Generelt: Navnene Austfonna og Bråsvellbreen er beskrivende. Austfonna er så navngitt ettersom isfonnen ligger i Svalbards østlige strøk, mens Bråsvellbreen fikk navnet sitt etter et plutselig brefremrykk («surge») i 1937-38.
Overflateområdet på Austfonna er 8100 km2, da er ikke nabobreen Vegafonna (350 km2) medregnet. Overflaten på Bråsvellbreen dekker et område på 1110 km2 (tallet er synkende, siden 1980).
Brefronten på Bråsvellbreen/Austfonna er omtrent 180 km lang, og brytes opp kun av et par, steinete utstikkere. Dette gjør den til den lengste brefronten på den nordlige halvkule.
Geologi: Austfonna og Bråsvellbreen er begge to isbreer. Bråsvellbreen er en del av Austfonna. Grensen mellom disse to er ikke synlig. Den delen av Austfonna hvor isen beveger seg raskere enn resten, antagelig på grunn av en forsenkning i den underliggende berggrunnen, er Bråsvellbreen, og dermed er grensen definert av isbredynamikken.
Dette betyr at Bråsvellbreen er en viktig del av breens massebalansesystem.
Deler av Austfonna rykket frem i 2013, og ført til massetap og kalving av store masser isfjell inn i Barentshavet, og endringer i kystlinjen.
Anbefalt lesing for videre, lettforståelig (virkelig!) informasjon om Svalbards geologi og landskap.
Austfonna nær Isispynten: et bilde av uendelighet.
Landskap: Vidstrakte iskapper. Store arealer er stort sett fri for sprekker. På de store overflatene danner smeltevann bekker som faller over brefronten om sommeren, som enkelte steder skaper spektakulære syn.
Over og under: Isispynten på østsiden av Austfonna består hovedsakelig av noen kvadratkilometer med morene.
Og til syvende og sist mitt nytt Ceterum censeo:
ny bok
min ny bok, fotoboka «Norwegens arktischer Norden (3): Die Bäreninsel und Jan Mayen» (tysk tekst) er nå i trykk og kan bestilles fra nå av. Klikk her for mer info 🙂
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.
Svalbards hytter gjenstand for lengsel for mange. Selv om øyne og oppmerksomhet som oftest er rettet mot naturen, blir de fleste fascinert av spennende historier om oppdagere og ekspedisjoner, eventyrere og fangstfolk.
Prosjektet inkluderer alt fra ruiner til kjente fangsthytter som Fredheim i Tempelfjorden og Bjørneborg på Halvmåneøya. Haudegenstasjonen på Nordaustlandet som stammer fra krigens dager er med, og det samme gjelder Würzburgerhytta på Barentsøya og Hammerfesthuset på Bjørnøya, Svalbards eldste bygg.