spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker

Forkastningsdalen – isgrotte

Forkastningsdalen – virtuell tur i en isgrotte

Forkastningsdalen preview

Forkastningsdalen – isgrotte – 1/2

I hver isbre på Svalbard er det smeltevannselver. Noen ganger går disse i isbreens overflate, andre ganger inni selve isen, og noen ganger langs bunnen av breen. Størrelsen på smeltevannselvene varierer fra noen få centimeter til mange meter i diameter. Om sommeren er de vanligvis fylt med smeltevann og umulig å ta seg til.

Forkastningsdalen – glacier cave – 2/2

Noen ganger trenger man kun litt flaks for å være på rett sted til rett tid. Denne lille isbreen fant vi i Forkastningsdalen, og er ikke akkurat den type isbre som får mest oppmerksomhet fordi det er mange, større breer her. Vi gikk nesten rett forbi den, men bestemte oss for å undersøke hullet i toppen av brefronten. Det vi fant var en ingang inn i breen, mange meter høy og bred, mange meter lang, som forsvant inn i mørket. Ikke fullstendig da: ettersom vi ble vant til mørket, var det et svakt, blatt lys i enden, og indikerte en annen inngang til isen.

Denne isgrotten, så lett tilgjengelig, er et glasiologisk sammentreff, geologisk sett et kort øyeblikk som nå er fastfrosset i minnet vårt. Grotten fantes ikke i 2014, og snart vil naturen ha ødelagt grotten eller i det minste ha gjort den vanskelig å nå igjen. I ett magisk øyeblikk var den der, og vi fikk oppleve en isbre fra innsiden.

Tilbake

Siste modifikasjon: 22.04.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php