Som navnet sier, består Sjuøane av omtrent sju øyer. Antallet varierer litt, etttersom hvordan man definerer en ‚øy‘.
Øygruppen danner Svalbards utpost mot nord. Rossøya, som er mer et skjær enn en øy, ligger på 80° 50’N. Det er den nordligste øya av Sjuøyane og også Europas nordligste punkt.
Rossøya (til venstre) og Vesle Tavleøya, lengst nord i Sjuøyane.
Isforholdene kan være vanskelige også i dag, men på grunn av en forgrening av gulfstrømmen, er øyene ofte tidligere på året tilgjengelig enn andre deler som ligger mer sørøst på Svalbard. Sjuøyane er en del av Nordaust Svalbard Naturreservatet.
Sjuøyane Panorama
Det finnes flere sider dedikert til enkelte øyer i Sjuøyane, med flere bilder inkludert 360 grader panoramabilder og forskjellig informasjon:
Sjuøyanes fjell består av gneis og granitt. Mange store flyttblokker fra det nordlige Nordaustland setter et preg på landskapet. Den fargerike blandingen av magmatiske og metamorfe bergarter, både i grunnfjellet og i steinblokkene, danner nesten et friluftsmuseum om kristalline bergarter og er verdt et besøk.
Grunnfjell på Waldenøya vest for Sjuøyane: granitt med forskjellige intrusjoner.
Landskap
Sjuøyane består av øde og steinete landskap med enkelte sletter langs kysten, ellers er terrenget preget av steile fjellsider med delvis markante platåer på toppene. På de større øyene (Phippsøya, Martensøya, Parryøya) finnes det forbindelser av sletteland mellom de steinete fjellhaugene.
Phippsøya, den største øya i Sjuøyane, sett fra sør mot nord.
Lavlandet er absolutt verdt et besøk. På avstand virker det kjedelig og øde, men hvis man går i land, er det faktisk mye å se. Her er det flotte gamle strandvoller, iskiler, fargerike stener, lav og enkelte blomster. På mange av strendene ligger det ofte drivved og desverre også mye søppel som er kommet inn med havstrømmene. Det fins ingen isbreer på Sjuøyane. Den største øya er Phippsøya. Noen av øyene er så bratte at det er vanskelig å gå i land eller til og med umulig på vanlig måte.
Nelsonøya har en veldig iøynefallende form som ligner på en gammeldags flosshatt.
Nelsonøya ligner med sin spesiell form på en gammeldags hatt.
Flora og Fauna
Høyt arktisk miljø, tørt og nakent med lite vegetasjon. Den består stort sett av fargerik lav og mose og enkelte steder finner man Svalbardvalmuer og forskjellige sildrearter.
Svalbardvalmue på Phippsøya.
Her og der finnes det også små kolonier av sjøfugler, inkludert lundefugler (!) og ismåker. Det er ikke uvanlig å se isbjørn i området og heller ikke med flokker av hvalross ved kysten eller på drivisen.
Isbjørn, Sjuøyane.
Historie
Navnene på de enkelte øyene forteller mye om historien deres. Phippsøya ble oppkalt etter engelskmannen John Constantine Phipps, som var i området i 1773 under et forsøk på å nå Nordpolen. Av samme grund var Parry her i 1827. Han fikk en annen øy oppkalt etter seg, og det var selvfølgelig … Parryøya. Nelson (ja DEN Nelson) var i området om bord i et av Parry sine skip som ung kadett, herifra stammer navnet på Nelsonøya. Legenden sier at den unge våghalsen nesten ble offer for en sint isbjørn. Om det stemmer eller ikke, det er ihvertfall hva legenden sier.
Den berømte svenske oppdageren Nils Adolf Erik Nordenskiöld besøkte og kartlagde Sjuøyane i 1963. I 1894 måtte amerikaneren Walter Wellman tilbringe noen uker på Waldenøya etter at skipet sitt var gått tapt i isen. Ellers er det ikke mye av større historisk betydning som har skjedd i dette avsidesliggende området.
Denne hytta i Isflakbukta på Phippsøya ble bygd i 1936 i regjeringens oppdrag som nødhytte, en av ganske få på Svalbard som ble bygd til dette formålet. Den ble aldri brukt og den er den eneste hytta på Sjuøyane.
Bildegalleri Sjuøyane
Noen inntrykk fra Sjuøyane inkludert Waldenøya.
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.