«Ørneredet» ligger i en høyde av 580 meter på Hiorthfjellet.
«Ørneredet» var gruvearbeidernes messe og bolig på Hiorthfjellgruva (Sneheim) høyt oppe på Hiorthfjellet, 582 meter over Adventfjorden. Tidligere het hele anlegget offisielt Hiorthfjellgruve, uoffisielt ble det gjerne kalt Sneheim, og i dag omtaler mange det som «Ørneredet». Det passer ganske godt, selv om navnet ikke har noen reell historisk referanse. Og det finnes ingen ørn på Spitsbergen heller, men hvem bryr seg …
Selve bosetningen var Hiorthhamn nede ved fjorden. Hiorthhamn, Sneheim og Ørneredet (inndelingen av de to sistnevnte i to steder er noe kunstig og er mer for oversiktlighetens skyld på disse sidene) utgjorde altså et funksjonelt kompleks som hørte sammen. På sidene om Hiorthhamn og Sneheim kan du også lese mer om historien til Hiorthfjellgruva, som ikke skal gjentas her.
Hiorthfjellgruve: Foran ser vi restene av selve gruveanlegget,
bygningen bakerst er «Ørneredet», arbeidernes messe og innkvartering.
Alt ligger vel 580 meter over havet på Hiorthfjellet.
Arbeiderbrakkene på Hiorthfjellgruva
Det første panoramafotoet er tatt i området der arbeiderboligene en gang lå. Her bodde flere titalls arbeidere, noen ganger i flere måneder i strekk, og de beveget seg ikke lenger bort enn til gruven, som ligger noen hundre meter lenger vest.
Det er praktisk talt ingenting igjen av boligene, bare ruiner spredt rundt på området. Det var en gang fem brakker.
Det er uvisst hvorfor messebygget er den eneste bygningen som står igjen, eller hvorfor de andre bygningene har gått fullstendig tapt. Sannsynligvis ble det reparert fra tid til annen, muligens allerede før 1992.
I 1992 ble det gjennomført noen enkle, men viktige reparasjoner på messa for å bevare substansen – også med hjelp av gruveselskapets arvinger, som fortsatt var grunneiere i 1992. I 2016 ble området – 217,6 kvadratkilometer – solgt til den norske stat for hele 300 millioner kroner. Men det er en annen historie.
Fra 2019 har idrettslaget i Longyearbyen, Svalbard Turn, fått tillatelse av Sysselmannen (nå Sysselmester) til å bruke hytta som turmål.
I 2023/24 viste det seg imidlertid at den strukturelle tilstanden til messebygningen ikke lenger tillot fortsatt bruk, slik at Sysselmesteren trakk tilbake bruksretten fra idrettsforeningen.
Og det er veldig synd, for «Ørneredet» er virkelig unikt. Ikke bare på grunn av beliggenheten på rundt 580 meters høyde med en storslått utsikt over Adventfjorden, Longyearbyen og området rundt, men også fordi det er en del av et av de største industriminnekompleksene på Spitsbergen, sammen med gruven («Sneheim») og Hiorthhamn, tettstedet nede ved Adventfjorden.
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.