Til Spitsbergens nordkyst med SV Antigua, 19.-29. september 2019
Den første dagen endte med vakkert kveldslys over Isfjorden – og den neste dagen begynte med en liten hilsen fra storhavet, noe som førte til litt av hvert av reaksjoner ombord, fra «kan jeg få et helikopter – NÅ!» (nei, det går ikke) til én som bestemte seg for å returnere allerede 2 uker etter denne turen for å være med på overfarten fra Svalbard til fastlandet på SV Antigua i oktober for å virkelig få oppleve det store havets vind, vær og bølger … 🙂 jo, slik har jo hver og en sitt eget perspektiv på livet.
Men uansett var vi jo inne i Krossfjorden bare noen få timer senere og så ble det den første ilandstigningen i Signehamna. Senere dro vi videre til noen av Krossfjordens forskjellige grener for å oppleve flere isbreer fra forskjellige perspektiver, fra skipet og på tur i land.
Den neste dagen var vi i Kongsfjorden og denne dagen var sikkert blant turens høyepunkter – vel, det var nok alle dager på en eller annen måte, men denne dagen var været virkelig usedvanlig godt, vil jeg si. Først gikk vi tvers over Blomstrandhalvøya og «besteg» dens høyeste «fjell», Irgensfjellet og Bratliekollen, med fantastiske utsikter. Senere dro vi videre innover Kongsfjorden og tok oss en liten tur på Sigridholmen. Så avsluttet vi dagen i Ny-Ålesund.
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.
Svalbards hytter gjenstand for lengsel for mange. Selv om øyne og oppmerksomhet som oftest er rettet mot naturen, blir de fleste fascinert av spennende historier om oppdagere og ekspedisjoner, eventyrere og fangstfolk.
Prosjektet inkluderer alt fra ruiner til kjente fangsthytter som Fredheim i Tempelfjorden og Bjørneborg på Halvmåneøya. Haudegenstasjonen på Nordaustlandet som stammer fra krigens dager er med, og det samme gjelder Würzburgerhytta på Barentsøya og Hammerfesthuset på Bjørnøya, Svalbards eldste bygg.