spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker

Alkefjellet

Map Alkefjellet
Alkefjellet

For mer detaljert informasjon, se Guideboken for Spitsbergen-Svalbard

Guidebook Spitsbergen-Svalbard

 

 

Generelt: Navnet avslører hele historien: »Alkefjellet« er et flere kilometer langt, bratt fjell som huser hundretusener av polarlomvier. Selv uten fuglene er de spektakulære klippene verdt en visitt; de slutter aldri å forbløffe og imponere de heldige besøkende som får se dette naturmirakelet. Besøk gjøres ofte ved bruk av gummibåter (Zodiac), og noen ganger med større fartøy, ettersom vannet nær de bratte partiene er dype (men det er farlige klipper andre steder, særlig sør for isbreen nord for Alkefjellet). Det er lagt ned mye arbeid i å forårsake så lite forstyrrelse på naturen som mulig, og man kjører gummibåtene sakte, ettersom et stort antall fugler hviler i vannoverflaten.

Sørg for å ikke forstyrre fuglene og hold et godt øye med og avstand fra potensielle farlige snøskredpartier særlig om sommeren!

Alkefjellet
Alkefjellet

Glacier north of Alkefjellet, displaying the geology nicely on its right (northern) side

Isbre nord for Alkefjellet, her vises geologien tydelig til høyre (nord) for breen:
Lyst farget Kalkstein på bunnen og toppen (utenfor bildet),
skilt av store diabasintrusiver.

 

Geologi: Diabasintrusjoner (fra jura eller eldre kritt) er kommet i dagen grunnet erosjon. Intrusivene ligger i kalkstein fra perm som er omdannet og derfor blitt til marmor nær kontaktsonen. Diabasen har ikke dannet de perfekte sekskantede polygonsøylene som er funnet andre steder (Island….), men store søylelignende strukturer kan ses enkelte steder. Disse kan være ganske spektakulære; enkelte av dem kan man faktisk kjøre rundt med små båter.Anbefalt bok for lettleselig (helt sant!) informasjon om Svalbards geologi og landskap.

Alkefjellet

Landskap: Vertikale steinklipper opp til vel hundre meters høyde, med spektakulære søylestrukturer. Lengre inn på land er området nesten totalt dekket av den mindre iskappen Odinjøkulen som består av flere små isbreer. Avhengig av vær og sesong kan man noen ganger finne fine fossefall med smeltevann som stammer fra iskappens sørlige del på fugleklippen.

Waterfalls near Alkefjellet

Fossefall nær Alkefjellet.

Plante- og dyreliv: Flere titusener av hekkende fuglepar med polarlomvier er et tydelig bevis på den biologiske produktiviteten i nærliggende farvann. Rissa og polarmåker finnes I mindre antall, og hvis du ser nøye etter kan du kanskje se medlemmer av polarrev familien på de mindre bratte partiene mellom de vertikale klippene hvor fuglekoloniene er og isbreen.

Alkefjellet

Galleri for Alkefjellet

Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.

Tilbake

Siste modifikasjon: 25.03.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php