spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker
Home* Nyheter og reiseblogg → Ny side til helgen: Svenskehuset

Ny side til helgen: Svenskehuset

Værmeldinga til helgen er ikke bare solskinn og utover dette har polarnatta senket seg over landets nordligste deler, så det passer kanskje bra med litt lesestoff til helgen. En god anledning til å ta en liten tur til Svenskehuset på Kapp Thordsen: bygd i 1872, er Svenskehuset det eldste huset som fortsatt står på Spitsbergen i dag. Opprinnelig en sentral del av den svenske drømmen om å etablere en koloni på Spitsbergen, ble Svenskehuset så snart som den neste vinteren scenen til en ishavsdrama hvor 17 norske ishavsfarere døde under omstendigheter som ble kartlagt så sent som i 2008. Derfor er huset også kjent som spøkelseshuset.

Senere fulgte to overvintringer til, blant dem den svenske ekspedisjonen under det første internasjonale polåret i 1882-83. Blant deltakerne var den unge og og denne gangen ukjente ingeniøren Salomon August Andrée.

Svenskehuset

Svenskehuset på Kapp Thordsen: det eldste huset på Spitsbergen og scene til tragedier og berømte overvintringer.
Dette bildet er bare et skjermbilde – klikk her for å ta en tur til Svenskehuset.

Nå finnes det en hel liten side om Svenskehuset. Der kan du lese om historien og ta en fullstendig virtuell rundtur i hele huset. Det finnes nå også en ny versjon av denne virtuelle turen som spiller automatisk som en film – klikk her, og god fornøyelse!

Tilbake
Siste modifikasjon: 06.11.2020 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php