I hver isbre på Svalbard er det smeltevannselver. Noen ganger går disse i isbreens overflate, andre ganger inni selve isen, og noen ganger langs bunnen av breen. Størrelsen på smeltevannselvene varierer fra noen få centimeter til mange meter i diameter. Om sommeren er de vanligvis fylt med smeltevann og umulig å ta seg til.
Noen ganger trenger man kun litt flaks for å være på rett sted til rett tid. Denne lille isbreen fant vi i Forkastningsdalen, og er ikke akkurat den type isbre som får mest oppmerksomhet fordi det er mange, større breer her. Vi gikk nesten rett forbi den, men bestemte oss for å undersøke hullet i toppen av brefronten. Det vi fant var en ingang inn i breen, mange meter høy og bred, mange meter lang, som forsvant inn i mørket. Ikke fullstendig da: ettersom vi ble vant til mørket, var det et svakt, blatt lys i enden, og indikerte en annen inngang til isen.
Denne isgrotten, så lett tilgjengelig, er et glasiologisk sammentreff, geologisk sett et kort øyeblikk som nå er fastfrosset i minnet vårt. Grotten fantes ikke i 2014, og snart vil naturen ha ødelagt grotten eller i det minste ha gjort den vanskelig å nå igjen. I ett magisk øyeblikk var den der, og vi fikk oppleve en isbre fra innsiden.
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.