Gammel gruveinngang ved Barentsburg. På gamle bilder kan vi se at det var en gruve akkurat på dette stedet allerede på 1920-tallet – mest sannsynlig den første kullgruven i området!
Allerede i 1920 hadde flere små firma gjort krav på forskjellige områder i Green Harbour, som Grønfjorden het denne gangen. Men ingen satte i gang med gruvedrift på stedet før den Nederlandse Spitsbergen Compagnie (Nespico) i 1921 kjøpte området på østsiden av Grønfjorden og grunnla en liten gruveby som snart fikk navnet Barentsburg. Nå begynte gruvedriften for alvor – akkurat på dette stedet her på sørsiden av Gladdalen, bare noen meter ovenfor dagens store bolighus som i dag står i overste rekke i Barentsburg.
Nespico kom i finansielle vanskeligheter allerede etter noen få år med gruvedrift og ble nødt til å stenge gruven og den lille gruvebyen i Green Harbour allerede i 1926. I 1932 ble området kjøpt og tatt i bruk av russiske Trust Arktikugol som fortsatt eier og driver Barentsburg i dag.
Og til syvende og sist mitt nytt Ceterum censeo:
ny bok
min ny bok, fotoboka «Norwegens arktischer Norden (3): Die Bäreninsel und Jan Mayen» (tysk tekst) er nå i trykk og kan bestilles fra nå av. Klikk her for mer info 🙂
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.
Svalbards hytter gjenstand for lengsel for mange. Selv om øyne og oppmerksomhet som oftest er rettet mot naturen, blir de fleste fascinert av spennende historier om oppdagere og ekspedisjoner, eventyrere og fangstfolk.
Prosjektet inkluderer alt fra ruiner til kjente fangsthytter som Fredheim i Tempelfjorden og Bjørneborg på Halvmåneøya. Haudegenstasjonen på Nordaustlandet som stammer fra krigens dager er med, og det samme gjelder Würzburgerhytta på Barentsøya og Hammerfesthuset på Bjørnøya, Svalbards eldste bygg.