spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker

Markhambreen

360° panoramabilder av et dynamisk arktisk landskap

Markhambreen er en av mange isbreer på sørøstkysten av Spitsbergen. Denne meget ugjestmilde kystlinjen består av bratte fjell og brefronter. I motsetning til vestkysten finnes det neppe fjorder og bukter som kan gi ly og godt beskyttede ilandstigningsplasser.

Men isbreene er på retrett også i dette område, og gir plass til små bukter. Dette er tilfellet i Isbukta, ved Crollbreen og ved Emil’janovbreen, som er alle plassert i dette området, på vestsiden av Storfjorden.

På flybilder tatt i 2011 kan man se at også Markhambreen har trykket seg såpass langt tilbake at det finnes en liten bukt mellom selve breen og en liten halvøy som kom ut under breen. Det er ikke mer enn en strand med en liten lagune. Jeg hadde antatt at i mellomtiden ville breen ha trykket seg enda lengre tilbake slik at en ilandstigning skulle la seg gjøre på baksiden av stranda, som skulle gi ly fra Storfjordens dønninger, så vi tok en titt på stedet i 2019. Men til vår stor overraskelse fant vi ut at Markhambreen har faktisk fremstøtt i mellomtiden slik at den lille bukta ble helt borte, breen har faktisk en bratt befront og en liten push-endmorene på stranda.

Et fascinerende eksempel av ung landskapsutvikling i et høyarktisk miljø!

Tilbake

Siste modifikasjon: 17.09.2020 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php