Som vanlig beskriver et bilde geografien bedre enn tusen ord, spesielt et bilde fra fugleperspektivet:
Det siste isfrie landet i Vibebukta, sett mot øst (mot breen) fra fugleperspektivet.
Denne lille halvøya er nesten en øy som grenser til den morenedekte randen av Bråsvellbreen, som igjen er en del av Asutfonna. Herfra og videre most øst og nord er landet og kysten fullstendig bredekt!
Et bilde til, tatt fra fugleperspektive, vil illustrere det:
Det siste isfrie landet i Vibebukta, sett mot nord fra fugleperspektivet.
Denne lille halvøya er veldig karrig, det er avsetninger – sand og grus – fra smeltevannet som en gang kom fra breen. Det er nesten ingenting som lever her, bortsett fra veldig få planter og en eller annen isbjørn som rusler gjennom området en gang iblant, som en del gamle isbjørnbein viser.
Isbjørnbein.
En gang gikk vi i land her for å starte her med en liten brevandring på Austfonna. Isen ligger rett bak moreneryggen. Det finnes noen bilder fra denne turen i bildegalleriet nederst på denne siden. Det er selvfølgelig en storartet opplevelse å stå på den store fonna, selv om det er bare på utkanten og neppe i Austfonnas sentrale deler.
De fleste som er heldige å se Bråsvellbreen og Austfonna gjør det fra et skip. Det er uten tvil en veldig vakker og imponerende opplevelse, men en tur på breen og perspektivet fra breen mot havet er noe annet. Ikke nødvendigvis bedre, men uten tvil annerledes.
Utsikt over Bråsvellbreen.
Panorama: det siste isfrie landet ved siden av Bråsvellbreen
Et panoramabilde av disse karrige omgivelsene.
Men det er ikke bare dette lille stykket land som utgjør denne delen av Vibebukta. Havet som ligger rett ved siden av er en viktig del av det hele. Havet er ofte isdekket, også om sommeren. Jeg var heldig og fikk oppleve noen av mine vakreste observasjoner av isbjørn og hvalross i drivisen i Vibebukta. Dette bildet viser et eksempel; det er flere i bildesamlingen nederst.
Isbjørn i Vibebukta.
Vibebukta-Bråsvellbreen: Bildegalleri
Noen inntrykk fra Vibebukta og drivisen i området, som kan by på fantastiske opplevelser. Samlingen inkluderer noen eldre bilder, som bildet av isbjørnen som gjefser en storkobbe i seg. Jeg tok bildet i 2005 og det er tydelig at det ikke har dagens kvalitet. Det var min første brukbare digitale kamera, en Canon 300D. Erindringen av den vakre opplevelsen er en del av det som gjør bildet verdifullt for meg.
Posteren "Svalbardhytter" (70 x 100 cm) viser mangfoldet av Svalbards hytter i forskjellige landskap. Posteren nytes best sammen med boka "Svalbardhytter".
Boka supplerer posteren Svalbardhytter. Den forteller historiene bak hyttene på tre språk mens posteren visualiserer de mange variasjonene av hyttene i Svalbards forskjellige landskap.
Denne boka er ikke bare den mest omfattende Svalbard-guidebok med informasjon angående alle relevante fagområder, men den er samtidig en fotobok med mange bilder som illustrerer Svalbard sitt landskapelig mangfold, sammen med dyre- og plantelivet sitt i sin helhet.