Det er mange øyer i Hinlopenstretet, mellom Spitsbergen i vest og Nordaustland i øst. Noen av dem er større mens de fleste er veldig små. Smittøya er en av de mindre øyene, den ligger nordvest for Wahlbergøya.
Det er nok først og fremst øyas form som er påfallende og kanskje til og med litt sjarmerende. Smittøya er 1,8 kilometer lang fra nordvest til sørøst, men den midtre delen er mindre enn 100 meter bred! På begge endene er øya litt bredere, som en dobbel-skje. Endene består av lave, brede hauger med maksimum høyde på 16 meter på begge sider. De har en smal forbindelse av sand og grus, noe som man betegner som en tombolo.
Det var utviklingen etter istiden som ga øya dagens form først og fremst gjennom postglasial landhevning: opprinnelig var haugene som i dag utgjør øyas ender og nordvest og sørøst bare grunner under vann. Gjennom landhevningen ble de til separate holmer, og når havstrømmer og bølger leverte nok av sand og grus fra havbunnen i lave dybder i nærheten for å danne forbindelsen i midten, fikk øya utseendet den har i dag.
Alt dette blir umiddelbart klart når man ser øya – i hvert fall hvis man er geolog eller geograf. Ellers hjelper kanskje bildene på denne siden som viser øya fra fugleperspektivet.
Panorama Smittøya (1): tomboloen i midten
Dette første bildet ble tatt en finværsdag i august 2023 over den smale landforbindelsen i midten, eller tomboloen. Her er det bare noen få meter fra side til side.
Panorama Smittøya (2): sørsiden – litt om geologi
Panorama nummer 2 ble tatt over den sørlige delen av øya som er omtrent 500 meter bredt, rett over høyden på 16 m. Ved nærmere betraktning vil man se at berggrunnen består av forskjellige bergarter: lys kalksten på øst- og nordsiden (mot tomboloen), som ved forvitring danner sand og grus og en ganske jevn overflate. På sørvestsiden derimot består øya av diabas, en mørk størkningsbergart som gjennom forvitring danner grove stein og blokkmark. I tillegg vil man se at det ikke finnes iskilpolygoner i området som består av diabas.
Størstedelen av Smittøya består av kalksten, og diabasen er en lokal særegenhet. Til og med en liten øy som denne kan ha en kompleks geologisk sammmensetting.
Bildet nummer 3 ble tatt ved sørspissen. Her består bergrunnen utelukkende av lys kalksten; haugen som består av diabas skimtes mot nordvest.
Det ligger noen hvalrosser i fjæra helt på sørspissen.
Så kommer vi tilbake til den midtre delen, men nå viser Hinlopenstretet og selve øya fra en helt annerledes side. Det er september, bare noen få uker senere.
Til syvende og sist noen inntrykk tatt fra et mer konvensjonell perspektiv, på bakken. Det er vel sånt at noen av øyas karaktertrekk kommer frem i bildene gjenntatte ganger. Men disse er nok nettopp øyas særegenheter som tiltrekker oppmerksomheten hver gang det er anledning å besøke den, noe som ikke skjer altfor ofte. Først og fremst er det her snakk om den vakre kystlinjen, fulgt av polarørkens detaljer som drivved, strandvoller, iskiler, …
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.