Rundt om Spitsbergen med Arctica II - 04.-22. August 2019
Det var de som sa at tettheten av isbjørnobservasjoner var litt sparsomt på denne turen, og det stemmer jo at det er litt uvanlig med „bare“ én isbjørn på 12 dager halvveis rundt Svalbard. Men isbjørner skulle vi få se i dag. Etter en liten vandretur og flere tusen krykkjer på Barentsøya så vi en god del bamser i Freemansundet.
Saken gikk videre på den samme måten en dag senere på Edgeøya. Men så ble det slutt med isbjørner, og det var bra fordi vi hadde jo nå sett mange og da kunne vi fortsette med våre ilandstigninger lenger sør på Edgeøya. Fantastisk vakre farger på høsttundraen og flotte omgivelser i Gothavika og Habenichtbukta.
På sørsiden av Edgeøya kunne vi gå litt på oppdagelsestur. Både fjellturen i Tjuvfjorden og drivisen som vi fikk oppleve denne dagen ble uforglemmelig.
Da var det på tide å komme seg over Storfjorden og mot sørkappet. Været kunne neppe ha vært bedre for denne seilasen som ellers kan være ganske så ubehagelig, og noen finnhvaler her og der gjorde at tiden gikk raskt.
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.
Svalbards hytter gjenstand for lengsel for mange. Selv om øyne og oppmerksomhet som oftest er rettet mot naturen, blir de fleste fascinert av spennende historier om oppdagere og ekspedisjoner, eventyrere og fangstfolk.
Prosjektet inkluderer alt fra ruiner til kjente fangsthytter som Fredheim i Tempelfjorden og Bjørneborg på Halvmåneøya. Haudegenstasjonen på Nordaustlandet som stammer fra krigens dager er med, og det samme gjelder Würzburgerhytta på Barentsøya og Hammerfesthuset på Bjørnøya, Svalbards eldste bygg.