater. Minst sju kandidater kreves for å kunne stille opp som parti, og mindre partier har alltid hatt problemer med å finne nok folk i en liten by som Longyearbyen. MDG har allerede besluttet seg å trekke seg i 2023. Ved siste valg i 2019 hadde MDG 3 utenlandske kandidater på listen, inkudert svenske Olivia Ericson. Det er flere partier som kan få det samme problemet, antageligvis med FrP som den neste på denne triste listen.
Også blant de nåværende lokalstyremedlemmene med norsk nasjonalitet er det flere som har besluttet å ikke stille opp igjen i 2023. Blant disse er lokalstyreleder Arild Olsen, som sa til NRK at den nye valgretten er en viktig grunn bak denne beslutningen.
Førerkortsaken har som tidligere omtalt på denne hjemmesiden skapt en del utrygghet blant Thaibefolkningen i Longyearbyen. Mer eller mindre tilfeldigvis hadde man funnet ut at noen utenlandske førerkort ikke møter alle formelle krav og dermed satt en del folk plutselig igjen uten gyldig førerkort. Det er mange av dem som trenger førerkortet også i jobbsammenheng
Veitrafikk på Svalbard.
Nå har norske myndigheter Sysselmesteren fått en midlertidig løsning på plass som skal gjelde til og med slutten av desember 2023. Under visse betingelser skal førerkort fra land som er med i Wienkonvensjonen om veitrafikk fra 1968 være godkjent i Norge til denne datoen. Dette skal gi de involverte tid til å finne en permanent løsning.
Fjellreven skifter pelsen to ganger i året, om våren og om høsten. Begge varianter gjør det, både hvitreven hvor pelsskiftet involverer en markant veksel fra hvit vinterpels til brun sommerpels og blåreven som er brun året rundt.
Ved siden av isolering er kamuflasje en viktig faktor for pelsskifte etter årstidene, i hvert fall for visse arter og populasjoner. Men det forutsetter at pelsskifte og snødekke går synkron.
Fjellrev, versjon 1: blårev.
Så langt har forskere antatt at pelsskiftet er kontrollert av dagslysets lengde. Men det kan være problematisk om den tradisjonelle koblingen mellom dagslys og snødekke forandrer seg som følge av klimaendringer. Dette kunne eksempelvis resultere i at fjellreven løper rundt på grønnbrun tundra i hvit vinterdrakt, noe som kan innebære et større risiko å bli offer for predasjon, eller kanskje redusert suksess når reven selv går på jakt.
Fjellrev, versjon 2: hvitrev i sommerpels.
Men nå har forskere samlet data som tyder på at værforløpet, spesielt temperatur og snødekke, er viktigere for pelsskiftet enn dagslengde, som biolog Lucie Laporte-Devylder og andre autorer fra NINA skriver i en fagpublikasjon Laporte-Devylder har sett på bildeserier fra viltkameraer tatt over flere år i forbindelse med meteorologiske data. Resultatet tyder på at både temperaturen og snødekken er viktige faktorer som avgjør når fjellreven skifter pels. Det kan bety at fjellreven er bedre i stand å tilpasse seg klimaendringer enn tidligere antatt.
Fjellrev, versjon 3: hvitrev i vinterpels.
Dataene kommer fra Snøhetta-området på fastlandet. Det er ikke nødvendigvis sånt at konklusjonene gjelder like godt på Svalbard. Der finnes det ingen havørn og dermed ingen risiko for predasjon for voksne fjellrev, i motsetning til fastlandet.
Men på Svalbard sliter fjellreven for tiden med helt andre problemer med pelsen: lus blir mer og mer utbredt på Svalbard. Så langt er det ingen som kan med sikkerhet si hvor lusen kommer fra eller hvilken konsekvenser dens utbredelse kan få for revebestanden på Svalbard.