spitzbergen-3
fb  Spitsbergen Panoramabilder - 360 graders panoramabilder  de  en  nb  Spitsbergen Butikk  
Marker

Hamburgbukta

360 grader panoramabilder

Hamburgbukta ligger langt mot nord på vestkysten av Spitsbergen, rett sør for Magdalenefjorden. Det er den første bukta på denne ugjestmilde kyststripen hvor man finner litt ly og le når man er på turen nordover fra Kongsfjorden – men dette gjelder bare for mindre fartøy. Inngangen er trang og på sjøkartet er dypben angitt med 2 meter.

Hamburgbukta

Inngangen til Hamburgbukta fra fugleperspektivet.

Hamburgbukta (Panorama 1): Inngangen

De første som brukte Hamburgbukta som havn var hvalfangere på 1600-tallet. Som navnet Hamburgbukta forteller, var det faktisk tyskere som tok stedet i bruk. Det kom fra Hamburg, eller nøyaktigere fra Altona, som i dag er en del av Hamburg. Vi vet ikke mye om hvalfangernes aktiviteter i Hamburgbukta. Tyske hvalfangere var langt mindre tilstede og aktive i Spitsbergen enn deres konkurrenter fra Nederland og England. De fleste tyskere som deltok i hvalfangsten tok nok hyre på nederlandske skip. Men det fantes noen tyske skip og disse brukte Hamburgbukta som havn og base i noen sesonger på 1640-tallet. Det er først og fremst noen graver som fortsatt vitner om dette i dag.

Hamburgbukta (Panorama 2): Hvalfangergraver (1)

Det er graver på flere steder sør for inngangen til Hamburgbukta. Det er ukjent nøyktig hvor gamle de er og hvem som ble gravlagt her.

Hamburgbukta (Panorama 3): Hvalfangergraver (2)

Hamburgbukta (Panorama 4): Hvalfangergraver (3)

Denne graven, eller heller denne dobbelgraven, ligger spesielt vakkert til på en flat ås. Kan hende det var en kommandør (kaptein)? Disse fikk litt mer prominente gravplasser, gjerne litt avsides fra de større gravplassene. Det er selvfølgelig bare spekulasjon. Vi vet heller ikke hvem som ble gravlagt ved siden av. Det er faktisk to likkister rett ved siden av hverandre. Her er det enkelt å la fantasien løpe løpsk! Kanskje en kaptein tok kona sin med på fangsttur? I så tilfelle hadde hun nok gode sjanser for å bli regnet som den første kvinnen på Spitsbergen noensinne. Men som sagt, der er ren spekulasjon.

Hamburgbukta (Panorama 5): fangsthytta

Etter noen travle år med hvalfangst ble det stille igjen i Hamburgbukta, bortsett fra bråket fra alkekongene som hekker i tusenvis i de bratte steinurene rundt Hamburgbukta hver sommer. Men tidlig på 1900-tallet begynnte fangstperioden for fullt. Det var i 1912 at fangstmenn bygde en liten hytte på sørsiden av Hamburgbukta, ikke langt fra gravplassene, som bindeledd mellom sivilisasjonen lenger sør og fangstfeltene i Magdalenefjorden og lenger nord.

Det heter at hytta ble bygget på oppdrag av det engelske gruveselskapet Northern Exploration Company som håpet kanskje å finne forekomster av verdifulle mineraler i området. Men det ble det aldri, og hytta ble bare av og til brukt av fangstfolk. Den kollapset mellom 2005 og 2007.

Hytte, Hamburgbukta

Hytta i Hamburgbukta (2005).

Tilbake

Siste modifikasjon: 13.10.2019 · Opphavsrett: Rolf Stange
css.php