Det med å komme seg bort fra den helvetes tåka var lettere sagt enn gjort. Vi slapp unna i en stund i Freemansundet, hvor vi hadde tenkt oss til Büdelfjellet på Barentsøya, et klassisk sted med tusenvis av krykkjer og gjerne en eller flere fjellrev. Det vi møtte av dyreliv var litt større enn fjellrev, så det var bare å tilpasse fremgangsmåten og vi kunne nyte en isbjørnoplevelse av de sjeldne. Sjekk ut reisebloggen min her for noen vakre bildeserier.
Vi passerte de avsidesliggende Ryke Yseøyane før vi nådde frem til Halvmåneøya som også gjemte seg bak tett tåke. Ikke noe farlig med det, vi fikk besøk ved båten tidlig denne dagen som var verdt hele turen (se bildet øverst på denne siden). Utrolig! Likevel kunne det gjerne ha vært litt mindre tåke på denne turen, men det er været, det er lite man kan gjøre med det.
Neste dagen seilte vi inn i Tjuvfjordlagune med Arctica II. Det er ei stor lagune innerst i Tjuvfjorden sør på Edgeøya. Tjuvfjordlaguna ble igjen etter den store Deltabreen hadde trukket seg tilbake over flere kilometer. Jeg lurer på om det var båter som ankret der inne før vi gjorde det. Det er ikke utenkelig at vi var de første. Nå skal man selvfølgelig være veldig forsiktig før man krever å være den første som har gjort noe på Svalbard. Det sier jeg heller ikke, jeg sier bare at det kan være mulig. Lagunen har ikke vært der gjennom hele Svalbards historie, inngangen er altfor grunn for større fartøy og forholdene må ligge til rette. Hvis noen vet om tidligere besøk inne i lagunen, spesielt med fartøy større enn gummibåter, er det bare å ta kontakt – det vil jeg gjerne vite mer om.
Deltabreen i Tjuvfjordlaguna.
Tusenøyane kunne vi ikke se noe av i tåka (som sagt, det kunne gjerne ha vært litt mindre av den …) så det var bare å sette kurs mot Sørkapp og vestkysten. Vi dro direkte til Bellsund og Recherchefjorden, og der ble det tid og anledning til å strekke litt pa beina, noe vi gjorde blant annet i Chamberlindalen og på Observatoriefjellet.
Høst i Recherchefjorden.
Van Mijenfjorden ventet på oss med flere veldig spennende steder, blant dem Scheelebreen i Rindersbukta som holder på med et kraftig framstøt, og Sveagruva, den gamle gruvebyen som nå er forlatt og stort sett ryddet og gitt tilbake til naturen. Det er spennende å sammenligne – trykk her for å åpne en side (med undersider) som viser hvordan Svea så ut i sin tid for bare noen få år siden og se bloggen her for å se hvordan det ser ut der i dag.
Så var det fortsatt et godt stykke igjen til Isfjorden og Longyearbyen. Under seilasen fikk vi se turens siste isbjørn ikke langt fra Kapp Linné og så var det å få frisk torsk på plass for den siste middagen ombord.
Bildegalleri 3: fra Barentsøya til Isfjorden
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.