spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker

Dunøyane: Store Dunøya

360° panoramabilder

Dunøyane ligger på vestkysten av Spitsbergen, litt nord for Hornsundet. Kysten til hovedøya ligger veldig eksponert til, men øyene gir litt ly for storhavets dønninger og mindre fartøy kan finne noen brukbare forankringsplasser her. Det finnes en kjent fangsthytte i Hyttevika rett øst for Dunøyane. Og som navnet til øyene tilsier var dette en plass hvor fangstfolk gjerne besøkte for å plukke dun, noe som gav kjærkomne ekstrainntekter etter ellers avsluttet fangstsesong mens man ventet på transport tilbake til fastlandet.

Men farvannet rundt Dunøyane er langgrunnt, så man må nagivere med stor forsiktighet til og med med småbåter. Uansett er det ikke mye trafikk her fordi øyene er et fuglereservat, noe som betyr at det er ferdselsforbud her fra 15. mai til og med 15. august. Dette inkluderer farvannet inntil 300 meter ut fra kystlinjen. Dette er viktig fordi i hekkesesongen er det en stor tetthet av reir på øyene. Det er mye ærfugl, fjæreplytt, gjess, smålom og rødnebbterner som hekker her samt andre fugler som bygger reir i flatt terreng ikke langt fra kysten. Av den grunn finnes det også en veldig grønn tundra med tjukke mosetepper her. Noen steder har det faktisk dannet seg lag av torv, noe som er en sjeldenhet på Svalbard ellers.

Pano 1 – Dunøyane: Store Dunøya

Her står vi på Store Dunøya, den største av Dunøyane. Likevel er den ikke mye mer enn én kilometer på det lengste fra kyst til kyst. Vi står ved siden av en samling av stein som er antageligvis ikke naturlig. Det kan godt hende at de stammer fra en gammel grav.

Tilbake

Siste modifikasjon: 23.10.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php