spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker

Foynøya

Kart Foynøya

Generelt: Øyen har navnet sitt etter den norske Svend Foyn, som forbedret granatharpunen på slutten av 1800-tallet som gjorde hvalfangsten lettere (han gjorde oss alle en tjeneste, ikke sant?!). Foynøya er en liten, avsidesliggened holme “på verdens ende” og er del av Nordaust Svalbard Naturreservat.

Guidebok: Svalbard - Norge nærmest Nordpolen

For mer og detaljert info: guideboka Svalbard – Norge nærmest Nordpolen.

Foynøya, looking east

Foynøya, sett mot øst.

Geologi: Grunnfjell, gneiser. Istidens spor er fortsatt godt synlige: glasial erosion og masser med flyttblokker.

Anbefalt lesing for videre, lettforståelig (helt sant!) informasjon om Svalbards geologi og landskap.

Landskap: Bratte klipper, steinur og flyttblokker. Det finnes hverken isbreer eller riktige strender. Kysten er utsatt for ishavets dønninger, og det finnes ingen bukter med gode, beskyttede ankringsplasser.

Foynøya (northern end, looking west)

Foynøya (nordlig del, sett mot vest). Det må ha vært her, eller i nærområdet, at Sjef van Dongen og kaptein Sora ble stranded for en tid i juli 1928.

Flora og fauna: Øya er veldig steinet og gold. Vegetasjon er det stort sett lite av, bortsett fra moser og laver i beskyttede posisjoner i terrenget. Det finnes neppe stadfeste forekomster av dyreliv utover noen mindre kolonier av rødnebbterner og teister.

Historie: Like nær Foynøya drev italieneren Umberto Nobile på drivisen i juli 1928 etter den katastrofale ulykken av luftskipet ‘Italia’. Av mange redningsforsøk var det to menn, den nederlandske Sjef van Dongen og italieneren Gennaro Sora, som ble strandet på Foynøya en periode i juli 1928, til de ble reddet av sjøfly.

Nobile ble evakuert av den svenske piloten Ejnar Lundborg som dessverre krasjet flyet i forsøket på å redde flere menn senere. Lundborg og resten av italienerne ble senere reddet av det russiske skipet ‘Krassin’.

Foynøya

Tilbake

Siste modifikasjon: 19.02.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php