spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker

Signehamna

360°-Panoramabilde

Først en 360-graders utsikt fra Signehamna i Lilliehöökfjord, den innerste armen vest i Krossfjord. Vi står ved siden av spor fra to tyske værstasjoner fra den mørke tiden under andre verdenskrig. Værdataene var svært viktige den gangen for militære operasjoner, og ettersom det da ikke var noe sivilt drevet meteorologiske stasjoner i området lenger, måtte det tyske militæret forsøke å skaffe sine egne data fra høyt oppe i Nord-Atlanteren, hvor mye av “været” i det nordvestlige Europa har sitt utspring.

Høsten i 1941 etablerte den tyske marinen en værstasjon ved navn “Knospe” (“bud”, etter stasjonslederen, som het Knoespel) hvor 6 mann overvintret. I 1942-43 fulgte “Nussbaum” followed (“nøttetre”, etter stasjonskommandøren Nusser). I juni 1943, like før “Nussbaum” ble hentet igjen, ble tyskernes tilstedeværelse i Signehamna oppdaget av norske soldater. Det ble avfyrt skudd, og en tysk soldat omkom. Ubåten som snart kom for å hente de tyske soldatene oppdaget det norske skipet i Nilspollen, den lille viken like sør for Signehamna, og avfyrte skudd. Skipet sank, og en norsk soldat druknet i forsøket på å nå land. Blodige krigshandlinger i ellers vakre arktiske landskapsområder i Krossfjorden.

To panoramabilder til (ikke 360-graders) av Signehamna i Lilliehöökfjord. Sent i september 2012 hadde vinteren allerede gjort seg gjeldende.

Tilbake

Siste modifikasjon: 23.09.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php