spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker

Hornsund: Ammonittøya

360° panorama

Ammonittøya er en liten øy i Brepollen innerst i Hornsund. Navnet peker mot fossiler (ammonitter) oppdaget her. Ammonittene er funnet i morene sedimenter som dekker mesteparten av øya, som var dekket av bre frem til isbreene trakk seg tilbake tidlig på 1900-tallet. Steinene som inneholder fossilene ble brakt med breer fra vannoppsamlings områder på breene, som inkluderer store deler rundt Brepollen med sedimentere bergarter fra Jura og krittalderen (og Tertiæralderen, men disse inneholder ikke ammonitter på Spitsbergen).

Uavhengig av hvor de kom fra, nyter de garantert flott utsikt over Brepollen i disse dager, og får mer eller mindre jevnlig besøk av isbjørn.

Ammonittøya var bredekket tidlig på 19-tallet, men breene har trukket seg kraftig tilbake siden. Noen av isbreene her ligger nå omtrent 10 km borte fra denne lille øya. Forskere regner med at breene kan trekke seg så langt tilbake om noen tiår at det blir en gjennomgående sund mellom dagens Hornsund og østkyst, slik at Sørkapp Land, så langt en del av Spitsbergen, blir en øy.

Tilbake

Siste modifikasjon: 22.04.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php