spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker

Sjuøyane

Map Sjuøyane

Generelt: Som navnet sier, består Sjuøane av omtrent sju øyer. Antallet varierer litt, etttersom hvordan man definerer en ‚øy‘.

Øygruppen danner Svalbards utpost mot nord. Rossøya, som er mer et skjær enn en øy, ligger på 80° 50’N. Det er den nordligste øya av Sjuøyane og også Europas nordligste punkt. Isforholdene er ofte vanskelige, men på grunn av en forgrening av Golfstrømmen, er landet ofte tidligere på året tilgjengelig enn andre deler som ligger mer sørøst på Svalbard. Sjuøyane er en del av Nordaust Svalbard Naturreservatet.

Guidebok: Svalbard - Norge nærmest Nordpolen

For mer og detaljert info: guideboka Svalbard – Norge nærmest Nordpolen.

Rossøya

Rossøya (til høyre).

Vesle Tavleøya, sør for Rossøya

Vesle Tavleøya ligger rett sør for Rossøya.

Geologi: Fjell av gneis og granitt. Mange store flyttblokker fra det nordlige Nordaustland setter et preg på landskapet. Den fargerike blandingen av magmatiske og metamorfe bergarter, både i grunnfjellet og i steinblokkene, danner nesten et friluftsmuseum om kristalline bergarter og er verdt et besøk.

Flyttblokker på Phippsøya

Flyttblokker på Phippsøya.

Landskap: Øde og steinete landskap med enkelte sletter langs kysten, ellers er terrenget preget av steile fjellsider med markante platåer på toppene: Spesielt Nelsonøya har en veldig iøynefallende form som ligner på en gammeldags flosshatt. 

Lavlandet er absolutt verdt et besøk. På avstand virker det kjedelig og øde, men hvis man går i land, er det faktisk mye å se. Flotte gamle strandvoller, iskiler, fargerike stener, lav og enkelte blomster. På mange av strendene ligger det ofte drivved og desverre også mye søppel som er kommet inn med havstrømmene. Det fins ingen isbreer her. Den største øya er Phippsøya. Noen av øyene er så bratte at det er vanskelig å gå i land eller til og med umulig på vanlig måte.

Polar ørken på Phippsøya

Mager polar ørken på Phippsøya.

Flora og Fauna: Høyt arktisk miljø, tørt og nakent med lite vegetasjon. Den består stort sett av fargerik lav og mose og enkelte steder finner man Svalbardvalmuer og forskjellige sildrearter. Her befinner det seg også små kolonier av sjøfugler, inkludert lundefugler (!) og ismåker. Man kan ofte få et glimt av isbjørn og av og til kan man se flokker av hvalross ved kysten eller på drivisen.

Historie: Navnene på de enkelte øyene forteller mye om historien deres. Phippsøya ble oppkalt etter engelskmannen Phipps, som var i området i 1773 under et forsøk på å nå Nordpolen. Av samme grund var Parry her i 1827. Han fikk en annen øy oppkalt etter seg, og det var selvfølgelig … Parryøya. Nelson (ja DEN Nelson) var i området om bord i en av sine skip som ung kadett, herifra stammer navnet på Nelsonøya. Legenden sier at den unge våghalsen nesten ble offer for en sint isbjørn. Om det stemmer eller ikke, det er ihvertfall hva legenden sier.

Tilbake

Siste modifikasjon: 19.02.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php