spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker

Tyskehytte i Kongsfjorden

360°-Panoramas

Kongsfjord: Tyskehytte – virtuell tur

Tyskehytte 1

Det finnes en litt merkelig hytte i indre Kongsfjorden, på stranda til Brøggerhalvøya, som er knyttet til en del av polarforskningshistorie til den daværende Tyske Demokratiske Republikk (DDR, Østtyskland). Fra 1960-tallet var DDR-forskere aktive både på Svalbard og i Antarktis, med særlig fokus til sistnevnte på grunn av samarbeidet med sovjetiske ekspedisjoner.

Den første DDR-ekspedisjonen til Svalbard var en skipsbasert sommerekspedisjon i 1962. 13 forskere, ledet av Wolfgang Pillewitzer, var aktive på Hornsund og Kongsfjorden. Siden ekspedisjonen ble ansett som suksess, ble det nødvendig å utvide forskningsintervallet til et helt år for å undersøke glaciologiske spørsmål mer nøyaktig.

Tyskehytte 2

I 1964 forlot en ekspedisjon ombord forskningsskipet Meteor Stralsund, ledet av Dr. Lothar Stange fra Potsdam. Skipet måtte seile to ganger fra Potsdam til Kongsfjord for å transportere alt utstyret som var nødvendig for ekspedisjonen. Et stort forskningsprogramm ble gjennomført under sommeren 1964 i Kongsfjorden. Ekspedisjonen forlot Svalbard i september, men etterlot et overvintringsmanskap av 5 personer under ledelsen til Ulrich Voigt. Denne hytta var overvintringsbasisen. Vinteren var suksessful og gikk over uten større hendelser.

Hytta er fremdeles kjent som Tyskehytte og er brukt av forskere og medarbeidere fra Ny-Ålesund, som ligger litt mer enn 8 km borte, for jobb og fritidsaktiviteter.

Back

Siste modifikasjon: 23.04.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php