Biskayarhuken ligger på Spitsbergens nordkyst, øst for Raudfjorden.
Biskayarhuken ligger på nordsiden av Spitsbergen, øst for Raudfjorden. Den lille halvøya ligger veldig utsatt til og derfor er den bare tilgjengelig under gode værforhold.
Men det er ganske åpenbart at havet langt fra alltid ligger rolig og stille her, spesielt hvis man tenker på at den smale overgangen fra fastlandet til den vesle halvøya var ganske bred for ikke så lenge siden på 1900-tallet. Hver eneste storm bidrar til at halvøya vil bli til en øy i en fremtid som knapt ligger veldig langt borte.
Forbindelsen mellom Biskayarhuken og Spitsbergen er utsatt til kraftig erosjon (2022).
Som navnet antyder er det ganske mye som har skjedd på Biskayarhalvøya i gamle dager. De første som kom hit var hvalfangerne tidlig på 1600-tallet. Det var først og fremst nederlenderne og englenderne som drev med hvalfangst på Spitsbergen på denne tiden, men under de første tiden tok de erfarne baskere med seg opp. Så snart man hadde lært jobben selv måtte baskerne finne seg annet arbeid hjemme og bare navnet til deres hjemland fikk bli igjen på kartet i nord. Ved siden av navnet finnes det et lite gravfelt fra denne tiden som minner oss om hvalfangerne i dag. Litt lenger nord på Biskayarhalvøya ligger det en ensom grav med vakker utsikt over havet. Det var sikkert en mann høyere opp i hirarkien, kanskje en kaptein eller en leder av en fangstbåt, som ble gravlagt her.
Hvalfangergrav Biskayarhuken.
Biskayarhuken Panorama 1: Hvalfangerkirkegård og hyttetufter
I nærheten av gravfeltet er det rester etter to hytter. Den eldre var en fangsthytte, antagelig bygget i 1927 av Sven Ollson («Stockholm-Sven», som blant annet også bygget hyttene på Velkomstpynten i Woodfjorden og Bruceneset i Raudfjorden). Fangsthytta på Biskayarhuken brant ned ved en ulykke forårsaket av britiske geologer i 1959. Geologerne bygget en ny hytte noen få meter unna i 1961, men den er også borte for godt.
Rett nordøst for gravfeltet ligger et lite fjell. Betegnelsen «fjell» er nok litt overdreven siden høyden ligger på 41 meter 🙂 men utsikten er likevel helt upåklagelig! Her står vi på sørsiden av toppen …
Og her står vi på nordspissen av Biskayarhuken. Stedet ligger ikke mer enn 500 meter nord for gravfeltet fra hvalfangsttiden ved sørspissen av halvøya hvor vi begynte med denne lille virtuelle turen. Her på norsiden står en vakker varde – en av flere i området. Det var mange ekspedisjoner som kom gjennom området på 1900-tallet og senere og de fleste av dem bygget mange varder for å markere et sted eller som hjelpemiddel under kartleggingsarbeidet.
Men én ting er bra sikkert: utsikten herfra over nordishavet på en go’værsdag er helt fantastisk!
Biskayarhuken – bildegalleri
Til syvende og sist: noen inntrykk fra Biskayarhuken.
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.