spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker

Hinlopenstredet

Map Hinlopen Strait

For mer detaljert informasjon, trykk på de ulike områdene i kartet nedenfor.

Guidebok: Svalbard - Norge nærmest Nordpolen

For mer og detaljert info: guideboka Svalbard – Norge nærmest Nordpolen.

Generelt: Stredet mellom Spitsbergen og Nordaustlandet. Vakkert område med en interessant historie og rikt dyreliv – ett av mine mange favorittsteder på Svalbard! Navnet er antagelig hentet fra direktøren for et nederlandsk page_id=2712″>hvalfangstkompani på 1600-tallet eller fra byen Hindeloopen i Nederlande. Isforhold kan være vanskelig, ikke minst grunnet sterke strømmer.

For panoramabilder fra Hinlopenstredet og omkringliggende deler av Spitsbergen og Nordaustland, trykk her.

Geologi: Prekambriske, ikke-metamorfe, deformerte sedimenter (mangefarget kvarts og dolomitter) i nord (Sorgfjord-Lomfjord i Spitsbergen, Lågøya-Murchisonfjord på Nordaustland). Disse sedimentene er godt bevart og viser enkelte steder fine bølgemerker, sprekker etter uttørking osv. Noen strata er fossilrike, godt bevarte stromatolitter som tilhører Svalbards eldste fossiler. I sørvest (Wilhelmøya) finnes sedimenter fra Trias lignende dem man finner på Edgeøya og Barentsøya, som kan være myke og gjørmete. I sørøst (Palanderbukta-Vibebukta) finnes kalkstein fra perm (Kapp Starostin Formasjonen).

Near-horizontal layers of sediments (Permian carbonates) in the entrance area of Wahlenbergfjord (Nordaustland), dolerite on top (dark, vertical cliff)

Nær-horisontale sedimentlag (karbonater fra perm) ved inngangen til Wahlenbergfjord (Nordaustland), diabas på toppen (mørk, vertikal klippe).

Øyene i Hinlopenstredet består hovedsakelig av diabasintrusiver (jura til kritt). Alkefjellet på vestsiden av Hinlopenstredet sør for Lomfjorden er ikke bare spektakulært, men interessant også fra et geologisk perspektiv med mørke basaltiske (diabas) intrusiver funnet i lys kalkstein fra perm. Intrusivene er vel 100 meter tykke og danner vertikale klipper hvorpå titusener av polarlomvier hekker. Ved kontaktflaten er kalksteinen omdannet grunnet varmen fra de intrusive bergartene, og derfor omdannet til marmor.

Doleritic intrusion (right side, dark) in Permian limestone (bright) and glacier

Diabasintrusiver (høyre side, mørk) i kalkstein fra perm (lys) med isbre.

Landskap: Variert og vakker. Delvis store kystsletter med lagrekker med gamle strandvoller, som er godt synlige. Her kan man noen ganger finne gamle hvalbein, som går i oppløsning og nærer tundraen. De små øyene er steinete og har bratte klipper hvor kolonier med polarlomvier bor, særlig spektakulært er synet på Alkefjellet. På østkysten er kystslettene mest høypolar ørken og fri for vegetasjon, noe som gjør et sterkt inntrykk på besøkende.

Reindeer antler in polar desert. East side of Hinlopen Strait

Reinsdyrhorn i polar ørken. Østsiden av Hinlopenstredet.

Plante- og dyreliv: Stort sett lite vegetasjon, sett bort ifra lav og moser, som danner fargerike bilder enkelte steder. Forvitrede hvalbein legger grunnlaget for små ‘oaser’ i den ellers golde polarørkenen, som i Augustbukta og Videbukta. Plantelivet her er rikt. Store fuglekolonier, stort sett polarlomvier, hekker i de bratte basaltklippene. Hvalross og isbjørn ser man ofte i Hinlopenstredet.

Inhabitants of the Hinlopen Strait I: Brünich's guillemots, Alkefjellet

Beboerne av Hinlopenstredet (I): PolarlomviAlkefjellet.

Hvalrosser på Nordaustland

Beboerne av Hinlopenstredet (II): Hvalrosser på Nordaustland.

Historie: Hinlopenstredet var allerede kjent for hvalfangere på 1600-tallet, selv om jeg ikke kjenner til jakthytter eller stasjoner langs kysten. Pomorene brukte også Hinlopenstredet til jakt. Mange vitenskapelige ekspedisjoner besøkte Hinlopenstredet på 1800- og tidlig 1900-tallet, og verdt å nevne er den russisk-svenske Arc-de-Meridian ekspedisjonen (1899-1904), som hadde sin hovedstasjon i Sorgfjord. Sverden etablerte en stasjon i Kinnvika i Murchisonfjorden i løpet av det internasjonale polaråret 1957-58, som senere ble forlatt i 1959.

Bildegalleri Hinlopenstredet

Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.

Tilbake

Lomfjord Sorgfjord Alkefjellet Wahlenbergfjord/Palanderbukta Islands in Hinlopen Augustabukta - Vibebukta Murchisonfjord
Siste modifikasjon: 19.02.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php