Selve Grønland-opplevelsen begynte faktisk før vi kom inn i fjordene, med store isfjell og en nydelig solnedgang utenfor kysten. Men vi hadde fortsatt et godt stykke igjen før vi kom frem til en sikker havn og brukbare forankringsplasser, så det ble ikke før neste dag at vi kom så langt. Den første nærkontakten med Grønland hadde vi i Vikingebugten, som er en del av Volquart Boons Kysten – et vidstrakt og bredekket platå av basalt så landskapet ligner, i hvert fall i noen hovedtrekk, nordvestsiden av Island. Så det var på en måte en skånsom overgang fra en øy til den neste … men hvis noen var i tvil om at vi faktisk hadde nådd frem til Grønland så ble saken temmelig klar da vi så en isbjørn ruslende rundt i fjæra. Og resten av opplevelsen var også helt klart „Grønland“ og ikke noe annet: de første intrykkene av den fargefulle floraen, isbreene, isfjellene, den ville naturen …
I Hekla Havn på Danmark Ø fant vi en veldig god forankringsplass slik at vi slapp å holde ankervakt, en nyhet fra skipperen som alle mottok glede. På land fant vi mye som var veldig typisk Grønland: tufter etter inuitt-vinterhus, eldgammel gneis, fargerik vegetasjon med mye bjørk og vier. Det var her Carl Ryders ekspedisjon overvintret 1891-92, og vi fant tuften etter hovedhuset og to mindre observasjonshus. Uten dem ville vi kanskje ikke ha visst dagen i dag at det finnes flotte fjorder rundt Milne Land innerst i Scoresbysund, og da ville vi kanskje ikke hatt en idé hva som vi skulle gjort de neste dagene ☺
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.
Svalbards hytter gjenstand for lengsel for mange. Selv om øyne og oppmerksomhet som oftest er rettet mot naturen, blir de fleste fascinert av spennende historier om oppdagere og ekspedisjoner, eventyrere og fangstfolk.
Prosjektet inkluderer alt fra ruiner til kjente fangsthytter som Fredheim i Tempelfjorden og Bjørneborg på Halvmåneøya. Haudegenstasjonen på Nordaustlandet som stammer fra krigens dager er med, og det samme gjelder Würzburgerhytta på Barentsøya og Hammerfesthuset på Bjørnøya, Svalbards eldste bygg.