spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker
Home → september, 2019

Måneds-Arkiv: september 2019 − Nyheter og Reiseblogg


Isfjord – 18. september 2019

Tilbake på Svalbard 🙂 det var en rask overgang – Grønland, Island, Tyskland og Svalbard, alt innenfor noen få dager, det er jo nesten litt sprø … det første inntrykket av Spitsbergen fra 10000 meters høyde: isbreene mellom Hornsundet og østkysten. De blir da ikke større heller.

Gallery – Isfjord – 18. september 2019

Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.

Nå er bevegelsen mye langsomre og på havsnivå. Tilbake på den gode gamle seilbåten Antigua. Og vi ser frem til 10 vakre dager på Svalbard!

Flere isbjørn i nærheten av Longyearbyen

Det var mange observasjoner av isbjørn over hele sommeren i Isfjorden, både på nordsiden, i Trygghamna, Ymerbukta og Borebukta, i Billefjorden i nærheten av Pyramiden, men også rundt omkring Longyearbyen.

Og dette er fortsatt tilfellet. Det har vært flere observasjoner de siste dagene i nærheten av Longyearbyen, som Svalbardposten skriver. Isbjørn ble sett i Colesdalen og Bjørndalen vest for byen og i Mälardalen, på nordsiden av Adventdalen, bare noen få kilometer fra byen og veien. Bjørnen som ble sett i Colesdalen og Bjørndalen kan ha vært det samme dyret, men den i Mälardalen må ha vært et annet individ.

På mandag så en mann som opphold seg på ei hytte på Diabasodden, omtrent 20 kilometer nordøst for Longyearbyen, seg nødt til å avfyre et skudd mens han var inne i hytta for å skremme bort en nærgående bjørn. Episoden gikk over uten videre problemer, men Sysselmannen valgte å hente mannen med heliktoper for å unngå flere farlige situasjoner.

Det er helt klart at man må ta risikoen å møte bjørn alvorlig, også i Longyearbyens nærområder.

Eisbär Hiorthhamn ved Longyearbyen

Isbjørn i Hiorthhamn ikke langt fra Longyearbyen (arkivbilde).

I Svalbardpostens ukentlige gallup er spørsmålet denne gangen om folk er bekymret over den nåværende situasjon med mye bjørn i nærheten av byen. I skrivende stund har 790 blitt gitt, noe som er et høyt tall for Svalbardpostens galluper. 500 av disse er ikke bekymret: «når vi bor på Svalbard må vi tilpasse oss.» Men ikke mindre enn 241 stemte for «Det er på tide å diskutere isbjørnjakt igjen.» Nå bærer både spørsmålene i Svalbardpostens galluper og svarene som er gitt gjerne en viss preg av satire og humør, noe som muligens kan forklare det høye antallet av stemmer som krever potensiell åpning for jakt på isbjørn.

Arten ble totalfredet på Svalbard i 1973. Økningen i antall bjørner på Svalbard som man ser i de siste årene er fortsatt en reaksjon på fredningen etter mange år med intens jakt og fangst.

Dobbelkalender «2 i 1»: Svalbard og Antarktis

Den nye Svalbardkalenderen 2020 er ute nå – og den kommer for første gang som dobbelkalender. Vi har, enkelt og godt, tatt baksidene i bruk som ellers er jo bare hvit. Så i tillegg til 12 vakre Svalbardbilder får du en fullstendig kalender til med 12 likeså vakre bilder fra Antarktis 🙂

Til tross for at det er nå faktisk to kalendere istedenfor bare en har vi greidd å holde prisen stabil. Dobbelkalenderen «Svalbard & Antarktis 2020» finnes i to forskjellige størrelser: A3 ser flott ut på stueveggen, og i tilfelle du foretrekker det litt mer hendlig så kan det hende A5 formatet passer bedre.

For flere informasjoner eller for å bestille, vennligst besøk webbutikken vår (trykk her).

Dalvik – Akureyri – 08. september 2019

En båt som ligger stille istedenfor rock’n’roll på havet er ikke verst. Ingen som må stå opp tidlig klokken 4 om morgenen og ingen som bråker med seilene til helt uvanlige tider. Det hjelper å få litt søvn, noe som nok alle lengtet etter. Søndagsfrokost kl. 9, alle sitter sammen rundt bordet for første gang siden vi forlot Grønland. Dette er livet!

Det første vi ønsket oss etter den lange seilasen var å gå en liten tur. Det finnes en naturreservat i nærheten av Dalvik med et fint elvelandskap og tilhørende fugleliv. Kaféen i Dalvik er absolutt verdt et besøk 🙂

Galleri – Dalvik – Akureyri – 08. september 2019

Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.

Nå er det bare en noen få timers kort og nydelig seilas igjen til Akureyri, med noen knølhval her og der. Og denne fossen overfor Akureyri, den er nok ganske unik i at den er både kunstig og har varmt, geotermisk vann. Den var plutselig der når de bygget tunnelen i området her.

