spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker

Kvalvågen, Boltodden

Dinosaurspor på østkysten av Spitsbergen

Kvalvågen ligger på østkysten av Spitsbergen. Fra Sveagruva er det fort å komme seg fram til bukta med snøscooter på vinteren (men det er bare personer som er bosatt her eller som har spesiell tillatelse som får kjøre hit med snøscooter). Om sommeren er østkysten mye vanskeligere å komme seg frem til og den er mye mindre tilgjengelig, selv om avstanden selvfølgelig er den samme. Den steinete kysten byr på få steder som er egnet for å legge til og disse få anleggestedene ligger så utsatt til, slik at utfluktene bare er mulig når det er rolig sjø.

Boltodden, Kvalvågen

Landingsplassen på Boltodden ligger på en vanskelig tilgjengelig og steinete kyststripe.

Ved kysten finner man mange interessante bergarter. Disse har sin opprinnelse fra nedre kritt (for ca. 130 millioner år siden), hvor avsetninger fra elvene i form av sand, grus og slam har dannet brede munninger over store deler av Spitsbergen. Et annet eksempel på denne prosessen er Mississippideltaet. Denne sandsteinen er også kjent fra blant annet Bohemanneset i Isfjorden (hvor man også har en flott mulighet til å se de tilhørende kullforekomstene) og Festningen vest for Grønfjord, hvor “Festningen-sandstein” har fått navnet sitt fra.

Kvalhovden, Kvalvågen

Klippe på Kvalhovden (sett fra øst) med lag fra nedre kritt: nederst Helvitiafjellet-formasjonen med Festningen-sandsteinen, deretter kommer Carolinefjellet-formasjonen med finkornete og mørkere avsetninger. Spesielt interessant er deformasjonene i den nedre delen: halvstivnede sandstein som har glidd nedover innenfor et område som var enda mer ustabilt. Denne prosessen har altså sin opprinnelse i tyngdekraften og ikke i tektonikk.

For deg som virkelig er interessert i geologi: Festningen-Sandstein tilhører Helvetiafjellet-formasjonen (har blitt kalt opp etter et fjell i Adventdalen) og denne formasjonen hører til Adventdalen- gruppen, disse er alle lokale stratigrafiske navn. Internasjonalt blir tidspunktet (nedre kritt, for 130,7 millioner til ca. 126,3 millioner år siden) for deponering av Festningen-sandstein kalt Barremian. Bare i tilfelle det var noen som ønsket å vite det 🙂

Festningen-sandstein ved Boltodden, Kvalvågen

Detaljer fra Festningen-sandsteinen med tydelig lagdeling. Kysten på Boltodden, Kvalvågen.

Lagune med mosekledd landskap nærme kysten på Boltodden.

Hytte på Boltodden, Kvalvågen

Hytte på Boltodden, Kvalvågen. Blikk mot vest.

Ruinene av den eldre av de to hyttene som man finner ved kysten. Antageligvis ble den bygget i 1923 av det britiske Northern Exploration Company (NEC) for å legge beslag på området samt det som kanskje ville bli funnet av kull og andre råstoffer på stedet.

NEC-hytte på Boltodden, Kvalvågen

Den eldre NEC-hytta, bygd i 1923, på Boltodden. Blikk mot vest, med lagunen i foregrunnen og Strongbreen i bakgrunnen.

Inne i NEC-hytteruinen fra 1923

Denne nyere hytta står litt lenger vekk fra kysten. Den ble det ødelagt våren 2014, antageligvis av et skred. Forhåpentligvis blir den reparert igjen.

Hytte på Boltodden, Kvalvågen

En eldre ruin av en hytte på Boltodden, Kvalvågen. Det ble antageligvis bygget i 1909 av jegerne Einar Johan Pedersen og Arne Jensen Sommerø. Sommerø måtte amputere flere tær i løpet av den påfølgende vinteren på grunn av frostskader. Tærne ble senere funnet i vinduskarmen i hytta. Da ingen skip, som kunne ta med de to jegerne, anløp bukta i løpet av sommeren 1910, rodde Sommerø og Pedersen den lange veien rundt Sørkapp til Isfjorden tilbake til Longyearbyen (som dengang fortsatt het Longyear City) i en åpen båt.

Hvis man tar en kort fottur inn i Kvalhovddalen og deretter går ca 250 meter oppover fjellet, kommer man til fjellryggen av Kvalhovden og dermed til et fantastisk utsiktspunkt. I østen ligger den brede Storfjorden med Edgeøya i bakgrunnen. I sør og nord, strekker seg østkysten av Spitsbergen. I vesten ligger Strongbreen, som har trukket seg sterkt tilbake. Men det vakreste er den steinete kystlinjen, som ligger rett nedenfor utsiktspunktet.

De to siste panoramabildene (øverst og nederst) er fra Sporodden, noen få hundre meter østover. Navnet “Sporodden” minner om at geologer fant dinosaurspor i området, selv om disse befinner seg på Boltodden. Dinosaurerne vandret rundt på Festningen-sandstein mens denne fortsatt var myk sand. Gjennom dette kystlandskapet banet elvene seg langsomt vei gjennom et myrlendt skogsterreng (nedre kritt, se ovenfor). Sporodden er preget av en fantastisk vakker natur med imponerende kystklipper og soppformete, værslitte tårn av sandstein, som kan minne den besøkende om vesten av Amerika, hvis det bare hadde vært et par grader varmere.

Dinosaurspor på Boltodden, Kvalvågen.

Dinosaurspor på Boltodden. Drøye 30 cm store fotspor fra den vegetariske Iguanodon som levde i kritt.

Flellsmelle

Flellsmelle.

Tilbake

Siste modifikasjon: 29.04.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php