spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
pfeil Kalender 2025: Svalbard & Grønland pfeil

Hiorthfjellgruva: Ørneredet

Messa på Hiorthfjellet

Ørneredet, kart

«Ørne­re­det» lig­ger i en høy­de av 580 meter på Hiorth­fjel­let.

«Ørne­re­det» var gru­ve­ar­bei­der­nes mes­se og bolig på Hiorth­fjell­gru­va (Sne­heim) høyt oppe på Hiorth­fjel­let, 582 meter over Advent­fjor­den. Tid­li­ge­re het hele anleg­get offi­sielt Hiorth­fjell­gruve, uof­fi­sielt ble det gjer­ne kalt Sne­heim, og i dag omta­ler man­ge det som «Ørne­re­det». Det pas­ser gans­ke godt, selv om nav­net ikke har noen reell his­to­risk refer­an­se. Og det fin­nes ingen ørn på Spits­ber­gen hel­ler, men hvem bryr seg …

Sel­ve boset­nin­gen var Hior­th­hamn nede ved fjor­den. Hior­th­hamn, Sne­heim og Ørne­re­det (inn­de­lin­gen av de to sist­nevn­te i to steder er noe kunst­ig og er mer for over­sikt­li­ghe­tens skyld på dis­se side­ne) utgjor­de alt­så et funk­s­jo­nelt kom­pl­eks som hør­te sam­men. På side­ne om Hior­th­hamn og Sne­heim kan du også lese mer om his­to­ri­en til Hiorth­fjell­gru­va, som ikke skal gjen­tas her.

Sneheim og Ørneredet

Hiorth­fjell­gruve: Foran ser vi res­te­ne av sel­ve gru­ve­an­leg­get,
bygn­in­gen bak­erst er «Ørne­re­det», arbei­der­nes mes­se og innk­v­ar­te­ring.
Alt lig­ger vel 580 meter over havet på Hiorth­fjel­let.

Arbei­der­brak­ke­ne på Hiorth­fjell­gru­va

Det førs­te pan­ora­ma­fo­to­et er tatt i områ­det der arbei­der­bo­li­gene en gang lå. Her bod­de fle­re titalls arbei­de­re, noen gan­ger i fle­re måne­der i strekk, og de beve­get seg ikke len­ger bort enn til gru­ven, som lig­ger noen hundre meter len­ger vest.

Det er prak­tisk talt ingen­ting igjen av boli­gene, bare rui­ner spredt rundt på områ­det. Det var en gang fem brak­ker.

Mes­sa

Den enes­te bygn­in­gen som fort­satt står, er det tid­li­ge­re mes­se­sen­ter­et.

Det er uvisst hvor­for mes­se­byg­get er den enes­te bygn­in­gen som står igjen, eller hvor­for de and­re bygn­in­ge­ne har gått full­sten­dig tapt. Sann­syn­lig­vis ble det repar­ert fra tid til annen, muli­gens aller­e­de før 1992.

I 1992 ble det gjen­nom­ført noen enk­le, men vik­ti­ge repa­ras­jo­ner på mes­sa for å beva­re sub­stan­sen – også med hjelp av gru­ve­sels­ka­pets arvin­g­er, som fort­satt var grunn­eie­re i 1992. I 2016 ble områ­det – 217,6 kva­drat­ki­lo­me­ter – solgt til den nor­ske stat for hele 300 mil­lio­ner kro­ner. Men det er en annen his­to­rie.

Fra 2019 har idrett­sla­get i Lon­gye­ar­by­en, Sval­bard Turn, fått til­l­atel­se av Sys­sel­man­nen (nå Sys­sel­mes­ter) til å bru­ke hyt­ta som turm­ål.

I 2023/24 vis­te det seg imid­lert­id at den struk­tu­rel­le til­stan­den til mes­se­bygn­in­gen ikke len­ger til­lot fort­satt bruk, slik at Sys­sel­mes­te­ren trakk til­ba­ke bruks­ret­ten fra idrett­sfo­ren­in­gen.

Det er sann­syn­lig at også «Ørne­re­det» nå vil for­fal­le. Det er ikke kjent at det er plan­lagt noen beva­ring­stil­tak.

Og det er vel­dig synd, for «Ørne­re­det» er vir­ke­lig unikt. Ikke bare på grunn av belig­gen­he­ten på rundt 580 meters høy­de med en stors­lått utsikt over Advent­fjor­den, Lon­gye­ar­by­en og områ­det rundt, men også for­di det er en del av et av de størs­te indus­tri­min­ne­kom­pl­ek­se­ne på Spits­ber­gen, sam­men med gru­ven («Sne­heim») og Hior­th­hamn, tett­stedet nede ved Advent­fjor­den.

Bil­de­gal­le­ri: Ørne­re­det

Til slutt en sam­ling bil­der med ulike inn­trykk fra Ørne­re­det, mes­sa ved Hiorth­fjell­gru­va.

Klikk på minia­tyr­bil­det for å åpne fors­tør­ret vers­jon av et spe­sielt bil­de.

BØKER, KALENDER, POSTKORT OG MER

Dette og mye mer får du i Spitsbergen-Svalbard nettbutikken.

Siste modifikasjon: 18.12.2024 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php