Og så er vi plutselig i Akureyri. Igjen er en lang og vakker reise kommet til slutten. Tusen takk til alle som var med, først og fremst til skipper og båteier Heinz og mannskapet og båten hans!

Danmarkstredet – 06./07. september 2019

Vi var ikke for tidlig ute med avgangen fra Grønland. Bortsett fra noen timer i går tidlig har det vært rolig og godt på havet. Nesten vindstille i går. I dag har det begynt å blåse litt igjen, men det er ikke noe dramatisk. Vi har allerede passert Kolbeinsey og vi forventer å nå Island i kveld.

Photo – Danmarkstredet – 06./07. september 2019

Dänemarkstraße - 06./07. September 2019

Sjømannsliv: vi tar skifter på styret (roret), og ellers spiser, leser og sover vi … sånn går dagene. Nordatlanterhavet var litt røft i dag. Men vi fikk en veldig flott solnedgang ute på havet. Så er det ikke langt igjen til Island nå. I natt skal vi nå frem og legge oss langs kaia i Dalvik, en liten havn i Eyafjordur, nord for Akureyri.

Passasjerskip Malmö fast i isen

Malmö i isen Mens det er 35 % mindre drivis i Arktis enn „vanlig“, har isforholdene i Svalbards farvann denne sommeren vært slik de pleide å være i tidligere år. Det betyr at deler av Nordaustlandet ble ikke isfritt i det hele tatt (så langt) og at det er drivis på østsiden av Svalbard og i den sørlige delen av Hinlopenstretet.

Det lille passasjerskipet Malmö kom i vanskeligheter i et felt med drivis i Hinlopenstretet med 23 personer ombord, deriblant 16 passasjerer. Saken ble potensielt farlig da strømmer førte isen og skipet mot grunt vann mellom Rønnbeckøyane. Sysselmannen valgte å evakuere passasjerene med helikopter. Besetningen kunne bli igjen ombord for å ta fartøyet ut av isen så snart anledningen byr seg fordi det var ingen umiddelbar fare. Man regner med at det blir råker i isen så snart tidevannet skifter.

Drivis i den arktiske sommeren 2019 – Foto av Malmö i isen

Drivis i Arktis

Kystvakten er i området og følger med for å kunne assistere eller gripe inn etter behov.

Hall Bredning – 05. september 2019

Vi fikk en tidlig start i dag. Vel, det hadde jo faktisk vært enda tidligere enn det. Nattens nordlys. Og så gikk alarmen bare noen få timer senere. Vi har mange sjømil mellom oss og Ittoqqortoormiit. Snart vi er på vei igjen. Og får en fantastisk soloppgang bak de bratte Bjørneøerne. Og en like så stemningsfull morgentåke.

Planen var å seile til Ittoqqortoormiit (bosetningen Scoresbysund) i dag, men vi ombestemmer oss etter å ha sett den siste værmeldingen. Snart blir det storm mellom denne delen av Grønland og Island, så det er bare å sette kurs for Island før stormen setter inn i dette område. Slik som saken står til nå bør vi rekke å nå Akureyri før det blir for ille. Fingerne krysset.

Galleri – Hall Bredning – 05. september 2019

Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.

Passasjen gjennom Hall Bredning, som den mellomste, vidåpne delen av Scoresbysund heter, er en drøm. Havblikk, sol, blå himmel og masse isfjell. Vi setter gummibåten på vannet en gang til for å ta en tur til et spesielt vakkert isfjell. En flott måte å by farvel til Grønland. For denne gangen.

Det er fortsatt rolig og stille, en flott seilas. Kan hende det blir litt annerledes i morgen. Vi får se.

Øfjorden – Bjørneøerne – 04. september 2019

Øfjorden er forbindelsen mellom fjordene som ligger lengst inne i Scoresbysundet og Hall Bredning som er dens utstrakte midterste del. Denne 90 kilometer lange fjorden er, av de tre fjordene som strekker seg rundt Milne Land, den største. Det er 5 til 7 kilometer fra kyst til kyst og vannet er mer enn 1000 meter dypt mange steder. Fjellene står opp til mer enn 2000 meter høyt rett over fjorden. Ett loddrett tårn ved siden av det andre, utallige spisser og topper. Et kjempedrømmeland. Det er den dyptliggende roten av en fjellkjede som ble erodert for lenge siden og som etter landheving nå danner en ny og mektig fjellkjede igjen.

Galleri – Øfjorden – Bjørneøerne – 04. september 2019

Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.

Etter mange timer seilas finner vi en flott havn i Jyttes Havn i Bjørneøerne. Snart er vi på tur og nyter den fantastiske utsikten fra en liten fjelltopp i nærheten.

