spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker
HomeSvalbard infosideDyreliv → Rødnebbterne

Rødnebbterne (Sterna paradisaea)

Rødnebbterner, Magdalenefjorden

Rødnebbterner i Magdalenefjorden.

Beskrivelse: Rødnebbternen er den eneste i ternefamilien som hekker på Svalbard og er dermed umiskjennelig. Hannen og hunnen ser like ut. Med en lengde av 35 cm og en vekt på 100-125 g er den relativt liten.

Rødnebbterne og storjo

Rødnebbterne og storjo i Liefdefjorden.

Utbredelse/Migrasjon: Rødnebbternen er sirkumpolar utbredt i sub- og Høy-Arktis og er den nordligst utbredte ternearten. Den ble berømt for sin lange trekkrute: Med hekkeområder i Arktis og overvintringsområder nær kysten i Antarktis er rødnebbternen den fuglen som trekker den lengste distansen (opptil 30 000 km per år). I slutten av mai eller i begynnelsen av juni kommer den til hekkeområdene og drar avgårde igjen i slutten av august eller i den første halvdelen av september.

Rødnebbternen hekker også i umiddelbar nærhet til mennesker, f.eks. ved campingplassen ved Longyearbyen eller langs veiene til boligområdene, særlig i Ny-Ålesund, men der er det blitt mindre av dem de siste årene.

Biologi: Rødnebbternen hekker i mer eller mindre tette kolonier på flat tundra, for det meste nær kysten eller direkte på stranden, og på små øyer. Man ser den ofte i stup over havet på jakt, der den finner små fisker, krepsdyr eller insekter ved vannoverflaten.

Rødnebbterner på reiret i Ny-Ålesund

Rødnebbterner på reiret i Ny-Ålesund.

Så fort koloniplassene er frie for snø, begynner rødnebbternen å hekke, men hvis snøsmeltingen begynner sent, kan det hende at den ikke hekker i det hele tatt. Reiret befinner seg i en liten grop direkte på jorden, og det legges to egg (av og til ett eller tre). Begge foreldrene ruger i skift i tre uker. Tre dager etter klekkingen forlater ungen reiret, blir matet i tre uker til av de voksne, og blir så selvstendige.

Rødnebbterne med kylling

Rødnebbterne med kylling i Magdalenefjorden.

Som andre sjøfugler har rødnebbternen en lav reproduksjonskvote, men høy levealder. Et eksemplar ble observert 21 år etter at det ble ringmerket.

Annet: Rødnebbternen forsvarer koloniene sine veldig aggressivt mot samtlige inntrengere: rovfugler, rev, isbjørn og mennesker. Alle angripes i stup og får av og til også smake på det spisse nebbet. Om du blir angrepet av en rødnebbterne, bør du trekke deg raskt tilbake (avstå fra å ta bilder av reiret og eggene, noe som gjelder for alle fuglearter). Fuglene angriper det høyeste punktet til offeret sitt med høye skrik, så bare hold et stativ, en stokk, et skytevåpen eller reiselederen din opp i lufta for å beskytte hodet ditt. Slå aldri etter rødnebbterner som angriper!

I og med at rødnebbternen er dyktige til å forsvare koloniene sine, gjemmer gjerne andre fugler, som ærfugler, seg blant rødnebbternene for å hekke. Om hårdnakkede inntrengere (særlig fjellrev eller isbjørn) gjør for stor skade under hekkingen, prøver rødnebbternen seg på et annet sted i neste hekkesesong.

Hele populasjonen på Svalbard ligger antakeligvis på rundt 10 000 hekkepar, eller litt mindre (selv om det føles som 10 000 000 000 i nærheten av aggressive kolonier), trenden er ukjent.

Turist under luftangrep i Ny-Ålesund

Turist under luftangrep i Ny-Ålesund.

Tilbake

Siste modifikasjon: 17.02.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php