spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker

Svalbard: sikkerhet på tur, miljøvernregler, kulturminnevern

Listen nedenfor retter oppmerksomheten din mot noen viktige fakta og regler, men er ikke fullstendig. Hvis du vil reise til Svalbard, pass på å få tak i all relevant informasjon for det du har planlagt – særlig hvis du skal reise på egenhånd; for organiserte turer blir dette gjort av turoperatøren. Hvis du ignorerer reglene risikerer du å havne i trøbbel – enten en kraftig bot fra den norske sysselmannen eller sikkerhetsmessig ute i felten. Mer informasjon kan fås fra Sysselmannen (guvernøren) i Longyearbyen.

Guidebok: Svalbard - Norge nærmest Nordpolen

For mer og detaljert info: guideboka Svalbard – Norge nærmest Nordpolen.

Se også nyheter og reiseblogg på denne nettsiden for oppdateringer.

Viktig for deg som skal ut på tur på Svalbard

 • All trafikk på største deler av Svalbard må meldes til Sysselmannen før avreise og man er avhengig av tillatelse. For å få tillatelse må man ha forsikring som skal dekke redningssøk.
 • Det er mange verneområder med ulik status og beskyttelsesnivåer helt opp til fuglereservatene, Moffen og Kong Karls Land hvor det gjelder ferdselsforbud sesongvis eller året rundt (det er Kong Karls Land som er utgilgjengelig hele året). Her er det ikke lov å nærmere seg utover en gitt avstand. Vær sikker på å kjenne forskriftene og hvor områdene er før du drar.
 • Hold avstand fra hekkende fugler, særlig fuglene som hekker på bakken, som gås, ender og arktiske terner. Hvis de voksne fuglene forlater redet vil egget kjøles ned raskt eller bli nappet opp av rovdyr (rev, andre fugler …). Ikke la deg friste til å ta bilder av reiret – bare forlat området raskt hvis du ser noen.
 • Hvis du blir angrepet av rødnebbterner er du antagelig for nær reirene deres. Ikke gå nærmere, men trekk deg tilbake – du trenger ikke det bildet. Fuglene angriper ditt høyeste punkt, så hold opp hånden, gåstokken, tripoden etc. Ikke prøv å slå fuglene, de skader deg ikke, men du kan fort påføre dem skade.
 • Rundt Longyearbyen er camping kun tillatt på den offisielle campingplassen
 • Det finnes ikke noe infrastruktur (veier, overnatting) utenfor bosetningene.
 • Det finnes ingen turisthytter på Svalbard, bortsett fra 3 som eies av lokale turoperatører som brukes til deres organisere turer (de kan ikke leies ut til individuelle turister pga. gjeldende lovgivning). Nesten alle hytter på Svalbard eies av noen, og uten eierens tillatelse kan man ikke bruke den. Dårlige værforhold er intet unntak.

Kulturminnevern på Svalbard

 • Det er egne regler for beskyttelsen av kulturarvminner på Svalbard. Alt som er eldre enn fra 1946 er automatisk beskyttet, uansett hvor ubetydelig det kan virke, som for eksempel en rusten spiker eller en bit knust glass. Yngre sider kan også være beskyttet. Mye er nedtråkket eller stjålet allerede; pass på at fremtidig besøkende også kan se hva som er der da du besøkte stedet. Det er ikke tillatt å campe i nærheten kulturarvminner, selv når de er snødekte og ikke synlige. Mange historiske steder er stengt for all trafikk.

Isbjørner og våpen, isbreer, elver

 • Du trenger et passende våpen så snart du forlater bebygde områder i tilfelle du møter isbjørn, og du må vite hvordan våpen brukes og hva du skal gjøre. Dette gjelder også områdene like utenfor Longyearbyen, til eksempel Platåfjellet, Bjørndalen, Adventdalen, Longyearbreen (isbreen ved Longyearbyen) osv. Våpen kan leies i Longyearbyen så lenge du har våpenlisens som lar deg bære tilsvarende våpen i ditt hjemland.
 • Isbjørner går sjelden inn i bebodde områder! Ikke gå gjennom Longyearbyen som en John Wayne, heller ikke Barentsburg osv. Unntaket er Pyramiden, en forlatt gruveby – her må du ha et våpen tilgjengelig for å ferdes trygt. Det er ikke tillatt å bære våpen inn i offentlige bygg som dagligvarebutikken, restauranter og andre slike bygg. Flere offentlige bygninger har våpenskap som kan brukes under korte besøk, som for eksempel museet og Svalbarbutikken (butikken) i Longyearbyen. Kan du ikke unngå å bære våpen gjennom bebyggelsen, sørg for at  den er uladd og det er synlig (fjern bolten fra riflen) og ta den korteste ruten fra A til B (fra der du plukker opp våpenet til dit turen starter).
 • Skal du ferdes over isbreer eller krysse elver, trenger du erfaring og nødvendig utstyr med deg.
 • Skal du campe i villmarken trenger du et varslingssystem for isbjørner. Har du ikke nok folk til å holde isbjørnvakt og heller ingen god vakthund, er en snubletråd en vanlig teknisk løsning. Pass på å skaffe en snubletråd i god tid, i skrivende stund (2012) er de vanskelig å finne i Longyearbyen. Sjekk hos Ice Bear Alarm om du kan få tak i en.

Tilbake

Siste modifikasjon: 31.01.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php