Natten blir ikke så uforstyrret som vi hadde håpet på. Men alle hopper ut av senga når de plutselig hører ordet „nordlys“.

Harefjorden – 03. september 2019

Som sagt, gode ankringsplasser kan være få og langt imellom på Grønland, men det finnes en sånn her i Harefjorden, en av Scoresbysundets innerste forgreninger, slik at vi fikk en behagelig natt.

Det var ikke langt til innlandsisen, så vi ville benytte anledningen til å komme litt nærmere inn på den. Vi hadde jo ikke planlagt å krysse den – man kan uansett spørre seg om det er virkelig noe en skulle ønske seg, personlig trives jeg jo godt med de vakre og varierte landskapene en finner rundt fjorden. Som her i Harefjorden. Moskusokser beiter på den fargerike tundraen her og der. Og vi sitter på en morenerygg og ser ned på sprekker i en isbre som kommer rett fra innlandsisen. Utrolig utsikt over et utrolig landskap.

Galleri – Harefjorden – 03. september 2019

Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.

Det finnes mange vakre hauger og fjell her, så du kan vandre og klatre så langt og så høyt som du vil, kan og har tid til. Tiden som vi har er dessverre ikke ubegrenset, men det var nok til en tur som gav oss utrolig flotte utsikter over Harefjorden og dens omgivelser.

Rødefjorden – 02. september 2019

Forankringsplassen i den innerste delen av Fønfjorden var ikke akkurat verdens beste. Grunnen stupte bratt mot fjorden så det var ingen stor overraskelse at ankeret gled ut i dypt vann. Ikke uvanlig i Grønland, og det betydde slutten på nattesøvnen for oss..

Det viste seg å være en bra ting. Dagen begynte med en fantastisk soloppgang som de fleste av oss ellers ville ha gått glipp av. En utrolig vakker begynnelse på en utrolig vakker sensommerdag i Grønland! Og på denne måten fikk vi jo også noen ekstra timer, som vi tok i god bruk. Vi gjorde den første turen på tundraen i Rødefjorden med sine ekstra kraftige gule og røde farger allerede før frokost.

Isfjellene som ligger på grunn ved Røde Ø er av verdensklasse. Landskapsmessig spiller Grønland i en veldig ensom klasse, det er ingenting som kan sammenlignes med det. Ingenting.

Galleri – Rødefjorden – 02. september 2019

Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.

Vi fortsatte nordover i Rødefjorden som har navnet etter flotte, kraftig røde farger på vestsiden. På den andre siden ligger bratte øyer som Sorte Ø og Store Ø. Store isfjell driver sakte overalt, vannet ligger flatt som en speil. Utrolig vakkert. Vi sitter ute på dekk og beundrer dette arktiske mirakelet, helt språkløst.

Senere når vi frem til en liten bukt i Harefjorden og snart er ankeret og to tau festet til svære stein ute i fjæra. Så dette bør bli en rolig natt uten forstyrrelser – bare i tilfelle vi får nordlys tar vi gjerne litt «action» midt på natten og så nyter vi kveldslyset ute på en liten fjellhaug overfor ankringsplassen og så tar vi kvelden rolig med god samvittighet.

Danmark Ø – 01. september 2019

Vi ankom Hekla Havn i går kveld, en vakker naturhavn på Danmark Ø hvor vi sikret Anne-Margaretha med et avansert system av tau mellom båten og store stein på kysten slik at vi ikke en gang behøvde å holde ankervakt natten igjennom. Bare det å sove en hel natt er jo ingen dårlig sak heller.

I morges dro vi ut på tur. På en terrasse på sørsiden av Danmark Ø fant vi tufter etter inuitt-boplasser. En hel rekke av vinterhus, en ganske stor bosetning for før-Danske Grønland standard. Nesten en storby, med fantastisk utsikt over fjorden.

Rundt omkring Hekla Havn kan man finne noen av de vakreste steinene i Scoresbysundet. Utrolig flott og spennende geologi. Godt å ha litt kunnskap om saken. Farger og strukturer ingen kunstner kunne oppfinne, det er bare naturen som kan skape slikt.

Galleri – Danmark Ø – 01. september 2019

Klikk på miniatyrbildet for å åpne forstørret versjon av et spesielt bilde.

Det er ikke mye igjen som tyder på at det var her Ryders ekspedisjon hadde vinterhuset sitt i 1891-92. Det var den første ekspedisjonen som oppdaget og kartlagde Scoresbysundets innerste grener. Uten Ryder ville vi kanskje ikke vite noe om noen av verdens vakreste fjorder som Fønfjord, Rødefjord, Øfjord og så videre …

Så vi hadde en veldig fin grønlandsk morgen på Danmark Ø og nå holder vi på med å dampe innover Fønfjorden, til Scoresbysundets innerste forgreninger.

Tilbake

Nyhetene er i fra 20.09.2019 klokken 10:30:10 (GMT+1)
css.php